Няма по-голяма вкусотия от бавно варен боб в гърне на открит огън. И за да бъде класиката пълна, към него се прибавя и току-що опечена сланинка. Споделен с приятели, удоволствието е пълно.
Продукти:
- 500 г боб
- 1 голяма глава лук
- 1 морков
- 2-3 печени червени и зелени пиперки
- 1 пресен домат или от консерва
- сол
- 1 ч. л. червен пипер
- джоджен
- магданоз
- 3-4 с. л. олио
- сланина (грамажа е по ваш избор, но колкото повече, по-добре) :)
Приготвяне:
Бобът се накисва в студена вода за минимум 4-5 часа. Измива се и се поставя в гърнето.
Лукът се нарязва на дребно, морковът се настъргва. доматът се обелва и се нарязва на дребно, обелените пиперки се нарязват на ивици. Всичките зеленчуци се поставят в гърнето. Добавя се червения пипер, сол на вкус (имайте предвид и солената сланина), подправките и олиото. Бобът се залива с гореща вода и се поставя отстрани в камината. Огънят трябва само да близва гърнето.
Забравяме го за няколко часа и за да не ни се увижда времето през което ще го чакаме да стане, си правим хубава салатка, опичаме си крехки вратни пържоли и сланинка, и вече може спокойно бобеца да си ври. :)
Част от опечената сланина нарязваме на парченца и я добавяме към врящия боб.
И когато боба вече ухае неустоимо и е станал на масълце, го хапваме с пърленки опечени на скарата в камината. (Те не можаха да стигнат до фотосесия, но рецептата за тях е тази ):)
Их, че вкусно! И сланинка, малеее...
ОтговорИзтриванеНедей така бе жена - изкушаваш по никое време! :) :) :)
ОтговорИзтриванеКойто не е ял боб така приготвен, не знае какво е изпуснал!
Страхотни снимки, Христинка!
Прегръдки!
Много е уютно тук. И вкусно и приятно!
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Перфектната гозба,Хриси!
ОтговорИзтриванеХриси,
ОтговорИзтриванеспомням си навремето на Бабинден ние - децата с нетърпение очаквахме да направят боб в гърне и да ни го сервират в глинени гювечета с дървени лъжици.Това беше изненада за децата на такъв празник.Гърнето вреше на печката от рано и се разнасяше един чуден аромат.Е, за децата без сланинката.
Поздрави !
Дядо готвеше боб в гърне като твоето,Хриси,какъв мил спомен ми върна,благодаря ти!Кадрите ти са вълшебни!
ОтговорИзтриванеИвана, Инче, Габи,Миленка, Ели, Роси, благодаря ви, мили момичета! Радвам се, че сте усетили хубавата и уютна атмосфера, която беше у дома и се опитах да пресъздам и тук!
ОтговорИзтриванеПрегръдки за всички вас! Бъдете здрави! :)
Това ще го сънувам,Хриси!
ОтговорИзтриванеУникално е!
Записвам си твоя вариант. Снмките са толкова топли и уютни.
Облизвам се вече...:)))
Аля, благодаря ти и съжалявам, че неможеш да опиташ боба приготвен по този начин и най-важното у дома :) Всеки, който е хапвал у дома винаги е казвал, че толкова вкусно никога не му е било :)))
ИзтриванеХриси, тъкмо да ти похваля смути рецептите (правя го за пореден път), но не мога да не пляскам от възторг от тази вкусотия. така обичам такъв боб, а твоите кадри ще ме карат да го сънувам! Майстор си! Браво! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, няма да си кривя душата, като кажа, че това е едно от най-вкусните български ястия.
ИзтриванеМного ти благодаря за хубавите думи и на-вече за комплиментите за снимките, които много значат за мен!
Прегръдки и весели почивни дни, мила! :)
Оле, ле, пропуснала съм я аз сланинката, че и бобеца...о-бо-жа.вам!!!
ОтговорИзтриванеСамо дето няма къде жив огън да си наклада, но и на котлона ще му се радвам.
Страхотно, Хрис!
Благодаря, Веси!
ИзтриванеИдвай, запалваме огънят в камината и слагаме гърнето :))