Честита Нова Година!
Нека през Новата Година си пожелаем да бъдем здрави, да бъдем по-добри, да ценим всеки ден и да се радваме на най-дребните неща. Да имаме повече радостни мигове, споделени с любимите хора!
Бъдете много шастливи и нека 2015 година е мирна, спорна и благодатна!
Продукти за блатовете:
Поставя се вторият блат, крем, вафли, крем и се завършва с третият блат. Тортата се поставя на студено за стегне.
Нека през Новата Година си пожелаем да бъдем здрави, да бъдем по-добри, да ценим всеки ден и да се радваме на най-дребните неща. Да имаме повече радостни мигове, споделени с любимите хора!
Бъдете много шастливи и нека 2015 година е мирна, спорна и благодатна!
Продукти за блатовете:
- 5 яйца
- 100 г захар
- 150 г печени смлени лешници
- 3 с. л. какао
- 2 с. л. брашно
- 2 с. л. царевично нишесте
- 1 ч. л. бакпулвер
Продукти за крема:
- 200 г меко краве масло
- 100 г черен шоколад
- 100 г млечен шоколад
- 200 г течен шоколад с лешници
- 100 г мини вафлички с лешников крем
- 12 бонбона FERRERO ROCHER за украса
Продукти за ганаша:
- 100 г черен шоколад
- 50 г млечен шоколад
- 25 г краве масло
- 60 мл течна сладкарска сметана
Приготвяне на блатовете:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна.
В купа се смесват брашното, бакпулвера, царевичното нишесте, какаото и ситно смлените лешници. Всичко се обърква хубаво.
Сухата смес се прибавя към яйцата и се разбърква внимателно със шпатула.
Сместа се разделя на три равни части.
Поставя се едната част във форма за печене с диаметър 26 см, предварително постелена с хартия за печене. Блата се пече на 180 градуса за около 7-8 минути.
По този начин се пекат и останалите два блата.
По този начин се пекат и останалите два блата.
Сместа може да се опече и на един път, и после блата да се разреже на три, но аз и друг път съм споделяла, че като пека блатовете поотделно ми е по-лесно.
Блатовете могат да се опекат и в по-малка по размер форма, като по този начин тортата ще стане по-висока.
Приготвяне на крема:
Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня.
Кравето масло се разбива с миксер. Към него постепенно се прибавя охладеният шоколад. Когато сместа стане хомогенна се добавя и течния шоколад, който е със стайна температура.
Разбърква се до еднородност.
Сглобяване на тортата:
Поставя се отваряем ринг върху поднос. В него се слага единият блат покрива се с малко крем, отгоре се натрошават с ръце 1/2 от вафличките, покриват се крем.
Трябва да си оставите малко от крема за измазване борда на тортата.
Крема не е толкова рядък, така че тортата може да се сглоби и без ринг.
Приготвяне на заливката (ганаша):
Шоколада се зарязва на дребно, прибавя се кравето масло и се разтопява на водна баня. Излива се сметаната и се разбърква до хомогенност. Ганаша трябва да бъде сравнително течен, за да може да се разлее върху тортата, Ако прецените, че ганаша не е достатъчно течен добавете още малко сметана.
Тортата се освобождава от ринга. Измазва се отстрани с оставения крем. Борда се минава със сладкарско гребенче. Отгоре се залива с топлият ганаш, като се стараете ганаша да се стече отстрани.
Тортата се украсява с бонбони FERRERO ROCHER, като се поставят преди да е стегнал ганаша. Бонбоните може да си ги купите готови, а може и да си ги направите като мен :)
Рецептата за бонбоните може да видите тук.
Доста рецепти прегледах на тази изискана шоколадова торта, но накрая се спрях на рецептата на една много стилна дама - Ева Тонева. Благодаря и' за прекрасната рецепта!