петък, 3 август 2018 г.

Пухкава правоъгълна питка


Бях замислила да замеся хляб, но в тефтера погледа ми привлече пухкавото тесто на Юлия Андреева. Наскоро бях правила с него сиренки и кашкавалки (които не стигнаха до снимки, моментално бяха изядени) и решението си дойде от само себе си. Получи се тази пухкава, мекичка и уникално вкусна питка...разкошшшшш.

Продукти:
  • 300 мл топло прясно мляко
  • 10 г суха (20 г прясна мая)
  • 2 с. л. захар
  • 150 мл олио
  • 2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката
  • 10 г бакпулвер
  • 1и 1/2 ч. л. сол
  • 720-750 г брашно
  • 1 с. л. меко краве масло
  • сусам


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята и захарта. Оставя се да се активира.
Към тях се прибавят яйцето + белтъка, олиото, бакпулвера и солта. Всичко се разбърква с тел. 

Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се изсипва сместа. 
Замесва се меко нелепнещо тесто. 
Поставя се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

Получава се около 1.300 г тесто, което се разделя на 6 равни части. Оформят се на топки.
Всяка топка се разточва на елипса, маже се с омекналото краве масло и се навива на руло. 
Рулата се поставят в правоъгълна тавичка с размер 30/20 сантиметра. Върху рулата се правят разрези с остър нож и питката се оставя да втаса. 


Втасалата питка се намазва с отделеният жълтък и се поръсва със сусам. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. 


Лято е, но това не ни пречи да се насладим на тази върховна питка :) Опитайте и вие!


Да ви е сладко! 

10 коментара:

  1. Чудесна е питката,Хриси. Чупвам си залъче :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иле! Много ще ти се услади питката! :)

      Изтриване
  2. В най-скоро време ще я направя....
    Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      Ще се радвам да споделиш и твоята питка!

      Изтриване
  3. Прекрасна е, Хриси! Всичките ти питки и рецепти като цяло за магия! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси!
      Много си мила!
      Поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване
  4. Гледам всички рецепти и само преглъщам, невероятни вкусотии!!!😘😘😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!
      Радвам се, че съм успяла с моите рецепти да възбудя апетита Ви!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. И с десертите ме улучваш, но и с тестеното - не мога да устоявам.
    Днес и аз правих питка, за празника, но определено и тази ще бъде направена!
    Честит празник, Хриси, бъдете честити!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Питката е уникална и не пропускай да зарадваш близките си с нея!
      Поздрави! :)

      Изтриване