сряда, 9 декември 2015 г.

Рибена чорба


Не съм родена, нито живея край морето, нито претендирам за оригиналност или автентичност, но всеки опитал от моята рибена чорба е останал във възторг. Тази чорба е бистра, без застройка, един вид разядка, чудесно мезе на ракийката и прелюдия към следващото ядене, освен ако не поискате още и още :))

Хубавата рибена чорба се прави от главата на шаран или толстолоб, (ей тъй по-големички), като главата се почиства от хрилете, посолява се и леко се поръсва с лимонтозу. Престоява така поне час, залива се с вода и се поставя на котлона да се свари.
Изважда се от бульона, който се запазва и след като се охлади се обезкостява.

Останалите продукти, които ви трябват са:
  • 1 голяма глава лук
  • 1 голям морков
  • 1 червена пиперка
  • 1-2 настъргани домати или консерва
  • 5-6 с. л. олио 
  • девесил
  • мащерка
  • чубрица
  • тарус
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • люти чушки (по желание)

Лукът и пиперката се нарязва на дребно, моркова се настъргва. Смесват се в тенджера, добавя се олиото и се запържват. Като поомекнат зеленчуците се добавят доматите, които се задушават, до извиране на течността. Посолява се и се налива бульона. 
Като заври чорбата се поставят подправките. Аз не съм дала точните мерки, но тази чорба подправките я правят вкусна, особенно девесила, който трябва да преобладава пред другите подправки.
След като чорбата поври 5-6 минути се добавя обезкостената риба. Оставя се да бъкне още 3-4 минути, отстранява се от огъня и се поръсва с пресен магданоз.
И както казват мнозина рибената чорба не е ли люта, не е никаква рибена чорба, може спокойно да си добавите и някоя люта чушка да поплува в нея. Ние не ядем люто, затова тази стъпка я пропуснахме, но се насладихме максимално с чашка изстудена ракийка. 
Да ви е сладко и наздраве! :)





11 коментара:

  1. Чудесно представяне на супичката, Хриси! Какво е тарус? Предполагам вид подправка, но да попитам все пак:) за пръв път срещам подобно наименувание. Посудата ти е уникална! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, таруса е подправка, която е доста позната и използвана по нашият край. Много е подходяша също така на картофена супа и яхния, на зелен боб...
      Прегръдка, мило момиче, и ти благодаря за хубавите думи! :)

      Изтриване
    2. Габи,
      тарус и естрагон е една и съща подправка.Може би си я чувала под това наименование.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Хриси, не е задължително да си морско чедо за да сътвориш шедьовър, какъвто е твоята чорбица. И аз правя нещо подобно. Страхотно представяне!. Обаче азербайджанските казани са си същите :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Имаме уникални стари съдове и гледам да се възползвам и да им се радвам максимално от тях.
      Топла прегръдка, мила! :)

      Изтриване
  3. Хриси,
    рибената ти чорба е разкошна и поднесена по уникален начин.Не ми е ясно защо поръсваш главите от рибата с лимонтозу.За първи път чувам това.По нашия край не използват този метод за приготвяне и измиване на риба.Само я осоляват.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за вниманието!
      Главата от рибата я поръсвам с лимонтозу, за да се стегне месото и да не стане на каша при варенето, а също така и за вкус. :)
      Поздрави и прекрасен ден! :)

      Изтриване
  4. Оригинално си поднесла тази супа, Хриси! Даваш ми добра идея за оползотворяване на главата. Обичам такива супи.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Инче!
      Ще очаквам и твоето предложение за рибена чорба!
      Весел и усмихнат ден, мила! :)

      Изтриване
  5. Хриси, и аз обичам много рибена чорба.Отдавана не съм я приготвяла и следващия път ще опитам и твоята рецепта! Усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люси, за вниманието!
      Весели почивни дни и на теб! :)

      Изтриване