Може би сте виждали в Интернет пространство торта Килиманджаро, но аз ви я предлагам в летен вариант - сладоледена, с вкус на маскарпоне и рикота, с парченца хрупкави овесени трохи и шоколадови капки, и всичко това обвито в шоколадов блат. Чудесна сладка разхлада за летните дни!
Продукти:
за овесените трохи
- 50 г овесени ядки
- 30 г лешници
- 50 г бадеми
- 30 г сушени фурми
- 30 г сушени червени боровинки
- 60 г пчелен мед
- 60 мл вода
- 30 мл олио
за блата
- 5 яйца
- 170 г захар
- 100 г брашно
- 30 г царевично нишесте
- 30 г какао
- 10 г бакпулвер
- 40 г краве масло
- 2 ванилии
за сладоледа
- 250 г маскарпоне
- 250 г рикота
- 250 г кондензирано мляко
- 200 мл течна сладкарска сметана
още
- 60 г шоколадови капки
Приготвяне на овесените трохи:
Медът, водата и олиото се смесват и се слагат на котлона да заврат. Прибавят се натрошените ядки, нарязаните фурми, овесените ядки и боровинки. Сместа се обърква и се разстила в тавичка, постелена с хартия за печене.
Пече се на 160 градуса 30-35 минути.
Оставя се да изстине и след това се натрошава на едри трохи.
Приготвяне на сладоледа:
Маскарпонето, рикотата и кондензираното мляко се смесват и се разбиват с миксер за кратко, колкото да се обединят.
Течната сметана се разбива до твърдост. Прибавя се към горният крем. Разбърква се.
Към сместа се добавят овесените трохи и шоколадовите капки.
От вътрешната страна на съд с обло дъно с обем 1.250 мл, като горната част е с размер 20 сантиметра се поставя стреч фолио. Изсипва се кремът, покрива се с фолио и се оставя във фризер да замръзне.
Приготвяне на блата:
Брашното, нишестето, какаото, бакпулвера и ванилията се смесват в купа и се пресяват.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Добавя се разтопеното и охладено краве масло.
Към тях се прибавя сухата смес.
Сместа се изсипва в тавичка с размер 22 см и се пече 35 минути на 180 градуса в предварително затоплена фурна.
Блатът се оставя да изстине и се разрязва на две половини.
Едната част се оставя за основа на тортата, а другата част се разрязва на 12 равни сектора (триъгълници).
Сглобяване на тортата:
Замръзналият сладолед се обръща върху блата-основа и след това покрай сладоледеният купол се нареждат триъгълниците.
Тортата се поръсва с натрошени ядки и по желание триъгълниците се украсяват с разтопен шоколад.
Да ви е сладко!
Весело, усмихнато и слънчево лято!
Уау! Уау! Уау! По—хубава не съм виждала!😘
ОтговорИзтриване:) Благодаря много! :) <3
ИзтриванеПрелестна, Хрис!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеРазкошен летен делисатес е тази торта Хриси.Чудесно изглежда.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнато лято !
Наистина разкошна торта се получи, Ели!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Поздрави! :)
Благодаря ти за страхотната рецепта Хриси!
ОтговорИзтриванеИмам въпрос,трябва ли малко да се сиропира блата и триъгълничетата?
Изглежда ми супер и искам да я пробвам.
Привет! Няма нужда да се сиропират блата и триъгълничетата, защото след като замръзне тортата и сиропа също ще замръзне. Все пак това е сладоледена торта,а не сиропирана. Благодаря!
Изтриване