петък, 24 август 2018 г.

Юнашка пита


Продукти:
за тестото

за голямото кюфте
  • 500 г кайма
  • 1 яйце
  • 1 филия стар хляб
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 с. л. кисело мляко
  • 1 малка главичка лук
  • черен пипер
  • магданоз
  • чубрица


Приготвяне на питката:
Брашното се пресява, прави се кладенче и всичките продукти за тестото се поставят в него. 
Замесва се меко тесто. Разделя се на две части. Използва се само едната част, а другата може да я използвате за кифлички, малки питки или мекици, като до нейното използване я съхранявате в намаслен плик в хладилник. 
Нужното ни тесто се оставя 20 минути на топло да почине. 
Разстила се в тава с незалепващо покритие с размер 28 сантиметра. Намазва се леко с олио и се пече на 180 градуса до леко зачервяване. 

Каймата се омесва с дадените продукти. Разстила се в тавичка с незалепващо покритие с размер 26 сантиметра и се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса. Пече се до готовност.
По желание върху каймата може да се настърже кашкавал и леко да се запече. 

Готовата питка се поставя в подходящ поднос, върху нея се поставя голямото кюфте и се гарнира с пържени картофки, маслинки и домати. 


Приятен апетит!


Благодаря на невероятната кулинарка Красимира Караатанасова за прекрасната рецепта! 

2 коментара:

  1. Хм, намерих аз един недостатък на тази рецепта - кюфтето, "чини" ми се трябва да е с диаметъра на питката:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, така ще получиш юнашка пита с юнашко кюфте :)))

      Изтриване