Забравете всички диети, не бройте калориите, защото тази мека душица си заслужава да бъде направена и опитана. И макар и да ви се струва маслото доста, мога да ви кажа, че си е много добре. Идеално си попива в мекото и деликатно тесто.
Продукти:
- 1 кг брашно София Мел Екстра
- 400 мл топла вода
- 11 г суха мая
- 1 с. л. сол
- 2 с. л. захар
- 80 мл олио
- 2 белтъка
- 300 г сирене
- 150 г краве масло за намазване на тавата
- 2 жълтъка + 1 с. л. прясно мляко за намазване на питата
- сусам
- 50 г краве масло
Приготвяне:
Брашното София Мел Екстра се поставя в дълбока купа, прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, белтъците и топлата вода. Замесва се меко тесто,
което се поръсва с брашно, завива се с кухненска кърпа и се оставя да почине 30 минути.
Тестото се разделя на осем части.
Кравето масло се разтопява и се излива в тава с размер 34 сантиметра.
Взема се една част от тестото и с ръце се разточва на ,,шнур'' с дебелина един пръст.
Завива се малко от него и се поставя в средата на тавата.
Покрай него се ръси с натрошеното сирене и останалата част от тестото се завива около сиренето.
Наръсва се отново със сирене и около него се завива следващия ,,шнур".
По този начин се навиват и останалите части от тестото.
Питата се оставя на топло да втаса и се намазва със жълтъците. Поръсва се със сусам и върху нея се разпръсват парченца краве масло.
Питата се пече на 180 градуса около 30-35 минути.
Да ви е сладко!
Тук може да видите и оригиналната рецепта.
Тестото се разделя на осем части.
Кравето масло се разтопява и се излива в тава с размер 34 сантиметра.
Взема се една част от тестото и с ръце се разточва на ,,шнур'' с дебелина един пръст.
Завива се малко от него и се поставя в средата на тавата.
Покрай него се ръси с натрошеното сирене и останалата част от тестото се завива около сиренето.
Наръсва се отново със сирене и около него се завива следващия ,,шнур".
По този начин се навиват и останалите части от тестото.
Питата се оставя на топло да втаса и се намазва със жълтъците. Поръсва се със сусам и върху нея се разпръсват парченца краве масло.
Питата се пече на 180 градуса около 30-35 минути.
Да ви е сладко!
Тук може да видите и оригиналната рецепта.
Хриси,
ОтговорИзтриванепитата е прекрасна, интересно и много красиво оформление.
Записвам си рецептата за проба.Много вкусна изглежда, с много сирене и масло.
Поздрави и усмивки !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеПитата не е от най-красивите, но за сметка на това е многоооо вкусна!
Ще се радвам да я видя и при теб!
Поздрави!
Прекрасна е, Хриси!
ОтговорИзтриванеИ как ухае на масло :)
Благодаря, Дани!
ИзтриванеМного ухаеща и много вкусна се оказа тази пита. :)
Поздрави!
Ех, как си я завъртяла само, Хриси! Прелестна е! Колкото и да се опитвам да се огранича в яденето на тестени нещица, никога не мога да им устоя...
ОтговорИзтриванеУсмихнат петък, мила! :)
Благодаря, Светле!
ИзтриванеИ аз съм същата, много ме изкушават тестените неща :)
Поздрави!
Просто чудна, какви ти диети...записвам я на мига!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеЩе чакам отзиви...
За прощъпулника на Михаела бях решила да се доверя на твоите златни ръце Хриси, но прочетох, че по традиция най-добре е питката да бъде омесена от майката и затова реших да се доверя на тази твоя рецепта и не сгреших. Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам за оказаното доверие, Ваня!
ИзтриванеНа прекрасната Михаела и на вас пожелавам да сте здрави и много щастливи!
Прегръдки! :)