сряда, 17 февруари 2016 г.

Боб в гърне



Няма по-голяма вкусотия от бавно варен боб в гърне на открит огън. И за да бъде класиката пълна, към него се прибавя и току-що опечена сланинка. Споделен с приятели, удоволствието е пълно.

Продукти:
  • 500 г боб
  • 1 голяма глава лук
  • 1 морков
  • 2-3 печени червени и зелени пиперки
  • 1 пресен домат или от консерва
  • сол
  • 1 ч. л. червен пипер
  • джоджен
  • магданоз
  • 3-4 с. л. олио
  • сланина (грамажа е по ваш избор, но колкото повече, по-добре) :)

Приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за минимум 4-5 часа. Измива се и се поставя в гърнето.
Лукът се нарязва на дребно, морковът се настъргва. доматът се обелва и се нарязва на дребно, обелените пиперки се нарязват на ивици. Всичките зеленчуци се поставят в гърнето. Добавя се червения пипер, сол на вкус (имайте предвид и солената сланина), подправките и олиото. Бобът се залива с гореща вода и се поставя отстрани в камината. Огънят трябва само да близва гърнето. 


Забравяме го за няколко часа и за да не ни се увижда времето през което ще го чакаме да стане, си правим хубава салатка, опичаме си крехки вратни пържоли и сланинка, и вече може спокойно бобеца да си ври. :)


Част от опечената сланина нарязваме на парченца и я добавяме към врящия боб.
И когато боба вече ухае неустоимо и е станал на масълце, го хапваме с пърленки опечени на скарата в камината. (Те не можаха да стигнат до фотосесия, но рецептата за тях е тази ):) 

  
Да ви е сладко и наздраве!





13 коментара:

  1. Недей така бе жена - изкушаваш по никое време! :) :) :)
    Който не е ял боб така приготвен, не знае какво е изпуснал!
    Страхотни снимки, Христинка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много е уютно тук. И вкусно и приятно!
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  3. Хриси,
    спомням си навремето на Бабинден ние - децата с нетърпение очаквахме да направят боб в гърне и да ни го сервират в глинени гювечета с дървени лъжици.Това беше изненада за децата на такъв празник.Гърнето вреше на печката от рано и се разнасяше един чуден аромат.Е, за децата без сланинката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. Дядо готвеше боб в гърне като твоето,Хриси,какъв мил спомен ми върна,благодаря ти!Кадрите ти са вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  5. Ивана, Инче, Габи,Миленка, Ели, Роси, благодаря ви, мили момичета! Радвам се, че сте усетили хубавата и уютна атмосфера, която беше у дома и се опитах да пресъздам и тук!
    Прегръдки за всички вас! Бъдете здрави! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Това ще го сънувам,Хриси!
    Уникално е!
    Записвам си твоя вариант. Снмките са толкова топли и уютни.
    Облизвам се вече...:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аля, благодаря ти и съжалявам, че неможеш да опиташ боба приготвен по този начин и най-важното у дома :) Всеки, който е хапвал у дома винаги е казвал, че толкова вкусно никога не му е било :)))

      Изтриване
  7. Хриси, тъкмо да ти похваля смути рецептите (правя го за пореден път), но не мога да не пляскам от възторг от тази вкусотия. така обичам такъв боб, а твоите кадри ще ме карат да го сънувам! Майстор си! Браво! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, няма да си кривя душата, като кажа, че това е едно от най-вкусните български ястия.
      Много ти благодаря за хубавите думи и на-вече за комплиментите за снимките, които много значат за мен!
      Прегръдки и весели почивни дни, мила! :)

      Изтриване
  8. Оле, ле, пропуснала съм я аз сланинката, че и бобеца...о-бо-жа.вам!!!
    Само дето няма къде жив огън да си наклада, но и на котлона ще му се радвам.
    Страхотно, Хрис!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Идвай, запалваме огънят в камината и слагаме гърнето :))

      Изтриване