четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Шоколадови сърца

Точно в навечерието на два хубави празника излезе вторият брой на първото кулинарно онлайн списание на български език SO into FOOD.
Стилно, изискано и елегантно, още с разтварянето на първите страници списанието ни пренася в един вкусен и ароматен свят!

Февруари е месецът на виното,
февруари обича шоколад
февруари е любов!


С любезната покана на Мария и Гери имам  удоволствие да съм част от списанието с две мои рецепти на тема ,,С аромат на вино, с вкус на шоколад''!  
Представям ви първата си рецепта, с която може да разтопите сърцата на любимите ви хора! :)

Шоколадови сърца  


Продукти за крема:
  • 400 мл течна сладкарска сметана
  • 200 мл прясно мляко
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г бял шоколад
  • 100 г захар
  • 20 г желатин

Продукти за белтъчната основа:
  • 100 г белтъци (3 бр)
  • 100 г захар
  • 100 г ситно смлени лешници
  • 1 с. л. брашно
  • 2 с. л. какао
100 г черен шоколад за украса


Приготвяне:
10 г желатин се залива с 50-60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Сметаната и прясното мляко се смесват. Разделят се на две равни части.
В едната част се поставя настъргания бял шоколад  и половината захар. Поставя на котлона до разтопяване на шоколада и захарта. Сместа не трябва да завира. 
Към нея се прибавя набъбналият желатин и сместа се прецежда.
Налива се наполовина в силиконови сърцевидни форми за мъфини и се оставя на студено да стегне.

Останалият 10 г желатин се залива с 50-60 г студена вода и се оставя да набъбне.
Към втората част се поставя настъргания черен шоколад и останалата захар. Сместа се загрява без да завира и накрая се добавя набъбналия желатин. 
Прецежда се и се налива върху стегнатия бял крем.
Формата се поставя на студено да стегне и кафявия крем.

Белтъците се разбиват, заедно със захарта на плътен сняг. Прибавят се лешниците, брашното и какаото и сместа се разбърква внимателно.
Изсипва се в тава, постелена с хартия за печене.
Платката се пече 6-7 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. 

След като изстине платката, от нея се изрязват сърца с размера на сърцата от формите. 

Шоколадовите сърца се изваждат от формите и се поставят върху белтъчната основа. 

100 г черен шоколад се разтопява на водна баня и се поставя в книжен корнет. С него се украсяват сърцата.


Мария и Гери, благодаря ви, мили дами за създаденото удоволствие!




16 коментара:

  1. Страхотна рецепта, Христинка :)
    И как само са напудрени тези сърца! Да ти стане жал да ги хапнеШ :)

    Поздрави и успешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Поздрави и усмивки! :)

      Изтриване
  2. Много хубаво представяне, Хриси! Ти си царицата на шоколадовите фигурки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти! Много си мила!
      Толкова ми се иска да се науча да работя добре с шоколад, но домашните условия не го позволяват. Пък и да си самоук, става още по-сложно :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  3. Хриси, чудесно представяне и великолепно изпълнение!!
    Вярвам, че с такива вкусотийки това начинание на Гери и Мария ще се радва на огромен успех и интерес (все пак ще е нашето списание :) )!! Поздравления, миличка!! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, много правилно си написала - това е нашето списание и трябва много да сме благодарвни на Мария и Гери за великолепната идея и реализация!
      Благодаря ти и за хубавите думи, относно моето участие в списанието!
      Прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  4. Още като видях кадъра в списанието знаех,че е твое дело,Хриси,ювелирна украса на вълнуващ и фин десерт,поздравявам те за старанието,което влагаш всеки път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, усмихна ме с познаването на моя десерт.:) Явно почерка ми в изработката ми е индентичен и разпознаваем :)
      Сърдечно ти благодаря за вниманието!
      Поздрави и прегръдки, мила! :)

      Изтриване
  5. Ех, че са хубави! Чудесна рецепта, Хриси!
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Светле!
      Поздрави и слънчев ден! :)

      Изтриване
  6. Толкова красиви, така прецизно декорирани и изписани! Поздравявам те, Хриси, великолепно представяне! Честити празници!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошни, изпипани до съвършенство, с перфектна декорация, и съм сигурна, че са и със съвършен вкус! Прекрасна рецепта Христина, поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неможе човек да остане равнодушен при тези думи...
      Благодаря, много благодаря, Кари!
      Поздрави!

      Изтриване