петък, 28 ноември 2014 г.

Питка Ветрило


За рожденият си ден, освен торта малкият ни син си поръча и питка, но ,,ей-тъй по-дебеличка''. И както се чудих каква да е тази ,,дун'' питка, отварям лаптопа и питката на Валя Луканова пред мен в целият си блясък и съвършенство. Решението е взето, но за изпълнението трябваше да отида при Валя за някой-друг урок :) Поне мога да ви уверя, че питката беше многооо вкусна и се делеше на конци.

Продукти:
  • 1 пак. френска суха мая (11 г)
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 1 с. л. сол
  • 1/2 с. л. захар
  • 4 с. л. олио
  • 40 г разтопено краве масло + 40 мл олио
  • около 700-800 г брашно
  • сусам за поръсване

Приготвяне:
Сега времето е по-студено и искам да споделя, че за да стане една питка хубава е необходимо всички продукти да са със стайна температура. На много места се пише, че когато се работи със суха мая, тя се слага направо в брашното, но аз я разтварям в топлото прясно мляко със захарта и една шепа брашно и като шупне я прибавям към брашното. Въпрос на избор, дори да я сложите направо в брашното питката пак ще стане.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, 2 яйца + 1 белтък, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса. Тестото се премесва и се разточва на голям кръг с дебелина около 1 сантиметър. Кръгът се нарязва на ленти, като единият край не се реже докрай.


 Намазва се с мазнината и кръга се навива на една страна. Аз пропуснах да снимам тази процедура, но вижте снимката на Валя. Така полученото руло се навива на охлюв и се поставя в тава с размер 26 см в диаметър. Оставя се да втаса 20 минути, намазва се с отделения жълтък, смесен с няколко капки прясно мляко и се поръсва със сусам. Питката се поставя в студена фурна да се пече на 180 градуса.



Благодаря на Валя Луканова за споделената вкусна питка!

И за да бъде пълно менюто за празника направих и вкусните пилешки филенца на леля му Ванчи :) от ,,С нож и вилица в ръка''. Рецептата може да видите тук

12 коментара:

  1. Чудна! Ама много ми хареса и тази ти питка!
    Браво :*! Една прегръдка за майсторлъка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) и от мен получаваш две прегръдки, гарнирани с целувка :)))

      Изтриване
  2. Хриси,много добре си се справила-поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Потопих се в тази пухкава и изкушаваща текстура, страхотна питка!
    Аз ще оформя следващия път по този начин питка, когато правя, много ми харесва!
    Поздрави, Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Питката е много вкусна и не е голяма ,,врътня'' :)))
      Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. А дали ще се получи добре, ако преди да нарежем на ленти, поръсим с настъргано сирене и после режем и навием на руло ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Не съм правила тази питка със сирене, но моето мнение е, че ако решите да и' сложите сирене, попритеснете го, за да не се разпилее по време на навиването. На всяка питка и' подхожда сиренце :)
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  5. Татяна Младенова21 ноември 2015 г. в 13:04

    Чудесна е, БРАВО на майсторката!

    ОтговорИзтриване