понеделник, 15 февруари 2016 г.

Шоколадов милфьой с диви ягоди и крем с вино


Това е втората рецепта, с която участвам в първото българско електронно списание за кулинария SO into FOOD. С огромно удоволствие приех поканата на Мария и Гери да се включа във вълнуващата тема на месеца ,,С аромат на вино, с вкус на шоколад'' и ви предлагам романтичният шоколадов милфьой с ароматен крем с вино, гарниран с горски ягоди.

Продукти:
  • 200 г черен шоколад
  • 30 г едро натрошени лешници
  • 30 г стафиди

за крема
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 мл бяло ароматно вино
  • 1 пудинг Ванилия
  • 1 ч. л. желатин
  • 130 г захар
  • 200 мл течна сладкарска сметана


Приготвяне: 
Шоколадът се разтопява на водна баня. Изсипва се върху хартия за печене и върху него се посипват лешниците и стафидите. Оставя се на студено. 

Желатинът се залива с 20-30 мл студена вода и се оставя да набъбне.

Прясното мляко се смесва с виното. Със 150 мл от сместа се разтваря пудинга. Останалата част, заедно със захарта се загрява до завиране. Поставя се разтвореният пудинг и се вари до сгъстяване. 
Прибавя се желатинът. Крема се изсипва в плитък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине.
Сметаната се разбива до плътност.
Изстиналият крем се разбива около 2-3 минути с миксер и след това към него се прибавя разбитата сметана, като се разбърква с лъжица до хомогенност.

Шоколадът се начупва на малки платки в неправилна форма.

Между шоколадовите платки се шприцова крем и се украсяват с ягоди и стръкче мента.


Да ви е сладко, весело и усмихнато!
Обичайте и бъдете обичани! 

12 коментара:

  1. Чудесно представяне, Хриси!
    Красиво, вкусно и ароматно!
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Дани, за хубавите думи!
      Поздрави, с пожелание за усмихнати дни! :)

      Изтриване
  2. Поздравления и за двете ти прекрасни рецепти, сестричке!
    Чудесни! Прегръдка и спорна нова седмица! :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Твоите похвали значат много за мен! :)
      Прегръдки и целувки!

      Изтриване
  3. Изглеждат много вкусни, Хриси! Толкова добре изглеждат, че бих си хапнала 1 - 2 бройки. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, радвам се, че съм те съблазнила с моя милфьой!
      Прегръдки! :)

      Изтриване
  4. Здравей Хриси.Голям почитател съм твоя блог и този на сестра ти.Бъдете все така творчески настроени.Имам един въпрос към рецептата.Какво точно бяло ароматно вино да използвам че нищо не разбирам от тях.Ако можеш помогни какво точно вино да бъде.Поздрави.Миглена Георгиева.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Меги, много ме зарадваха твоите думи! Благодаря ти!
      Аз също не съм голям познавач на вината, но бялото вино, което използвах беше
      Траминер. :)
      Поздрави и успешни дни!

      Изтриване
  5. Красота - няма други думи за това!
    Браво, мила!
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, мило момиче!
      Прегръдки за топъл и омайващ уикенд! :)

      Изтриване
  6. Прекрасно представяне, по мой вкус са и продуктите, и визията!

    ОтговорИзтриване