Продукти:
- 1 обезкостено и нарязано на порции пиле
- 3-4 с. л. олио
- 3 с. л. брашно
- 2 глави лук
- 4-5 скилидки чесън
- 2 червени чушки
- 1 голям морков
- 250 г гъби
- 600 г домати консерва
- 1/2 ч. л. захар
- 200 мл бяло вино
- сол
- 3 щипки розмарин
- 5-6 листа целина
- 2-3 щипки босилек
- черен пипер
- магданоз
Приготвяне:
Пилешкото месо се овкусява със сол и черен пипер. Овалва се в брашно.
Олиото се налива в тенджера и се загрява. Пилешкото месо се запържва до лек загар. Изважда се от тенджерата.
Всички зеленчуци се подготвят предварително.
Лукът се нарязва на полумесеци. Скилидките чесън и моркова - на колелца, чушките на кубчета и гъбите на филийки.
В същата мазнина се поставят лука и чесъна, и се запържват за кратко.
Прибавят се чушките, моркова и гъбите. Задушават се около 5 минути.
Добавя се виното и ястието се готви докато алкохола се изпари.
Добавят се доматите, които се поръсват със захарта.
Ястието се овкусява с подправките.
Пилешкото месо се връща в тенджерата и се захлупва.
Котлона се намаля и ястието се оставя да къкри около 30 минути, докато течността се изпари.
Поднася се с поръсен пресен магданоз и розмарин.
За приготвянето на тази вкусна италианска и ароматна яхнийка, доста често поглеждах при Сия Рибагина от ,,Експлозия от вкусове". :)
Благодаря ти, Сия!
Хриси, правила съм подобна яхния, но през ум не ми е минавало, че е италианска, и че така се нарича. Вкусна е, както и да я назовем, обаче, а чинията ти ме плени!
ОтговорИзтриванеВеси, тази яхния е много подобна на нашата ловджийска, само където има средиземноморски подправки и оттам идва и разликата.
ИзтриванеБлагодаря ти и поздрави! :)