сряда, 15 април 2015 г.

Еклерова торта


Продукти за блатовете:
  • 6 яйца
  • 180 г захар
  • 160 г брашно
  • ванилия
  • 200 мл подсладено прясно мляко за сиропиране на блатовете
Продукти за крема за тортата:
  • 500 мл прясно мляко
  • 3 жълтъка
  • 150 г захар
  • 40 г брашно
  • 40 г царевично нишесте
  • ванилия
  • 2 пак. крем STILLA dolce (купувам го от Кауфланд)
  • 15 г желатин

Продукти за еклерите:
  • 100 мл вода
  • 100 мл прясно мляко
  • 100 г краве масло
  • 100 г брашно
  • 3 яйца
  • щипка сол

Продукти за крема за еклерите:
  • 1 пудинга шоколад на д-р Йоткер
  • 100 г сирене крема

Приготвяне на еклерите:
Водата, прясното мляко, кравето масло и солта се смесват и се поставят на котлона да заврат. Брашното се изсипва наведнъж и се разбърква с дървена лъжица докато тестото стане на топка. 
Оставя се да изстине. 
Яйцата се поставят едно по едно, като след всяко яйце тестото се бърка до усвояването му. 
Тестото се поставя в пош с кръгъл накрайник и се шприцоват малки топченца в тава върху хартия за печене. 
Пекат се на 200 градуса около 20 минути. След опичането им се оставят във фурната с открехната врата. 

След като изстинат еклерчетата се пълнят с крем.

Приготвяне на крема за еклерите:
Пудинга се приготвя по описаният начин на опаковката. 
Към изстиналият крем се прибавя крема сиренето и се разбива с миксер.


Приготвяне на блатовете:
Белтъците се разбиват с половината захар на сняг. 
Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар.
Смесват се белтъци и жълтъци и към тях се прибавя брашното, като се разбърква внимателно с шпатула.
Сместа се разделя на две части. Пекат се в кръгла форма с размер 26 см в диаметър, върху хартия за печене. 
Блатовете се охлаждат върху решетка. 

Приготвяне на крема за тортата:
Желатинът се залива с 50-60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
От всички продукти без готовите кремове на STILLA dolce се приготвя сладкарски крем, както съм го описала тук
Kрема STILLA dolce се приготвя по описания начин на опаковката. 
Желатинът се разтопява на водна баня и към него се прибавя 2-3 с. л. от разбития сладкарски крем. Разбърква се и се добавя към сладкарския крем.
Двата крема се смесват. 


Сглобяване на тортата:
Ринг с диаметър 28 см се поставя в поднос. Покрай стените му се поставя хартия. 
Поставя се единият блат. Сиропира се с подсладеното прясно мляко. Изсипва се част от крема, като се стараем да попадне крем между блата и ринга. Върху него се нареждат еклери. 
Поставя се отново крем до скриване на еклерите. Следва вторият блат, сиропира се. 
Изсипва се и останалият крем, тортата се заглажда и се оставя на студено за 3-4 часа. 

Тортата се освобождава от ринга и хартията се отлепя внимателно. 
Върху тортата се подреждат еклери.
Карамелизират се около 10 с. л. захар и с карамела се поливат еклерчетата.

Направа на карамеления купол:
Малка купичка се облича с фолио. Поставя се върху хартия и с помощта на лъжица се правят фигури върху купичката. Оставя се да стегне карамела и внимателно се освобождава от фолиото. 
Карамелената купичка се обръща върху тортата като купол. 



Прекрасен слънчев ден, гарниран с много усмивки! :)
Да ви е сладко! 

12 коментара:

  1. Чудна! Красива и със сигурност много вкусна! Честит рожден ден, макар на патерица, ама като закъсняваш със тортата така е:)!
    Жива и здрава!
    Прегръдки и хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи!
      Макар и на патерици все пак направих торта и почетохме празника :)
      Прегръдки топли от мен!

      Изтриване
  2. О, някой е имал рожден ден? :) Хриси, да си жива и здрава, всичко добро ти желая! А тортата е толкова креместа, толкова хубава! Да ти е сладък животът като нея. :)
    Усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря ти!
      Рожденият ми ден съвпадна с отсъствието на малкият ни син, който беше в чужбина на състезание. И тук е момента да се похваля, че нашите лъвчета завоюваха престижното трето място на Европейското първенство по ръгби за юноши старша възраст :) Така, че имах оправдателна причина за отложената торта, но празнувахме едновременно и рожден ден и Великден, и победата на младежите :)
      Поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Честит рожден ден и от мен !ЧУдна торта, вълшебна, красива и сладка! Жива и здрава да си, Хриси и животът ти да е низ от сладки и вкусни моменти с любимите ти хора! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате за хубавите пожелания!
      Поздрави и усмихнати дни!

      Изтриване
  4. Ааа, Хриси, преди малко писах на Ивана, че бих си пила кафето с нея и нейния сладкиш, обаче размислих...и не за друга, ами - по-близо си ми , пък и рожденничка!
    Да си жива и здрава ти пожелавам и все такива красоти и сладости да черпиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за пожеланията! :) С голямо удоволствие ще пия кафе с теб и не само...може и нещо друго да си пийнем :)))

      Изтриване
  5. Олеее, Хриси! Като говорим, че оставаме без дъх, да ти кажа,че не ме оставяш по друг начин. Много обичам твоето местенце, снимки, рецепти и слънчево отношение! Прекрасна торта! Браво! Сърдечни поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, много си мила и внимателна, за което ти благодаря!
      Винаги намираш добри и хубави думи, с които радваш хората около теб!
      Поздрави и топла прегръдка!

      Изтриване
  6. Като започнах от пуричките,та през козунаците,бонбоните,копривената каша,меда и всичко по реда си и се спра на тази фантастична торта,мога само да си мечтая да съм ти по-наблизо,Хриси!
    Изкусен майстор си и изобилието от рецепти при теб е зашеметяващо,не мога да смогна да ги разглеждам!
    Моите поздравления,ти си безценен дар за семейството!
    Още веднъж честит рожден ден и бъди здрава,почитана и много обичана!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, разчувстваха ме твоите мили и хубави думи! Благодаря ти, сърдечно!
      Топла прегръдка и прекрасни почивни дни!

      Изтриване