петък, 28 април 2017 г.

Леща по балканджийски


Имало едно време български ориз, боб и леща...има ги и днес!
Крина - за доброто ястие качествените продукти са задължителни!
Благодаря ви, Крина, за оказаното внимание и уважение!


Продукти:
  • 350 г леща Крина
  • 1-2 картофа
  • 1 глава лук 
  • 3 стръка пресен лук
  • 1 морков
  • 1 пиперка
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 домат
  • сол
  • чубрица
  • червен пипер
  • сух магданоз
  • пресен магданоз
  • перца от пресен чесън
  • 180 г сланина

Приготвяне:
Лещата се залива със студена вода. След като заври водата се сменя с нова студена вода и се прибавят нарязаните на едро картофи.  Вари се до омекване на лещата и картофите.
Картофите се изваждат, намачкват се с вилица и се връщат обратно в тенджерата. 
В тиган се поставя нарязаната сланина. Запържва се докато си пусне мазнината и придобие златист цвят. 
Прибавят се нарязаният на дребно лук, морков и чушка. След 2-3 минути се добавя и нарязаният пресен лук. Задушава се до омекване на зеленчуците.
Добавя се обеленият и нарязан на дребно домат и чесъна. 
Зеленчуковата смес се прибавя към омекналата леща и се овкусява със сол, чубрица и сушен магданоз.
Оставя се на котлона на много слаб огън да покъкри десетина минути.
Най-накрая лещата се поръсва с нарязаните перца чесън и пресен магданоз, и се отмесва от огъня.

Поднася се с нарязана сланинка, поръсена с пушен червен пупер и за любителите на лютото, задължителната чушка. 


Опитайте, голяма вкусотия са ястията приготвени със сланинка. 

Да ви е сладко! 

вторник, 25 април 2017 г.

Козуначена торта



При правене на толкова много торти и сладкиши за семейството, където почти няма ден да липсва нещо сладичко на трапезата( и то рядко да се повтаря) и сина да каже: Това е една от най-вкусните торти :), няма начин да не запиша рецептата и да не увековеча със снимки тази обикновена на вид, но безумно сочна и вкусна торта.

Продукти:
  • 1 голям козунак около 700 г
  • 800 мл прясно мляко
  • 180 г захар
  • 80 г царевично нишесте
  • 4 ванилии
  • 2 яйца
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 180 г течен шоколад
  • 1 бурканче сладко от смокини
  • 300 мл прясно мляко за сиропиране


Приготвяне:
Първо се приготвя крема. Към нишестето се прибавят захарта, яйцата и ванилията. Сместа се разбърква с тел и се разрежда с около 100 мл от прясното мляко.
Останалото мляко се поставя в тенджера и се поставя на котлона да заври. Прибавя се на тънка струя към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. 
Изсипва се в поднос или тавичка, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине. 

Сметаната се разбива до плътност.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива до пукавост. Към него се добавя сметаната и крема се хомогенизира. 

Козунакът се нарязва на тънки филии.

Отваряем ринг с размер 24-26 см се поставя в поднос.
На дъното на ринга се нареждат филиите козунак, като празните места се попълват с изрезки от козунака. 
Сиропира се с част от млякото.
За по-лесно нанасяне на шоколада, се поставя в корнет, като преди това се затопля.
С помощта на корнета шоколада се разпределя върху козунака.
Изсипва се част от крема, заглажда се и се поставят нарязаните смокини.
Следва нареждането на филиите козунак, сиропиране, шоколад, крем и смокини.
Накрая се нарежда и последният козунак, сиропира се, поставят се шоколада и последния крем. Тортата се заглажда и се прибира на студено за няколко часа, най-добре за една нощ.

Тортата се освобождава от ринга и се украсява по желание.
Моето виждане за този тип торти е ,,натупване'' с препечен и натрошен на трохи козунак. 
И тортата заприлича на един голям и безкрайно вкусен наполеон. 😉


Да ви е сладко, както и на нас! 
Бъдете здрави и усмихнати! 



четвъртък, 20 април 2017 г.

Пилешка запеканка с гъби



Продукти:
  • 400-500 г пилешко месо
  • 250 г гъби
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • сол 
  • черен пипер
  • 3-4 варени картофа
  • 150 г кашкавал
  • олио


Приготвяне:
Пилешкото месо се поставя в тиган с 2-3 с. л. олио и се запържва. Посолява се леко. Изважда се от тигана и в него се поставят нарязаните гъби, които се готвят до готовност. Прибавя се нарязаният лук. Ястието се разбърква и месото се връща в тигана. 
Добавя се сметаната, разбърква се и се налива прясното мляко. 
Готви се до леко сгъстяване на ястието.  
Сместа се изсипва в тавичка. 


Отгоре се настъргват  варените картофи, а върху тях - кашкавала. 



Ястието се пече на 200 градуса 15-20 минути или до зачервяване на кашкавала. 


Това е :) лесно, бързо, вкусно, идеално за работещите жени. 



Да ви е сладко!

неделя, 16 април 2017 г.

Козунаци с три вида плънка

Христос воскресе!
Светли, радостни и щастливи Великденски празници!
Здраве, щастие, мир, любов и благоденствие нека има във всеки дом! 


Продукти:

  • 6 яйца (320 г)
  • 300 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 15 г суха мая или 42 г прясна 
  • 1.100 г брашно
  • 200 мл мазнина (120 мл олио + 80 г краве масло)
  • кората на 1 лимон
  • 1 с. л. ром
  • 1 бурбонска ванилена захар
  • 1 белтък за намазване 
  • бадеми за поръсване 

за плънките
  • 150 г стафиди 
  • 4-5 с. л. течен шоколад
  • 200 г сладко от череши


Приготвяне:
Яйцата се разбиват на пяна заедно със захарта.
Към тях се прибавят сухата мая, прясното мляко, рома, ванилията и настърганата лимонова кора. (всички продукти трябва да са със стайна температура)
Сменят се бъркалките на миксера с тези за тесто и се прибавя лъжица по лъжица пресятото брашно. Когато се пооформи на топка около бъркалките се прехвърля на плота и се доомесва с останалото брашно.
Взема се с ръце от топлата мазнина и месенето продължава до усвояването на цялата мазнина. 
Тестото се прехвърля в намазнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Тестото се разделя на три части. Моите бяха по 800 г всяка.

Първият козунак, който оформих беше със стафиди.
Тестото се разделя на три части. Разплесква се на елипси и се поръсват стафидите. Оформят се фитили и се оплитат на плитка. Плитката се разполага в продълговата кексова форма.


Вторият козунак е със сладко от череши.
Тестото също се разделя на три части. Разплесква се на елипси. Намазват се със сладкото и се оформят фитили, които се оплитат на плитка. Разположих я в кръгла форма.



Третият козунак направих с течен шоколад.
Тестото се разплесква с ръце на правоъгълник. Намазва се с течният шоколад. За по-лесно нанасяне на шоколада, може да го стоплите за секунди в микровълновата печка.
Навива се на руло, което настаних в кръгла кексова форма. 


Всички козунаци се оставят на топло да втасат отново. 
Белтъкът се разбива леко на пяна и с помощта на мека четка се намазват всички втасали козунаци. 
Поръсват се с бадемите и се пекат на 170 градуса. По време на печенето, ако има нужда козунака се покрива с алуминиево фолио.

Докато козунаците се пекат, се приготвя сироп за намазването им.
3-4 с. л. захар се заливат с 50 мл вода. Сварява се гъст сироп.

Опечените козунаци се намазват със сиропа и се поръсват с кристална захар. 


Да ви е сладко! 






петък, 14 април 2017 г.

Заек с картофи и бяло вино


Продукти:
  • 500 г заешко месо на порции
  • 1 ч. ч. бял оцет
  • 500 г картофи
  • 1 клонче розмарин
  • 1 голяма глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 200 мл бяло вино
  • черен пипер
  • 250 мл зеленчуков бульон
  • 1 к. ч. зехтин


Приготвяне:
Месото се измива с белият оцет.
Изплаква се със студена вода. 
Лукът и чесъна се нарязват на дребно.
В Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера се налива зехтина. Слагат се лука и чесъна и се запържват да си отпуснат аромата. Прибавят се парчетата месо и се пържат до хубав загар, като месото се обръща от време на време.


Налива се виното и ястието се оставя на среден огън да се изпари алкохола.
Прибавят се нарязаните на кубчета картофи и се подправя с розмарина.
Налива се зеленчуковият бульон, поръсва се с черното пиперче и тенджерата се похлупва със Стоун Ледженд Капак.


Ястието се готви на слаб огън около 30 минути или докато остане на мазнина. Тенджерата спокойно може да се сложи и във фурната и там да се досготви ястието.

Тенджерата Стоун Ледженд Кук § Бейк, поради напълно незалепващото покритие РИЪЛ СТОУН е идеална за всяко домакинство. В нея храната става лесно, бързо и здравословно.  


Това е поредната лесна и ароматна италианска рецепта, която ми беше предоставена от моята мила сестра Ивана от ,, С нож и вилица в ръка".

Да ви е сладко!
Весели и щастливи Великденски празници, приятели!
Бъдете здрави и благословени! 

понеделник, 10 април 2017 г.

Воловани с пилешко месо


Толкова удобна за готвене е новата тенджера на Делимано Стоун Ледженд Кук § Бейк, че ми се иска да не преставам да готвя в нея и да изпробвам нови и вкусни рецепти.
Следващата рецепта е лесна, бърза и много ароматна, която наистина е впечатляваща и запомняща.


Продукти:
  • 800 г бутер тесто
  • 600 г пилешко месо
  • 2 глави лук
  • 2-3 стръка пресен лук
  • 300 мл бяло вино
  • 150 г зелени маслини
  • 150 г черни маслини
  • сол
  • 1 с. л. олио
  • розмарин



Приготвяне:
Бутер тестото се размразява и се нарязва на 8 квадрата. Аз го нарязах на по-малки квадрати, 12 на брой, но според мен по-хубави воловани ще се получат при по-голям размер. 
Двата срещуположни ъгъла се разрязват и получените ленти се прехвърлят в срещуположните краища. Средата на квадратите се надупчват с вилица. Поставят се в тава и се пекат първоначално 5 минути на 200 градуса и след това 20 минути на 170 градуса. 

Докато се пекат волованите пилешкото месо се поставя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера, заедно с олиото и се готви до зачервяване. 


Прибавят се двата вида лук и след като омекнат, ястието се посолява, подправя се с розмарина и се залива с виното. 


Стоун Лендженд Кук § Бейк Тенджерата се захлупва със Стоун Ледженд Капак и се оставя да покъкре около 10-15 минути.




Добавят се маслините и ястието се готви още 10 минути. 
Благодарение на напълно незалепващото покритие РИЪЛ СТОУН, на ястието му е нужно само капка мазнина и няма нужда от постоянно бъркане.
Готовото ястие е здравословно и с уникален вкус.



Изстиналите воловани се пълнят с готовото пилешко месо и се сервират с пресни зеленчуци. 


Да ви е сладко!

неделя, 9 април 2017 г.

Бъркан козунак


С нетърпение очаквах да дойде най-новата тенджера на Делимано Стоун Ледженд Кук § Бейк и да мога да се насладя на великолепните и' качества при приготвяне на различни ястия.
Заради наближаващите Великденски празници реших първата рецепта, която да направя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера е един по-различен, но не по-малко ароматен козунак.
Резултатът е впечатляваш. Край на хартиите за печене. Тестото се поставя директно в тенджерата, без никакво намазване. И накрая получаваме равномерно и перфектно опечен козунак.

Продукти:
  • 50 мл прясно мляко
  • 42 г прясна мая
  • 130 мл прясно изцеден сок от портокали
  • 2 яйца
  • 50г разтопено краве масло
  • 200 г захар
  • кората на 1 портокал
  • 2 ванилии
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 700-750 г брашно
  • 2-3 шепи стафиди


Приготвяне:
Към прясното мляко се поставя 80 мл вода. Течността се затопля и в нея се разтваря маята.
В купа се поставят всички продукти, без брашното и стафидите. Разбъркваt се с миксер. Сменят се бъркалките с тези за тесто и започва да се слага по-малко от брашното. Когато тестото стане на топка около бъркалките, тестото се прехвърля в намаслена купа и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се изсипва върху плот и се разделя на три части.  Тестото не се меси. 
Всяка част се разплесква на елипса и в нея се поставят стафидите. Завиват се на фитили и се оплита плитка, чиито краища се подпъхват отдолу и козунака се поставя в Стоун Ледженд Кук § Бейк Тенджера
Оставя се отново на топло да втаса. 
Намазва се с разбит белтък, поръсва се с нарязани бадеми и захар кристал. 
Козунакът се пече на 160 градуса. 


Да ви е сладко! 
Весели Великденски празници!