Продукти:
за кексовата смес
- 2 яйца
- 100 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 50 г олио
- 200 г брашно
- 10 г бакпулвер
- 1 ванилия
- 2 големи ябълки
- 1 с. л. лимонов сок
- 1/2 ч. л. канела
за крема:
- 250 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 60 г захар
- 15 г царевично нишесте
- 1 ванилия
Приготвяне:
Първо се приготвя крема, за да може да се охлади.
В малка касерола с телена бъркалка се разбъркват яйцето със захарта. Прибавя се нишестето и накрая млякото на тънка струйка. Поставя се на котлона и крема се вари до сгъстяване, като се бърка постоянно. Ароматизира се с ванилията.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине.
Ябълките се обелват, нарязват се на малки кубченца, поръсват се с лимоновият сок и канелата.
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят млякото и олиото. След като сместа се обедини, се добавя брашното пресято с бакпулвера и ванилията.
Накрая се слагат ябълките.
Сместа се поставя в отваряема форма с размер 26 см, като дъното се постила с хартия за печене.
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. Върху кексовата смес се прави спирала от средата навън с крема.
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути.
Оставя се да изстине във формата и тогава се изважда върху поднос.
По желание се поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от инстаграм.
Няма коментари:
Публикуване на коментар