понеделник, 1 февруари 2016 г.

Хлебчета гъсенички



Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 5 с. л. олио
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 7 г суха мая
  • 550-600 г брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко. 
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят всички продукти. 
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

Втасалато тесто се премесва леко и се разделя на две. Всяка част се дели на по пет равни части. При мен топките бяха с грамаж 100 грама.
Оформят се хубави топки и се поставя по пет в две редици една до друга, в тава постелена с хартия за печене. 
Оставят се на топло да втасат.


С остър нож се прави разрез през средата и се поставят в предварително загрята фурна на 180 градуса да се пекат. 


Идеята за тези чудни хлебчета видях тук

9 коментара:

  1. Големи красоти са гъсеничките, Хриси! Ще се почерпя виртуално, че иначе не може :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ама как са се наредили, като, че ли отиват на детска градина :)!
    Чудни са!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудни пухчета :)
    Да ви е сладко вкъщи, Хриси!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са се получили!Благодаря за хубавата рецепта!Непременно ще се правят!

    ОтговорИзтриване
  5. Не знам дали едничка ще ми стигне:))

    ОтговорИзтриване
  6. Ооооо колко са прекрасни!
    С тази коричка разчупвам, намазвам с масълце и си хапвам сладко!
    Прегръдки и поздрави,Хриси!

    ОтговорИзтриване
  7. Хриси, страхотни са хлебчетата, а коричката е просто перфектна! Аз им с чудех дали мога да ги направя в тази еднаква големина всичките, че това обикновено ми куца! Ама като гледам твоите, направо да се захващам, че ще ги сънувам! Прегръдка, мила!

    ОтговорИзтриване
  8. Габи, Ивана, Таня, Ники, Веси, Аля, Светлана, Люси, благодаря ви от все сърце, мили дами, за всички хубави думи!
    Прегръщам ви с пожелание за топли и уютни вечери! :)

    ОтговорИзтриване