неделя, 12 юли 2015 г.

Париджина - пица наполетана


Звучи италианско и е така :) Доста по различна пица от познатите ни в България, но не и по-малко вкусна. Моят мъж само поиска следващия път в плънката да сложа и маслинки, и краставички и т. н. ...малко да я побългаря :)
Благодаря на Ивана от ,,С нож и вилица в ръка'' за всички чудесни италиански рецепти, с които си разнообразяваме менюто!

Продукти:
   за тестото:
  • 500 г брашно
  • 300 мл топла вода
  • 7 г суха мая
  • 1 равна ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. зехтин
  за плънката:
  • 150-200 г прошуто котто на тънки резени
  • 300 г чедър (скаморца, едам или мек кашкавал)
  • 300 г доматено пюре
  за гарниране:
  • 375 г охладено бутер тесто Белла
  • 1 жълтък
  • 2 с. л. прясно мляко

Приготвяне:
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят захарта, солта, маята и зехтина. Налива се топлата вода и се замесва меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса.
Голямата тава на печката се застила с хартия за печене и се намазва с мазнина. 
Тестото леко се премесва и се разстила в тавата с ръце.


Отгоре се намазва с доматеното пюре.


Следва нарязаното прошуто.


Разполага се и сиренето.


Бутер тестото се разточва на тънко с размера на тавата. Поставя се върху сиренето.
Намазва се със жълтъка, размесен с млякото.


Пицата се пече на 200 г 20-25 минути. 


Да ви е сладко!






15 коментара:

  1. Като един от най-върлите почитатели на пицата ще кажа, че този интересен вариант много ме заинтригува. Прекрасна е, Хриси, и излежда много вкусно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вили! Като гостувахме на сестра ми в Италия и тя направи една много интересна пица. Беше един общ блат и различни плънки на раета :), но незнам защо не я е публикувала. Ако още се помотва :), аз ще я преваря и ще ви я покажа.
      Поздрави и спорна нова седмица!

      Изтриване
  2. Чудесна пица, Хриси!
    Прошуто котто трудно се намира,
    но ще го заместя :)
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Както много други рецепти и тази търпи импровицазии, така че действай :)
      Поздрави за успешна седмица!

      Изтриване
  3. Тази пица определено ме изненада, Хриси! Интересно изглежда и е много апетитна! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Светле и мен ме заинтригува и затова я направих и не съжалявам :)
      Поздрави сърдечни, мила!

      Изтриване
  4. Действително е непозната като поднасяне,много напомня на калцоне,но няма никакво значение. Когато видя пица и сърцето започва да ми бие в ритъма на канцонети...:))))
    Много ми хареса това предложение,Хриси!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За любителите на пицата, тази наистина ще им хареса, Миленка.
      Пробвай и сподели впечатленията си, мила! :)
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  5. Уникална е и при двете ви,талантливи сестрички,тази разкошна пица!Усмихната неделя,Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много си мила и благодаря от двете ни! :)
      Поздрави със сърдечни прегръдки!

      Изтриване
  6. Хриси, изглежда повече от апетитно! Страхтно се е получила, грабвам парченце. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Гери и да ти е сладко! :)
      Поздрави, мило момиче!

      Изтриване
  7. Богата и вкусна пица! Точно такива пици са ми любими, Хриси!
    Сестра ти винаги умело ни пренася в Италия.
    Прегръдки и прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина много хубави и интересни рецепти ни предлага сестра ми, Габи. Хубаво нещо е разнообразието :)
      Поздрави и прегръдки, мило момиче!

      Изтриване
  8. О, интересна пица, мерси и на двете ви с Ивана!

    ОтговорИзтриване