петък, 17 април 2015 г.

Каша от коприва


Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Наред с доказаните си здравословни свойства, копривата се е утвърдила и като вкусна храна. Кулинарната и' обработка е разностранна, но важно е да се отбележи, че колкото по-млада е тя, толкова повече полезни вещества ще попаднат в организма ни.


 Продукти: 
  • 300 г млади връхчета коприва
  • 5 с. л. брашно
  • 150 г сирене
  • 4 сварени яйца
  • олио
  • сол
  • краве масло
  • 300 мл прясно мляко

Приготвяне:
Копривата се измива на течаща вода. Залива се със студена вода и се поставя на котлона. Вари се 8-10 минути до омекване на копривата. 
Копривата се прецежда и се нарязва на ситно.
В загрятато олио се запържва брашното, докато замирише на препечено брашно. Прибавя се копривата и пърженето продължава още 2-3 минути. 
Сместа се отстранява от котлона и се залива с прясното мляко, вода и част от отварата, получена при варенето на копривата. По желание може да се залее само с отварата, без прясното мляко.
Връща се на котлона и се вари до желаната гъстота, която се коригира с добавяне на още течност. 
Накрая се овкусява със сол, сирене и кравето масло.
При сервиране се настъргва яйце и се поръсва с червен пипер.

Да ви е сладко! И не пропускайте да се възползвате от вълшебния дар, който ни е дала природата. 



              

10 коментара:

  1. Хриси,
    баба ми навремето често правеше каша с коприва и орехи.И днес много често използвам коприва, сурова или готвена - вкусна е винаги, особено през пролетта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, пролетно време копривата става като национално ястие на българите, а и е хубаво да се зареждаме колкото може повече с витамини от природата.
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Мама ми правеше навремето такава, ама и аз много я обичам(х). Сега моите диванета не щат и да чуят за коприва, а с баща им най-редовно 'пасем" двора. Чудесна е , Хриси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, много е вкусна копривата, особенно пролетно време, но не всички я обичат. Сега се сетих, че големия ни син като беше малък му ставаше даже лошо от зелении, пък сега ги обича. Така, че остави децата да пораснат и може да си променят вкуса :)
      Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Обожавам я тази каша! Поздравления, Христинка за вкусното ястие! Много пролетно, много здравословно, много българско!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, предполагам колко много ти липсват типичните български ястия, и не че неможеш да си ги направиш, но приготвени сред нашата природа и въздух са други!
      Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Хриси,правихме тази каша и много ми хареса.Страшно вкусно е.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мира за доверието! Радвам се, че ви е харесала моята рецепта! :))
      Поздрави и хубав почивен ден!

      Изтриване
  5. Една от любимите ми, само че с пържени яйца на очи. Ще си открадна идеята за варени и настъргани отгоре, тъкмо да избегна пърженето!
    Поздрави и чудесно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, аз пък незнаех с пържени яйца. И ти ми даде вкусна идея :)
      Благодаря ти и прекрасен ден ти желая!

      Изтриване