Събуждам се сутринта и в главата ми кекс, ама най-обикновен кекс ми се яде. Явно след всичките сладки, торти, рула, тиквеници и баклави, душата ми е закопняла за нещо непретенциозно и леко. И като се започна едно ровене из блога на Ивана, който изобилства от кексове и не само..., и от обикновен кекс, както ми беше мисълта се превърна в един разкошен шарен кекс.
Продукти:
за жълтата смес
- 5 жълтъка
- 100 г захар
- 100 мл прясно мляко
- 50 мл олио
- 150 г брашно
- 2 ванилии
- 8 г бакпулвер
- настъргана кора на 1 лимон
за бялата смес
- 5 белтъка
- 100 г захар
- 50 мл олио
- 50 мл прясно мляко
- 100 г брашно
- 50 г кокосови стърготини
- 8 г бакпулвер
- шипка сол
още
- 2-3 с. л. какао
Приготвяне:
В купа се поставят жълтъците заедно със захарта и се разбиват до крем. На тънка струйка се добавят олиото и прясното мляко. Следва брашното пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая се добавя и настърганата кора на лимона.
В друга купа бептъците се разбиват до плътност, заедно със захарта и солта. Прибавят се отново на тънка струйка олиото и прясното мляко. След като всичко се обедини, се добавя пресятото брашно с бакпулвера и смесено с кокосовите стърготини.
Кръгла кексова форма се намазва с краве масло и се посипва с галета.
На дъното се изсипва половината от жълтата смес. С помощта на цедка се поръсва хубаво с какао. Поставя се половината от бялата смес, поръсва се с какао. Следва останалата жълта смес, какао и се завършва с бялата смес.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути.
Да ви е сладко!
И ако искате да се насладите на още вкусни рецепти може да разгледате тук, в разкошният блог на Ивана!
Да не съм чула повече, че печката ти не можела да пече кекс! Само си търсиш извинения, а виж какъв разкошен кекс си направила! Браво и да ви е сладко! :)
ОтговорИзтриване:) Благодаря за прекрасната рецепта!
ИзтриванеКексът е страхотен, дори на другият ден е още по-вкусен.
Прегръдки!
Чуден е!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря, Веси!
Изтриване