понеделник, 28 февруари 2022 г.

Сбричолата с маскарпоне, малини и боровинки



Прекрасна сбричолата ... нежен уханен крем, обвит в хрупкава коричка! Опитайте ... невероятен вкус! 

 Продукти:

  • 350 г брашно
  • 140 г захар
  • 140 г студено краве масло
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • настъргана кора на 1 лимон
  • щипка сол

за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 130 г захар
  • 60 г царевично нишесте
  • 3 жълтъка
  • 250 г маскарпоне
  • 1 ванилия
  • малини
  • боровинки



Приготвяне:
В купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера. Към тях се прибавят захарта, яйцето, жълтъка, нарязаното на кубченца студено масло, лимоновата кора и ванилията. Сместа се претрива с пръсти до получаване на трохи. Оставя с в хладилник. 
Жълтъците се смесват с нишестето и се разреждат с част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта се поставят на котлона до завиране. Налива се на тънка струйка към нишестето със жълтъците и се връща на котлона до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ванилията и се оставя да се охлади. Разбърква се и към него се добавя маскарпонето. Отново крема се разбива до хомогенност. 
Отваряема форма с размер 24-26 сантиметра се постила с хартия за печене. На дъното се разпределя половината смес от трохите, като не се притискат. Върху тях внимателно се поставя крема и се разпределят малините и боровинките. 
Сладкишът се покрива с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути. 
Сбричолатата се оставя да изстине напълно във формата и тогава се прехвърля в поднос.
Да ви е сладко! 




Всичките ми рецепти за чудесните италиански сбричолати са вдъхновени от Ивана от ,,С нож и вилица в ръка"

3 коментара:

  1. Не съм правила такъв сладкиш.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, отдавна съм и хвърлила око на тази рецепта.😊 Чудех се, понеже нямам пресни малини и боровинки, но пък имам замразени, дали ще е удачно да ползвам тях? Благодаря ви предварително! Успешна и щастлива Нова година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв проблем да използвате замразени подове. Весела и щастлива Нова година!

      Изтриване