четвъртък, 11 януари 2018 г.

Завъртяна македонска пита


Забравете всички диети, не бройте калориите, защото тази мека душица си заслужава да бъде направена и опитана. И макар и да ви се струва маслото доста, мога да ви кажа, че си е много добре. Идеално си попива в мекото и деликатно тесто.

Продукти:
  • 1 кг брашно София Мел Екстра
  • 400 мл топла вода
  • 11 г суха мая
  • 1 с. л. сол 
  • 2 с. л. захар
  • 80 мл олио
  • 2 белтъка
  • 300 г сирене
  • 150 г краве масло за намазване на тавата
  • 2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване на питата
  • сусам
  • 50 г краве масло

Приготвяне:
Брашното София Мел Екстра се поставя в дълбока купа, прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, белтъците и топлата вода. Замесва се меко тесто,
което се поръсва с брашно, завива се с кухненска кърпа и се оставя да почине 30 минути.


Тестото се разделя на осем части.


Кравето масло се разтопява и се излива в тава с размер 34 сантиметра.
Взема се една част от тестото и с ръце се разточва на ,,шнур'' с дебелина един пръст.
Завива се малко от него и се поставя в средата на тавата.


Покрай него се ръси с натрошеното сирене и останалата част от тестото се завива около сиренето.


Наръсва се отново със сирене и около него се завива следващия ,,шнур".


По този начин се навиват и останалите части от тестото.
Питата се оставя на топло да втаса и се намазва със жълтъците. Поръсва се със сусам и върху нея се разпръсват парченца краве масло.


Питата се пече на 180 градуса около 30-35 минути.


Да ви е сладко!

Тук може да видите и оригиналната рецепта. 

10 коментара:

  1. Хриси,
    питата е прекрасна, интересно и много красиво оформление.
    Записвам си рецептата за проба.Много вкусна изглежда, с много сирене и масло.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Питата не е от най-красивите, но за сметка на това е многоооо вкусна!
      Ще се радвам да я видя и при теб!
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Прекрасна е, Хриси!
    И как ухае на масло :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      Много ухаеща и много вкусна се оказа тази пита. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Ех, как си я завъртяла само, Хриси! Прелестна е! Колкото и да се опитвам да се огранича в яденето на тестени нещица, никога не мога да им устоя...
    Усмихнат петък, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле!
      И аз съм същата, много ме изкушават тестените неща :)
      Поздрави!

      Изтриване
  4. Просто чудна, какви ти диети...записвам я на мига!

    ОтговорИзтриване
  5. За прощъпулника на Михаела бях решила да се доверя на твоите златни ръце Хриси, но прочетох, че по традиция най-добре е питката да бъде омесена от майката и затова реших да се доверя на тази твоя рецепта и не сгреших. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам за оказаното доверие, Ваня!
      На прекрасната Михаела и на вас пожелавам да сте здрави и много щастливи!
      Прегръдки! :)

      Изтриване