Това лято моята виртуална приятелка, Илиана Миланова от "Погачката на готвачката", посети Габрово и имахме голямото удоволствие да се запознаем на живо. Срещата ни беше много емоционална, а времето ограничено, все пак успяхме да включим в разговора и любимата ни кулинарна тема. Илианка посетила "АЕК Етър" и там опитала от известните Етърски фъчове, които много и' харесали. Сега тя търсеше рецептата, на която аз знам един майстор - бащата на нашата снаха.
В разговор с него, рецептата ми беше обяснена с най-големи подробности, но това не означава, че нямах спънки при направата на фъчовете. Освен необходимите белтък, захар и орехи трябва да си намерите и едно старо ключе. С ключето се пробва готовността на сиропа. Разбира се, може да си направите и една халкичка от тел и да работите с нея, аз обаче имам ключе и ще следвам оригиналната технология.
Получила инструкции, смело и с ентусиазъм започнах да правя фъчове! Те се оказаха много капризни обаче, така се наложи не само да повторя опитите, ами дори и да потретя. :) Първия път преварих сиропа, втория - разбих прекалено много белтъка със сиропа, който от своя страна се сгъсти прекомерно. Чак третия ми опит се оказа по-сполучлив. За да ви спестя главоболията, ще се постарая да обясня подробно резултатите от моите опити.
Продукти:
- 500 г захар
- 1 и 1/2 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. нарязани орехи
- 1 белтък
- 1 ванилия
Приготвяне:
Постила се голяма тава с хартия за печене, и се оставя настрана, готова за употреба. Орехите се нарязват с нож.
От водата и захарта се прави сироп, който се вари около 15-20 минути. Помните ли като деца как си играехме на сапунени мехурчета? Сега ще си поиграем пак :) Сиропа се проверява дали е готов, като ключето се топва в сиропа.
Когато сиропа се задържи на халката на ключето, значи вече е време да пробваме дали ще се получат балони. Духва се в халката и ако се образува балон, значи сиропа е готов.
Докато се вари сиропа, белтъкът заедно с ванилията се разбиват на пяна.
Готовият сироп се отмества от котлона и се оставя настрани докато изчезнат балончетата на повърхността му. След това горещият сироп се налива на тънка струйка към белтъка, като разбиването продължава на най-силна степен на миксера. Като свърши сиропа разбиването се прекратява. Резултата ще е сравнително рядка смес.
На този етап се прибавят и нарязаните орехи.
Разбърква се с лъжица и като видите, че сместа започне леко да се сгъстява по най-бързият начин с лъжица гребвате от сместа и започвате да поставяте на купчинки върху хартията в тавата. Трябва да действате бързо, защото сместа стяга много бързо. Може да си вземете и помощник, за правене на камарките. Ако започнете да слагате по-рано от сместа върху хартията фъчовете ще се разлеят ето така :)
Трябва да се улучи точният момент на стягането на сместа. Ако успеете ще получите тези камарки от фъчове.
Фъчовете се оставят на стайна температура за да изсъхнат, което отнема около 1-2 часа. От дадените продуки се получават около 60 броя Фъчове. Те имат голяма трайност, така че спокойно може да си ги направите още от сега за предстоящите празници.
Да ви е сладко !
Бре, че интересно! Ей това с ключа ме смая!
ОтговорИзтриванеИскам да ги опитам тези капризни фъчове!
Хубав ден! Прегръдка!
Отваряй вратата да ти подхвърля някой фъч :)))
ИзтриванеПристига с една голяма прегръдка!
А може ли да се направят със смлени орехи за хората без зъби? Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗа първи път правя фъчове и незнам дали стават със смлени орехи, но предполагам, че няма да има проблем.
ИзтриванеПрощавайте в кой момент се слага ванилията?
ОтговорИзтриванеВанилията се слага с разбивнето на белтъка. Много се извинявам за пропуска. Сега ще поправя публикацията. :)
ИзтриванеХриси, благодаря ти от сърце за труда, който положи да намериш рецептата, да го направиш и популяризираш този невероятен сладкиш от Габровският край! Благодаря ти, от все сърце, че си приятел и добър човек! <3 Ще го направя при първа възможност! <3 Справила си се чудесно! А фъча е невероятен на вкус! Заслужава си да се направи!
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря, Иле за стимула, да направя фъчовете, които са известни само по Габровският край!
ИзтриванеВ най-скоро време и ще ги опиташ :) <3
Прегръдки, Хриси!
ИзтриванеБлагодаря, Хриси за сладкото изкушение, наречено Етърски фъч! Направила си ги като "Баш майстор"!!! Страхотен вкус! Благодаря за вкусните смокини! Весели празници, Хриси! Благодаря!
Изтриване:))) <3
ИзтриванеИ аз благодаря, страшно интересна рецепта и технология. Хриси, чудесни са! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Гери, и на мен ми беше много интересна тази технология с ключа :)
ИзтриванеГабровска идея - неможе един ключ да го използваш само за вратата, трябва да има приложение и в други области :))))
Поздрави и хубав ден!
Я, колко интересно! Особено пък ключа, знам ли дали ще намеря такъв...
ОтговорИзтриванеАма Хриси, ти от Габрово ли си...познавам още една страхотна кулинарка от там - Габи, но тя живее в Испания вече.
А също така имаме едни добри познати, които имат заведение и в Китен, и в Габрово - пицария с китайски ресторант(смесено) От 25 години всяка година на Китен ходим там, макар тази година обаче ги нямаше, а в Габровското заведение бяха ходили само децата, някакъв "дракон"се казваше май.
И трето - имаме много хубави спомени с мъжа ми от Габрово - това беше първото ни излизане заедно извън София, още като гаджета...
Прегръдка!
Веси, ние с тези общи познати май ще излезем още малко и роднини.:)))
ИзтриванеНие също от години почиваме на Китен. Погледни публикацията ми за Сладкиша със смокини и че видиш какво хубаво местенце сме си намерили в Китен. Другото лято може и да се засечем там :)))
...и се върнете с твоя съпруг към хубавите си спомени с едно посещение на Габрово.
Имаш и от мен една голяма прегръдка!
много,много се радвам,че открих познавач на тази любима моя рецепта.... днес изхвърлих един неуспешен опит и се разрових в нета и ето Ви Вас :) В моето детство тези фъчове са оставили ярка следа :) всяко лято гостувах на моя леля там и тя приготвяше това изкушение! за мен това с ключа бе истинско вълшебство,и то с определен ключ(нейният беше превързан към една щипка за пране,за да не се опари в сиропа) и така до днес
ОтговорИзтриваненамерих записана рецептата от мама в доста телеграфичен стил и о,ужас излях горещия сироп в белтъка и се разминах с прекрасните очаквания,да похапнем фъч :(
сега вече е сигурно,че следващият опит ще е успешен!!! благодарение на Вас!
Много се радвам, че съм Ви била полезна. Аз не съм толкова голям познавач на приготвянето на фъчовете, но споделих моите провали и успехи.
ИзтриванеИма много рецепти, които са характерни за отделни райони и е много хубаво, който ги знае да ги сподели.
Поздрави и успех!
Споделете как сте се справили с тези капризни фъчове! :)
А ако останат в течно състояние това,което е на първата снимка и какво правиш после?
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеКато видя, че сместа е по-рядка я бъркам докато започне да се сгъстява.