сряда, 23 септември 2015 г.

Кокосов сладкиш със сини сливи


Такова е положението..., като искам да направя кокосов сладкиш с кацнали върху него смокини, а живея в Балкана и смокини не се намират, както в южните градове и Италия :). Но за сметка на това пък имаме сини сливи и сладкиша се получи не по-малко вкусен и ароматен. И отново с благодарност на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за чудесната, макар и видоизменена от мен, рецепта!


Продукти:
  • 125 г краве масло
  • 200 г захар
  • 2 яйца
  • 250 г брашно
  • 60 г кокосови стърготини
  • 2 ванилии
  • 10 г бакпулвер
  • 150 г кисело мляко
  • около 300 г сини сливи


Приготвяне:
Мекото краве масло се разбива заедно със захарта до пухкавост. Прибавят се едно по едно яйцата, като разбиването продължава до пълното им усвояване.
В купа се пресява брашното и към него се прибавят бакпулвера, кокосовите стърготини и ванилията.
Брашното се добавя към яйчено-млечната смес и накрая се прибавя и млякото.
Тавичка с размери 22/30 см се постила с хартия за печене. 
Сместа се разстила върху хартията и отгоре се подреждат разполовените сини сливи. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
Още топъл се поръсва с пудра захар.
Сладкишът се нарязва на квадрати напълно изстинал. 


Да ви е сладко, а денят ви бъде пъстър, цветен и усмихнат! 




понеделник, 21 септември 2015 г.

Кюфтенца с босилеково песто и гарнитура набрашнени картофи


Имах удоволствието да пазарувам чрез farmhopping - това е фермерски пазар, през който потребителите могат да си поръчат чиста храна директно от малки български ферми.
Сърдечни благодарности на farmhopping за предоставените чисти продукти, с които приготвих за моето семейство вкусна и питателна храна.

Продукти за кюфтенцата:

  • 500 г домашна кайма, овкусена със сол, черен пипер, чубрица и кимион
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън 
  • 2 с. л. босилеково песто
  • 2 с. л. галета
  • 1 яйце

  • 1 ч. ч. пасирани домати
  • 50 г кашкавал

Приготвяне:
Лукът се нарязва на дребно. Към каймата се прибавят лука, смачкания чесън, пестото, галетата и яйцето. Омесва се добре и се оформят малки кюфтенца. Поставят се в намазана с олио тавичка, заливат се с пасираните домати, разредени с 1/2 ч. ч. вода. 
Тавичката се завива с фолио и се пече около 20 минути. 
Премахва се фолиото и върху кюфтенцата се настъргва кашкавал. 
Връщат се във фурната за 2-3 минути.

Сърдечни благодарности на Роси от ,,Кулинарен еликсир" , с препратка към Катерина :) за чудесните кюфтенца. 
Бъдете здрави и щастливи, мили дами! 


Продукти на набрашнените картофи:
  • 1 кг картофи
  • магданоз
  • розмарин
  • 3 с. л. брашно
  • 5-6 с. л. олио
Приготвяне:
Картофите се обелват и нарязват на малки кубчета. Поставят се в тефлонов тиган с мазнината, посоляват се и се овкусяват с магданоза и розмарина. 
Пържат се почти до готовност, като се разбъркват внимателно и на често.
Поръсват се с брашното и пърженето продължава до хрупкавост отвън и мекота отвътре на картофите. 
Получават се много вкусни и хрупкави картофки. :)
Рецептата е от тук.  


Босилеково песто


Продукти:
  • 1 връзка босилек от био ферма Софина
  • 50 г пармезан
  • 70 мл зехтин
  • 50 г орехови ядки
  • 1 скилидка чесън
Всички продукти се поставят в блендер и се смилат до еднородност.

Да ви е сладко!
Погрижете се за себе си и за малките фермери, като поръчате чиста храна. 



сряда, 16 септември 2015 г.

Питка Хаос


Е, не е красива и подредена, но е изключително вкусна и интересна със своеобразния си хаос и разхвърляност :)


Продукти:
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 мл кисело мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 4 с. л. олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 1 пак. суха мая (11 г)
  • около 600-650 г брашно

  • 50 г разтопено краве масло
  • 50 мл олио

Приготвяне:
Маята се разтваря заедно със захарта в топлото прясно мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и се поставят топлото кисело мляко, солта, олиото, разтворената мая и яйцата. Замесва се меко тесто. 
Разделя се веднага на 6 части. Оформят се на топчета, които се покриват с кърпа и се оставят 20 минути да починат.
Взема се една топка, разточва се с размер 30-32 см, намазва се с мазнина, разточва се следващата топка, поставя се върху първия кръг, намазва се с мазнина и т. н. до изчерпване на всички топки. Последният кръг не се маже с мазнина.
Наслоеният кръг се нарязва на ленти с размер 1 см и след това се нарязва напречно. Получават се малки квадратчета.

Тава с размер 26 см се постила с хартия за печене. 
Вземат се кубчетата и се ,,нахвърлят'' в тавата хаотично. Прави се и втори ред.


Питката се оставя да втаса.
Намазва се с отделения жълтък, който е разреден с няколко капки прясно мляко и олио.
Поръсва се по желание със сусам и ленено семе.

 

Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса. 


Да ви е сладко всяко едно залъче! :)

Идеята за питката е от тук

събота, 12 септември 2015 г.

Дзукото с праскови и вино


Много впечатляващ италиански десерт с пухкави блатове с вкус на бадеми и невероятен крем с аромат на бяло вино.



Продукти
за блата:
  • 8 белтъка
  • 8 жълтъка
  • 150 г захар
  • 170 г брашно
  • 30 г смлени бадеми

за крема:
  • 800 мл прясно мляко
  • 200 мл ароматно бяло вино ,,Мискет"
  • 270 г захар
  • 50 г нишесте
  • 50 г брашно
  • 160 г белтъци
  • 2 ванилии
  • праскови от 1 компот

за украсата:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 70 г черен шоколад
  • 70 мл течна сладкарска сметана
  • натрошени бадеми


Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на плътен сняг. Добавят се един по-един жълтъците, като разбиването продължава на висока скорост.

Смесват се брашното и бадемите. 
Изсипват се към яйцата и се разбъркват внимателно с шпатула.


Голямата тава от печката (40/30 см) се постила с хартия за печене. Тестото се изсипва и заглажда.


Пече се на 180 градуса 8-10 минути. 
Опеченият блат се оставя да изстине на хартията. Разрязва се на две през средата и после на триъгълници.



Приготвяне на крема:
Прясното мляко заедно със захарта се поставя на котлона да заври.
В купа белтъците се разбиват леко, добавят се брашното и нишестето, и сместа се разрежда с виното. Излива се към врящото мляко и крема се вари до сгъстяване. ароматизира се с ванилията.

Обла купа с диаметър отгоре 25 см се постила със стреч фолио. 
Получените триъгълниците се подреждат по стените на купата.



Излива се част от крема, поставят се нарязаните праскови и парчета от блата.


Следва отново крем, праскови, блат, докато се напълни купата, като се завършва с крем.


За дъно на сладкиша се поставя от блата.


Сладкишът се завива с фолиото и се поставя в хладилник за 4-5 часа. 
Дзукотото се обръща в подходящ поднос.
След като опитахме дзукотото, моят съвет е, че блатовете могат леко да се сиропират с подсладено прясно мляко или захарен сироп.



За украсата на джукото:  200 мл сметана се разбива до твърдост и с нея се намазва сладкиша. Отгоре се минава със сладкарско гребенче.



70 мл сметана се затопля до завиране и в нея се поставя нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се до хомогенност и се излива върху джукотото.


Получаваме един фантастичен десерт, който и в този облачен и дъждовен ден ще ни накара да се усмихнем. :)


Да ви е сладко!
Моите най-искрени благодарности на слънчевата Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената и преведена рецепта! :)


Оригиналната рецепта може да видите тук.





четвъртък, 10 септември 2015 г.

Овесени сладки



Продукти:
  • 50 г краве масло
  • 125 г захар
  • 1 яйце
  • 50 брашно
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. ч. фини овесени ядки (100 г)
  • 1 с. л. сусам
  • 70 г кокосови стърготини
  • 50 г нарязан на дребно шоколад

Приготвяне:
Към мекото масло се прибавя захарта. Разбърква се с лъжица. Добавя се и яйцето.
Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към маслено-яйчената смес. Добавят се и останалите продукти. Сместа се разбърква с лъжица и се поставя в хладилника за 30 минути.

С мокри ръце се оформят малки топчета, сплескват се съвсем леко и се поставят в тава постелена с хартия за печене. 
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса около 10-15 минути, до леко покафеняване. Оставят се да изстинат малко в тавата и тогава се преместват в поднос.


От тази доза излизат около 30 бисквитки. 

Да ви е сладко! 

вторник, 8 септември 2015 г.

Салата от патладжан и печени чушки


Много вкусна салата, която може да се направи само с печени чушки, но този път реших да я обогатя и с патладжан. Горещо ви я препоръчвам :)

Продукти:
  • 1 печен патладжан
  • 4-5 печени шарени чушки
  • 2 твърдо сварени яйца
  • 30-40 г сирене
  • 1 скилидка чесън
  • копър
  • магданоз
  • сол
  • зехтин

Приготвяне:
Патладжанът и чушките се нарязват на многооооо дребно. Поставят се в купа и към тях се прибавя натрошеното сирене, счукания чесън и зехтин.
Добавя се ситно нарязания белтък от яйцата. 
Накрая се овкусява със сол, копър и магданоз.
Сервира се поръсена с натрошения жълтък..., а другото ви е ясно :)


Да ви е сладко...и няма как да не ви е с тази прекрасна салатка :)  


петък, 4 септември 2015 г.

Кростата Есен


Круши, ябълки, сини сливи с лек аромат на индрише...и замириса на пъстра есен :)
Решите ли като мен да правите кростата направо заминавайте при най-голямата майсторка на кростати Ивана от ,,С нож и вилица в ръка". Там ще намерите такова голямо разнообразие, че ще се чудите коя кростата по напред да изберете :)
Аз ви предлагам с аромат на приближаващата есен.

Продукти за тестото:
  • 230 г брашно
  • 110 г краве масло
  • 100 г захар
  • 1 яйце
  • ванилия
  • щипка сол

Продукти за пълнежа:
  • около 400 г ябълки
  • около 400 г круши
  • 10-12 броя сини сливи
  • 5-6 с. л. захар
  • 2 листа индрише


Приготвяне:
Към брашното се прибавя нарязаното студено краве масло, захарта, яйцето, солта и ванилията и се замесва тесто. Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилника за 30 минути.

Ябълките и крушите се обелват и нарязват на дребни кубчета. Сините сливи също се нарязват на дребно. Плодовете се поставят в малка тенджерка, посипват се със захарта и около 100 мл вода, и се поставят на котлона. Готвят се до омекване и сгъстяване на плодовете. Оставят се да изстинат.

От студеното тесто се отделя малко за покриване на кростата. 
Другата част се разточва и се поставя във форма за печене с размер 22 сантиметра, като се оформя висок борд.
Дъното на тестото се надупчва с вилица и се изсипва плънката. 
Отделената част от тестото се разточва, нарязва се на тънки ивици, които се увиват спираловидно и се поставят върху плънката. 

Кростата се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути. 
Сервира се напълно изстудена.


Да ви е сладко и пъстро, като есента! 



вторник, 1 септември 2015 г.

Сладко от зелени (неузрели) смокини



Продукти:
  • 500 г зелени смокини
  • 1 кг захар
  • 1/2 ч. л. лимонтозу

Приготвяне:
Смокините се почистват от дръжките и всяка се надупчва на няколко места. 
Варят се в три води по около 5-6 минути, като след всяко варене смокините се измиват със студена вода.
Сварява се захарен сироп от захарта и 300 мл вода. Пускат се в него смокините и се варят на силен огън до леко сгъстяване на сиропа.
Смокините се оставят в сиропа 12 часа.
След това се включва котлона и варенето продължава до капка капната върху чиния да не се разлива.
Малко преди да се отнеме сладкото от огъня се прибавя лимонтозуто.
Топлото сладко се налива в затоплени буркани. Бурканите се обръщат с капачките надолу до пълното им изстиване.

Сладкото от зелени смокини е много подходящо за добавка към различни сладкиши.
Може да погледнете тези невероятно вкусни Сладоледена торта и Снежна френска селска торта, които са със сладко от смокини.


Да ви е сладко!

Във връзка с тази ми публикация възникна една полемика, относно доколко са зелени зелените смокини в моето сладко. :) И г-н Станимир Славов ме светна за видовете смокини. Те били мъжки и женски, пък аз всяка година като отида на морето и си набирам узрели и зелени (неузрели) смокини без да правя разлика в пола. Сварявам си сладкото от тях, а рецептата гледам от една доста стара книга от 1966 г ,,Домашно консервиране на хранителни продукти".  Но това сладко, което ви го предлагам не било от зелени смокини, а от неузрели. :)
Прилагам и линк и вие да прочетете за мъжките и женските смокини.
И ако има като мен заблудени относно зелените и неузрелите смокини, вече да знаят разликата :)
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?t=2117