неделя, 8 март 2015 г.

Торта Естерхази

Честит празник, мили дами и майки!
Бъдете нежни и красиви!
Съхранете женствеността и лъчезарието си!
Обичайте и бъдете много обичани!
Бъдете благословени!



За днешният празник избрах нашата трапеза да краси тази толкова изискана и нежна торта. Невероятно пищна на вкус, с топящи се бадемови блатове и ароматен яйчено-млечен крем тази торта очарова всички опитали я! Невероятна вкусова хармония, достойна за най-изисканите партита и празници!


Продукти за блатовете:

  • 8 белтъка (240 г)
  • 200 г смлени бадеми
  • 170 г захар
  • 3-4 капки бадемова есенция

Продукти за крема:
  • 8 жълтъка
  • 150 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 50 г брашно
  • 250 г краве масло
  • ванилия
  • кората на 1/2 лимон

Продукти за украсата:
  • 150 г бял шоколад
  • 40-50 г млечен (черен) шоколад
  • 50 мл течна сладкарска сметана
  • смлени бадеми за паниране на борда

Приготвяне на блатовете:
Белтъците се разбиват на плътен сняг заедно със захарта. Към тях се прибавят смлените бадеми и се ароматизира с есенцията. 
Върху хартия за печене се очертават 6 кръга с диаметър 26 сантиметра. 
Белтъчно-бадемовата смес се разпределя върху хартията поравно. 
Блатовете се пекат на 180 градуса до леко порозовяване. 
Оставят се с хартията до сглобяване на тортата.


Приготвяне на крема:
200 г прясно мляко се поставя на котлона с половината захар до кипване.
Жълтъците се разбиват до побеляване с останалата захар. Към тях се добавя брашното и се разрежда с отделеното 50 г мляко. 
Кипналото мляко се излива на тънка струйка към яйчената смес като се бърка постоянно. Сместа се връща на котлона и се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията и лимоновата кора.
Кремът се изсипва в поднос, покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. 
Изстиналият крем се разбива с миксер до пухкавост и към него се прибавя на порции омекналото краве масло. Разбива се до пълното усвояване на маслото.


Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос се поставя отваряем ринг с размер 26 сантиметра. В него се поставя един блат, маже се с крем, следва блат и т. н., като се завършва с крем. Трябва да се остави малко крем за борда на тортата. Кремът се нанася тънко, все едно се маже филия. 
Тортата може да се сглоби и без ринг. Кремът е достатъчно гъст и няма опасност да се разлее.
Тортата се оставя на студено да стегне.
Тортата се освобождава от ринга, намазва отстрани с отделеният крем и се панира със смлени или филирани бадеми. 



Оригиналната украса на тортата е захарна глазура. Но ние в къщи не сме любители на тази глазура и затова аз залях тортата с шоколад.
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Прибавя се сметаната и се разбърква до еднородност.
Млечният шоколад се разтопява на водна баня и се поставя в корнет от хартия за печене.
Белият шоколад се излива върху тортата и се заглажда внимателно. С корнета се прави спирала върху белия шоколад.


С помощта на клечка за зъби се правят шарките, като един път се започва от края на тортата, а след това от средата.




За рецептата на тази прекрасна торта се доверих на невероятната Мария Митева от My Cooking Book Blog! Благодаря ти, Мария за споделената и толкова добре обяснена рецепта! 

Весел празник, мили дами и помнете, че усмихнатото лице е винаги красиво!

   


  

  

20 коментара:

  1. Честит празник, мила Хриси! Прекрасна торта си направила. Снимките са неустоимо вкусни.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! Винаги си толкова мила...:)
      Весел празник с пожелание за много щастие!

      Изтриване
  2. Наистина тортата е невероятно красива, направена от майсторка като Хриси! Честит празник и да си много обичана :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Паола! Празникът е двойно по-хубав с такива коментари! :)
      Честит празник и на теб!

      Изтриване
  3. Здравейте в направата на крема има брашно,а в състава на продуктите го няма,Колко грама брашно е необходимо.Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Същото щях да попитам и аз :)

      Изтриване
    2. Много се извинявам за пропуска! Брашното е 50 грама. Редактирах публикацията.

      Изтриване
  4. Честит празник, Христинка!
    Разкошна е тортата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче!
      Сърдечни поздрави! :)

      Изтриване
  5. Който си го може, си го може Хринстинка!!!
    Мисълта ми е, че когато някой има сръчни ръце като твоите няма как да не направи тортата прекрасно изглеждаща и вкусна! Видях я вчера във ФБ! :) Страхотно изпълнение!
    На мен тази торта ми е една от любимите – много ми е вкусна!!!
    Поздрав най-сърдечен и от мен за теб!
    п.п. Честит 8-ми Март, макар и на патерици! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много благодаря за отправените хубави думи! Написани от теб, означават много голяма оценка за труда и старанието, което съм вложила.
      Всичко, което съм направила по твоя рецепта винаги се е получавало превъзходно :)
      Отново благодаря с поздрави отправени от сърце!

      Изтриване
  6. Прекрасна торта, направена с много любов и майсторска ръка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет! Много вярно си усетила тортата :) Една от любимата на моят съпруг и я направих специално за него...:))))
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Със закъснение честит празник, Хриси!
    Много майсторски си приготвила тортата. Любима стана и на мен, макар и да си остана само веднъж правена, но заслужава своето почетно място сред всички торти. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудя се защо още не съм направила тази торта...така да обичам бадемовия вкус...
    При теб се е получила фантастична, Хриси, много добре си я нашарила!
    Да ти пожелая, макар късно - усмивката да не слиза от лицето ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Хриси,бурни аплодисменти за пореднта ти впечатляваща торта!Мария е права,който има майсторска ръка,получават му се нещата перфектно!Торта като за специален празник-нежна и фина!С пожелание да си все така вдъхновена и винаги с усмивка!

    ОтговорИзтриване
  10. Хриси, и аз се присъединявам към всеобщите похвали, прекрасна торта си създала за пореден път!
    И честит празник (с малко закъснение) - бъди здрава, много щастлива и винаги изпълнена с емоции за създаване на добро!
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Светле, Веси, Роси, Гери благодаря ви за всички хубави думи и похвали :) отправени към мен!
    Бъдете здрави и много усмихнати!

    ОтговорИзтриване
  12. Видях я вече на онова място, но да намина тук да ти кажа как добре ми се отрази в работния ден само съзерцаването и. Изгежда умопомрачително вкусна, Хриси! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марте, благодаря ти! Ох, наистина беше много вкусна, явно ще я правя пак... :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване