сряда, 25 март 2015 г.

Питка Блага вест


Благовещение или празникът е известен като Благовест се отбелязва от православната църква на 25 март. Поверието гласи, че на този ден долитат кукувиците и лястовиците, и известяват на хората благата вест за идващата пролет.
Щом чуете кукувицата, трябва веднага да се хванете за джоба с парите или за хляб, за да сте имотни и сити през цялата година.
На Благовец се става рано сутринта, запалва се огън в градината, който се прескача и се изричат думите: ,,Бягайте змии и гущери, че дядо Благовец идва с топуза".
Празничната трапеза включва задължителна консумация на риба. Вярва се, че за пръв път през новата година трябва да се хапне нещо зелено - коприва, киселец, лапад, спанак. На трапезата присъства и обредната питка.


Продукти:

  • 300 мл прясно мляко
  • 2 с. л. кисело мляко
  • 1 пак. суха мая или 1/2 кубче прясна
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 4 с. л. олио
  • 750-800 г брашно
  • 40 г краве масло + 40 мл олио

Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставят маята, захарта и 2-3 с. л. брашно. Сместа се оставя на топло да се активира маята.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, двете яйца и единия белтък, киселото мляко, олиото и шупналата мая. Замесва се меко тесто, което се поставя в намазнена с олио купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто се премесва леко, разделя се на две части, като едната част е по-голяма. 
Сега е момента да си отделите малко тесто за украсата.
От малката част се взема малко тесто, разточва се, поръсва се с брашно и се нарязва с уреда за шарки.
  Сърдечно благодаря на най-добрата сестра Ивана за чудесният подарък - ролера за шарки на теста!!! :) (малко развалих мрежата, като поставях тавата във фурната, но това в никакъв случай не се отрази на чудесния вкус на питката).
 Другата част от тестото се оформя на топка и върху нея се поставя мрежата. Излишното се изрязва. Топката се поставя в средата на тава постелена с хартия за печене с диаметър 32 сантиметра.



По-голямата част от тестото се разточва на правоъгълник, намазва се с мазнината и се навива на руло. Отрязват се краищата и рулото се разполага около топката в тавата. 
С помощта на ножица се режат филийки от рулото, но не до края и се накланят в различни посоки (наляво и надясно).
Питката се оставя да втаса. През това време се прави украсата.

За птиченцата е необходимо тесто колкото голям орех. Разточва се на фитил, поръсва се с брашно(за да не лепне) и се връзва на възел. От единият край се оформя главичката и се поставят две зърна черен пипер за очи, а другия край се изтегля, преплесква и се нарязва с нож наподобяващ опашката на птиченцето. 

За цветето се разточва на тънко тесто. С малка капачка се изрязват кръгчета и се прищипват от едната страна. 



След като питката е втасала се намазва с размесеният жълтък с няколко капки прясно мляко и олио. Поставя се украсата и питката се пече на 180 градуса в предварително загряла фурна.


Честито Благовещение на всички и нека само добри думи да даряваме и добри вести да получаваме!
Благата дума железни порти отваря!


19 коментара:

  1. Хриси,
    Честито Благовещение ! Чудесна питка за празника .Бъди здрава и много нови кулинарни творения да създаваш занапред.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Очаквах да се появиш с питка днес :)! Страхотна е! Както и всичко, което приготвяш! :*
    Честито Благовещение!
    Бъдате здрави и благословенни!
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  3. Хрисиии, каква питка само, просто нямам думи!! Златни ръце имаш!! Да си жива и здрава и честито Благовещение!!
    Прегръдка!!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна е, Хриси! Голяма майсторка си! Тези пиленца са толкова, толкова чаровни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. ВЕЛИКОЛЕПНА=ПЕРФЕКТНА ,ИЗРЯДНА и всичко най хубаво, което може да се каже се отнася за теб !!!!! Бъди жива и здрава с искрено уважение!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Вели Велкова

    ОтговорИзтриване
  6. Великолепна, невероятна, браво, хиляди пъти браво! Честит празник, здрави и благословени да сте!

    ОтговорИзтриване
  7. Честит Благовец, Хриси!
    Ритуала, който описваш, по тукашните земи:) се изпълнява за Поклади (Сирни заговезни), поне така съм запомнила от баба и дядо...
    Питката ти е много красива, браво и на сестричката ти за подаръка.
    Нека тези птиченца все оживеят и кацат все на рамото ти, носещи благи вести!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси! Ритуалът, който съм описала се изпълнява по нашият край на Благовещене. Тази сутрин моят съпруг запали огън в градината и го прескачали с малкия ни син. Това се прави всяка година на този ден...но нали знаеш, че по различните краища са различни и обичаите :))
      Прегръдки и винаги благи думи да получаваш!

      Изтриване
  8. Ели, Ивана, Руми, Габи, Вели, Кате, Веси сърдечно ви благодаря за благите думи изречени от вас към мен на този хубав празник!
    Бъдете здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна питка за прекрасен празник. Прииска ми се да отчупя от крайчето! Поздрави и нека хубави вести да са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гуинет!
      Весел и слънчев ден! :))

      Изтриване
  10. Прекрасна питка, Хриси!
    Много красиво оформена!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Аля!
      Сърдечни поздрави и от мен! :)

      Изтриване
  11. Здраве и благоденствие Хриси! Питката ти е произведение от ръце на майстор :) Приятели сте с тестото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много си мила! Благодаря ти! :))

      Изтриване
  12. Много ми харесва тази питка ! Браво мамче, страхотна си ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Както винаги ме караш да се усмихвам :)) <3

      Изтриване