събота, 12 септември 2015 г.

Дзукото с праскови и вино


Много впечатляващ италиански десерт с пухкави блатове с вкус на бадеми и невероятен крем с аромат на бяло вино.



Продукти
за блата:
  • 8 белтъка
  • 8 жълтъка
  • 150 г захар
  • 170 г брашно
  • 30 г смлени бадеми

за крема:
  • 800 мл прясно мляко
  • 200 мл ароматно бяло вино ,,Мискет"
  • 270 г захар
  • 50 г нишесте
  • 50 г брашно
  • 160 г белтъци
  • 2 ванилии
  • праскови от 1 компот

за украсата:
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 70 г черен шоколад
  • 70 мл течна сладкарска сметана
  • натрошени бадеми


Приготвяне на блата:
Белтъците се разбиват заедно със захарта на плътен сняг. Добавят се един по-един жълтъците, като разбиването продължава на висока скорост.

Смесват се брашното и бадемите. 
Изсипват се към яйцата и се разбъркват внимателно с шпатула.


Голямата тава от печката (40/30 см) се постила с хартия за печене. Тестото се изсипва и заглажда.


Пече се на 180 градуса 8-10 минути. 
Опеченият блат се оставя да изстине на хартията. Разрязва се на две през средата и после на триъгълници.



Приготвяне на крема:
Прясното мляко заедно със захарта се поставя на котлона да заври.
В купа белтъците се разбиват леко, добавят се брашното и нишестето, и сместа се разрежда с виното. Излива се към врящото мляко и крема се вари до сгъстяване. ароматизира се с ванилията.

Обла купа с диаметър отгоре 25 см се постила със стреч фолио. 
Получените триъгълниците се подреждат по стените на купата.



Излива се част от крема, поставят се нарязаните праскови и парчета от блата.


Следва отново крем, праскови, блат, докато се напълни купата, като се завършва с крем.


За дъно на сладкиша се поставя от блата.


Сладкишът се завива с фолиото и се поставя в хладилник за 4-5 часа. 
Дзукотото се обръща в подходящ поднос.
След като опитахме дзукотото, моят съвет е, че блатовете могат леко да се сиропират с подсладено прясно мляко или захарен сироп.



За украсата на джукото:  200 мл сметана се разбива до твърдост и с нея се намазва сладкиша. Отгоре се минава със сладкарско гребенче.



70 мл сметана се затопля до завиране и в нея се поставя нарязаният на дребно шоколад. Разбърква се до хомогенност и се излива върху джукотото.


Получаваме един фантастичен десерт, който и в този облачен и дъждовен ден ще ни накара да се усмихнем. :)


Да ви е сладко!
Моите най-искрени благодарности на слънчевата Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" за предоставената и преведена рецепта! :)


Оригиналната рецепта може да видите тук.





14 коментара:

  1. Това е страхотна вкусотия и страхотно изпълнена!
    Поздравления, Хриси!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, защо не си по-близичко да видиш дали щеше да остане и трохичка :)!!
    Прекрасно е, Хриси!!
    Поздравления на теб за изпълнението и на сестра ти за рецептата - удивително добра комбинация сте!! *)

    ОтговорИзтриване
  3. Е, па много красиво дзукото е станало:)! И друго ще ти преведа:)! Да ви е сладко :*!
    Прегръдка! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Хриси, чудесна е! И аз имам една дзукото, забавно е и приготвянето и декорирането...Харесва ми и твоят вариант!

    ОтговорИзтриване
  5. Хриси, във всеки един ден тази торта би ме усмихнала, изглежда толкова добре, а на вкус съм сигурна, че е изненадващо опияняваща. :)
    Да ви е сладко и поздрави за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  6. Какво пиршество за небцето и очите е този десерт, Хриси! Страхотен! И разбира се, че носи и много настроение и усмивки!
    Усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  7. Христинка, както винаги ПЕРФЕКТНА! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина много впечетляващ десерт! И много интересен с виното , не сам опитвала подобна комбинация! Хриси , декорирала си го много красиво!

    ОтговорИзтриване
  9. Красиво поднесен както винаги, Хриси! Майсторка си! А италианската кухня забелязвам, че ти е много любима! Има и защо!
    Прегръдки и хубава неделя, миличка!

    ОтговорИзтриване
  10. Ахааааа, крема е само с белтъци ! Иииии току що правих бисквитен торта !!!!!! Можех да пробвам !!!! Нищо ,мъжете обичат млечни кремове !!! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Хриси, Хриси....пак обираш точките! Каквото и сладко да ми приготвиш, все ще го хапна! Златни са ти и ръцете и сърцето! Не съм приготвяла досега този десерт, макар и да съм преглеждала рецепти за него много пъти, но така и не съм стигнала до него. Но поне сега ще го опитам- грабвам си парченце! Поздрави от сърце и ти пожелавам една усмихната седмица пред теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Хриси, за първи път виждам този десерт, ама много ми се видя вкусен.
    И Ивана вместо да ти превежда е крайно време да те научи на езика, че как ще си кореспондирате с младоженеца Роби насетне:))

    ОтговорИзтриване
  13. Валя и Ирина, Руми, Ивана, Бети, Гери, Светле, Петя, Натали, Габи, Славка, Люси, Веси на всички вас, мили дами, благодаря за хубавите думи! Стоплихте сърцето ми с ласкавото си отношение и внимание към мен!
    Бъдете здрави, щастливи, весели и все така позитивни! :)
    Целувки и топли прегръдки!

    ОтговорИзтриване