понеделник, 18 юни 2018 г.

Сладоледена торта Шоколад и Бейлис

18 юни е денят, в който преди 4 години благодарение на моята сестра Ивана отворих вратите на моята кухня и започнах да споделям с всички вас това, което обичам да правя и ме прави щастлива. 
В блогърството има много трудни моменти, не всичко се получава както ти се иска, не винаги можеш да направиш хубави снимки, но когато вложиш любов към храната и крайният резултат не закъснява. И въпреки трудните моменти, блогърството ми даде уникални и специални моменти около храната, доведе ме до запознанства с много интересни хора, който споделят същата страст към кулинарията. 
...Но ако ви нямаше вас моите читатели и последователи, дали ентусиазмът би ме напуснал!!! ...
Благодаря на всички вас за коментарите, за хубавите думи и пожелания, чрез които ми давате подкрепа, сила и смисъл да продължавам напред! 
Днес е ден за празнуване и затова черпя с най-вкусната и уникална сладоледена торта!  


Продукти:
за блата
  • 1 яйце
  • 60 г кисело мляко
  • 50 мл олио
  • 50 мл горещо кафе
  • 50 мл ликьор Бейлис
  • 175 г захар
  • 150 г брашно смес за кекс София Мел
  • 25 г какао
  • 1/2 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат

за бейлис сладоледа
  • 5 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 250 мл течна сладкарска сметана
  • 50 мл бейлис

за шоколадовият сладолед
  • 5 жълтъка
  • 300 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 50 г черен шоколад
  • 50 г течен шоколад
  • 250 мл течна сладкарска сметана

за украсата
  • 50 г шоколад
  • какао
  • целувки
  • листенца маточина


Приготвяне на блата:
Яйцето се смесва с киселото мляко и олиото и се разбърква с тел. Добавят се бейлиса и горещото кафе. 
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата.  
Прибавя се течната смес и се разбърква. 
Сместа се поставя във форма с размер 26 сантиметра.
Блатът се пече на 180 градуса 20 минути. 
Оставя се да изстине върху скара. 


Приготвяне на бейлис сладоледа:
Прясното мляко се затопля заедно със захарта, до нейното разтваряне. Изсипва се към разбърканите жълтъци. Връща се на котлона, бърка се постоянно до леко сгъстяване на сместа. Не трябва да завира, за да не се пресече. Добавя се бейлиса и кремът се оставя да изстине напълно. 
Течната сметана се разбива до плътност. 
Изстиналият яйчен крем се прибавя към сметаната. Разбъква се с шпатула внимателно до хомогенност. 


Приготвяне на шоколадовият сладолед:
Приготвя се по същият начин както бейлис сладоледа само, че вместо бейлис, към горещият крем се прибавят шоколадите. Разбъркват се до стопяването им. 


Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се поставя в поднос, като от вътрешната страна се поставя ацетатна лента. (може да си изрежете ленти от джобове за документи). 
На дъното се поставя блата и върху него се излива шоколадовата смес. Поставя се за около 2-3 часа във фризер. 
Върху шоколадовият слой се поставя бейлис сместа. Заглажда се и с помощта на сладкарски гребен се правят шарки.
Тортата се поставя във фризер за цяла нощ. 

Украсява се с разтопен шоколад, какао и целувчени розички. 



Да ви е сладко!
Бъдете здрави, приятели, и нека дните ви бъдат изпълнени с много смях и обич! 

19 коментара:

  1. За тортата не знам какво да кажа, Хриси! Уникална е наистина, толкова много пластове и аромати.
    Честита 4-та блогогодинка! Нека и занапред ни радваш с интересни и вкусни рецепти! :)
    Интересно ми е как успя да снимаш това сладоледено творение без то да започне да се топи. При мен снимането на сладолед си е почти невъзможна мисия.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле, за хубавите думи и пожелания!
      Както бях писала в една публикация пак за сладоледена торта: геройство е да снимаш сладолед и отгоре слънце да пече :) Но в денят когато снимах сега тортата, имах щастието времето да не е толкова горещо и отделно трябва да се действа бързо. Шракваш няколко кадъра, тортата отива във фризера и пак така докато си харесаш някоя снимка.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  2. Честита блогогодинка, Хриси!
    При теб винаги е вкусно и ароматно!
    Прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дани, за уважението и пожеланията!

      Изтриване
  3. Мила Хриси, блогът ти е едно от местата, които посещавам с голямо удоволствие, заради уютната атмосфера и прекрасното настроение с което се зареждам. Рецептите ти са изключително сполучливи, правила съм не една от тях, някои съм споделяла, други не стигнаха и до снимки:))). И двете с Ивана сте ми много скъпи, мили, позитивни дами, които с радост наричам свои приятелки. Колкото до блоговете и всичките моменти забавни и не съвсем, не ги мисли толкова. Те трябва да ни носят само радост и удоволствие. Не обръщай внимание на останалото:). Черпя се с парче торта и ти честитя рожденият ден на блога!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, момиче мило, колко ми разчувства сърцето...!
      Толкова много нежност, усмивки и внимание има в теб, че и за мен е огромно удоволствие и чест да те нарека приятелка!
      Благодаря ти от все сърце! <3

      Изтриване
  4. Тортата е вълшебна и ти много добре направи, че ме послуша преди 4 години! Иначе как щяхме да имаме вкусен живот без теб и чудесните ти рецепти! Честита блогогодинка с пожелание за още много прибавени, здраве, неспирно кулинарно вдъхновение и дързост!
    Прегръдка и честито! <3

    ОтговорИзтриване
  5. Искам едно голямо парче от тази торта, предусещам какво удоволствие ще ми донесе! :)
    Честита блогогодинка, Хриси! Не спирай никога да правиш всичко онова, което те прави щастлива!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирме!
      Тортата наистина носи голямо удоволствие, особенно споделена и с любими хора.
      Поздрави и прегръдки, мила!

      Изтриване
  6. Хриси, ти благодариш на нас но аз ти благодаря че те има. И както казва сестра ти добре че си е послушала. Всичките рецепти са просто чудесни.
    Бъди жива и здрава и нека вдъхновението не те напуска.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря ти, мила, за всички хубави думи и коментари!
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Хриси,
    и моят блог тази година точно на 24.06. ще навърши 4 години от създаването.Пожелавам ти още дълги години да твориш в кухнята.Точно това творчество мен не ме натоварва, а разтоварва от напрегнатото ежедневие.Аз обаче залагам на простички и лесни рецепти.Само при специални поводи отделям повече време за подготовка на храната.Чудесна сладоледена торта, изглежда много красиво.Отделила си много време за да я представиш и снимаш.Продължавай в същия дух да ни радваш.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, за чудесните думи и пожелания!
      :) Догодина ще празнуваме заедно :)
      Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  8. Честита блогогодишнина, Христинче! Толкова изкусителни и интересни рецепти има в твоя блог!
    Пожелавам ти от сърце още много рецепти да публикуваш, още много последователи да вдъхновяваш!
    Разкошна торта за празника, направена с много любов! Прекрасни снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Инче!
      Поздрави и прегръдки! :)

      Изтриване
  9. Хриси, приеми закъснели пожелания - списвай все така с ентусиазъм блога си.
    Рецептите ти са страхотни, а естетиката блика от всеки кадър, определено двете сестрички сте много талантливи, и не на последно място - позитивни и мили хора!
    Позволи да те прегърна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за всичкото отделено време за мен!
      Заради чудесната разходка, която ни направи и хубавите емоции, които сподели с нас в Баку, ти прощавам от все сърце за закъснелите пожелания! :) :) :)
      Топли прегръдки и дано някой ден се видим, и на живо!

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване