вторник, 12 юни 2018 г.

Сладкиш Зебра с череши и шоколад


В сезона на ледените изкушения ни остават доста белтъци и вместо да се чудите как да ги оползотворите, направете този прекрасен сладкиш с ароматни череши и парченца шоколад.

Продукти:


Приготвяне:
Черешите се измиват и им се изваждат костилките. Поставят се в гевгир, за да се отцеди течността.
8 белтъка се разбиват заедно с 200 г захар до плътност. 
На тънка струйка се прибавя олиото, като сместта се бърка непрекъснато. 
Добавя се и киселото мляко. 
Накрая - пресятото брашно с ванилията и солта. Разбърква се с шпатула, като се внимава сместа да не спада. 

Сместта се разделя на две еднакви части.
В първата част се слага останалото 50 г брашно и натрошеният шоколад.
Във втората част - пресятото какао. 

Сладкиша може да го опечете в правоъгълна форма, както е направен тук, а можете и като мен - в кръгла с отваряем ринг, с размер 26 сантиметра. 
Формата се облепя с хартия за печене. 
Взема се една лъжица от бялата смес и се поставя в средата на формата. Върху нея се поставя една лъжица от кафявата смес. Следва бяла, кафява...и т.н., докато тестото свърши. 
Отгоре се нареждат черешите. 
Сладкишът се пече 35 минути на 180 градуса.
Малко преди да минат тези минути се разбиват трите белтъка със 100 г захар до плътност.
Сладкишът се изважда и белтъчната смес се разстила върху топлият сладкиш. 
Връща се във фурната, която се намалява на 160 градуса, и се допича още 15 минути. 
Охлажда се във формата, след което се освобождава от нея и изстива напълно върху решетка.


Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Хриси, предлагаш много изискан,с богата текстура сладкиш! Очарователен:лек и външно красив.Вкусът му сякаш гали вкусовите усещания. Поздравления,мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Хриси, чудесно си обогатила зебрата!

    ОтговорИзтриване