понеделник, 28 февруари 2022 г.

Сбричолата с маскарпоне, малини и боровинки



Прекрасна сбричолата ... нежен уханен крем, обвит в хрупкава коричка! Опитайте ... невероятен вкус! 

 Продукти:

  • 350 г брашно
  • 140 г захар
  • 140 г студено краве масло
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • настъргана кора на 1 лимон
  • щипка сол

за крема:
  • 500 мл прясно мляко
  • 130 г захар
  • 60 г царевично нишесте
  • 3 жълтъка
  • 250 г маскарпоне
  • 1 ванилия
  • малини
  • боровинки



Приготвяне:
В купа се пресява брашното заедно със солта и бакпулвера. Към тях се прибавят захарта, яйцето, жълтъка, нарязаното на кубченца студено масло, лимоновата кора и ванилията. Сместа се претрива с пръсти до получаване на трохи. Оставя с в хладилник. 
Жълтъците се смесват с нишестето и се разреждат с част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта се поставят на котлона до завиране. Налива се на тънка струйка към нишестето със жълтъците и се връща на котлона до сгъстяване. Кремът се ароматизира с ванилията и се оставя да се охлади. Разбърква се и към него се добавя маскарпонето. Отново крема се разбива до хомогенност. 
Отваряема форма с размер 24-26 сантиметра се постила с хартия за печене. На дъното се разпределя половината смес от трохите, като не се притискат. Върху тях внимателно се поставя крема и се разпределят малините и боровинките. 
Сладкишът се покрива с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 40-45 минути. 
Сбричолатата се оставя да изстине напълно във формата и тогава се прехвърля в поднос.
Да ви е сладко! 




Всичките ми рецепти за чудесните италиански сбричолати са вдъхновени от Ивана от ,,С нож и вилица в ръка"

сряда, 23 февруари 2022 г.

Брауни бисквитки

 Шоколадът предизвиква усмивки, шоколада е в основата на доброто настроение, шоколада подобрява мислите в положителна насока, шоколада е чувствено удоволствие и ни кара да бъдем щастливи ... и както казва София Лундберг - шоколадът е най-доброто лекарство срещу сълзи! Затова нека му се насладим в тези уникални шоколадови брауни бисквитки с мек център и денят ни ще бъде прекрасен! 


Продукти:

  • 200 г шоколад 52%
  • 80 г краве масло
  • 125 г брашно
  • 20 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л. сол
  • 150 г кафява захар
  • 50 г кристална захар
  • 2 яйца L
  • 1 ванилия
  • 100 г шоколадови капки



Приготвяне:
Шоколадът + кравето масло се разтопяват на водна баня. Купата се оставя настрани, за да се охлади леко сместа. 
Яйцата се разбиват заедно с двата вида захар и ванилията на пяна. Към тях се прибавя шоколада и се разбива на ниска скорост на миксера. 
Брашното, какаото, солта и бакпулвера се пресяват. Добавят се към шоколадовата смес. Рабърква се и се добавят шоколадовите капки. 
Получава се гъста и лепкава смес. Поставя се в хладилник за 30-40 минути. 
От тестото се оформят топчета с големина на голям орех. Нареждат се в тава, постелена с хартия за печене на разстояние едно от друго. От тази доза аз получих 40 броя бисквитки. 
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 11 минути. Макар и да изглеждат меки и недопечени, не печете повече от тези минути, за да имат мек център. 
Оставят се да се охладят в тавата и след това се прехвърлят в поднос. 




Да ви е сладко! 

Рецептата на тези вкусно ухаещи бисквитки е от кулинарните групи публикувана от Lazarina Dincheva, за което и' благодаря! С пожелание да ни радва с още вкусни и сполучливи рецепти! 


неделя, 13 февруари 2022 г.

Бисквитки Сърца

 


Макар и без яйца бисквиткте са много вкусни и благодарение на лимоновата и портокалова кора ухаят чудесно. Шприцовах ги със звездовиден накрайник, като идеята ми беше да станат къдреви, но в процеса на печене се разляха. Въпреки това реших да ги споделя с вас, защото се получиха мекички и наистина многооо вкусни. 

Продукти:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 100 г краве масло на стайна температура
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. бакпулвер (7 г)
  • 15 г кокосови стърготини
  • 1 щипка сол
  • ванилия
  • настъргана кора на 1/2 лимон
  • настъргана кора на 1/2 портокал


Приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното се пресява с бакпулвера. Поставя се в купата на миксера и към него се добавят захарта, кокосовите стърготини, кравето масло и ароматите. Миксера се пуска и сместа се завърта до образуване на трохи. Налива се постепенно млякото и след като всички продукти се хомогенизират, тестото е готово. Получава се около 550 г тесто.
Тестото се поставя в пош с кръгъл накрайник. (в началото съм написала, че аз го поставих в пош със звездовиден накрайник, но нямаше ефект, така че няма нужда да бъде такъв).
Върху хартия за печене се шприцоват сърчица, като се започва отгоре от едната страна на сърцето и се завършва към острата страна. След това се шприцова и другата половина на сърцето. 
От това количество тесто аз получих 15-16 сърчица. 
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути. 
Оставят се да изстинат в тавата и след това се прехвърлят в поднос. 
За по-голяма тържественост аз ги украсих с разтопен бял шоколад и отгоре ги поръсих с розова захар на кристали. 
Да ви е сладко! 



Няма значение кой какво празнува - Трифоновден или Деня на влюбените, важното е да се уважаваме и обичаме всеки ден и час. Пожелавам любовта и топлината винаги да цари в домовете ви!

четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Сладкиш с ябълки и крем

 


Продукти:

за кексовата смес

  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г олио
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 2 големи ябълки
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. канела

за крема:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • 15 г царевично нишесте
  • 1 ванилия



Приготвяне:
Първо се приготвя крема, за да може да се охлади. 
В малка касерола с телена бъркалка се разбъркват яйцето със захарта. Прибавя се нишестето и накрая млякото на тънка струйка. Поставя се на котлона и крема се вари до сгъстяване, като се бърка постоянно. Ароматизира се с ванилията.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. 
Ябълките се обелват, нарязват се на малки кубченца, поръсват се с лимоновият сок и канелата.
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят млякото и олиото. След като сместа се обедини, се добавя брашното пресято с бакпулвера и ванилията. 
Накрая се слагат ябълките. 
Сместа се поставя в отваряема форма с размер 26 см, като дъното се постила с хартия за печене. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. Върху кексовата смес се прави спирала от средата навън с крема. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. 
Оставя се да изстине във формата и тогава се изважда върху поднос. 
По желание се поръсва с пудра захар. 



Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от инстаграм. 

събота, 8 януари 2022 г.

Шарен кекс с лимон и кокос



 Събуждам се сутринта и в главата ми кекс, ама най-обикновен кекс ми се яде. Явно след всичките сладки, торти, рула, тиквеници и баклави, душата ми е закопняла за нещо непретенциозно и леко. И като се започна едно ровене из блога на Ивана, който изобилства от кексове и не само..., и от обикновен кекс, както ми беше мисълта се превърна в един разкошен шарен кекс. 

Продукти:

за жълтата смес

  • 5 жълтъка
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 150 г брашно
  • 2 ванилии
  • 8 г бакпулвер
  • настъргана кора на 1 лимон

за бялата смес
  • 5 белтъка
  • 100 г захар
  • 50 мл олио
  • 50 мл прясно мляко
  • 100 г брашно
  • 50 г кокосови стърготини
  • 8 г бакпулвер
  • шипка сол
още
  • 2-3 с. л. какао



Приготвяне:
В купа се поставят жълтъците заедно със захарта и се разбиват до крем. На тънка струйка се добавят олиото и прясното мляко. Следва брашното пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая се добавя и настърганата кора на лимона. 
В друга купа бептъците се разбиват до плътност, заедно със захарта и солта. Прибавят се отново на тънка струйка олиото и прясното мляко. След като всичко се обедини, се добавя пресятото брашно с бакпулвера и смесено с кокосовите стърготини.
Кръгла кексова форма се намазва с краве масло и се посипва с галета. 
На дъното се изсипва половината от жълтата смес. С помощта на цедка се поръсва хубаво с какао. Поставя се половината от бялата смес, поръсва се с какао. Следва останалата жълта смес, какао и се завършва с бялата смес. 
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути. 



Да ви е сладко! 

И ако искате да се насладите на още вкусни рецепти може да разгледате тук, в разкошният блог на Ивана! 

понеделник, 27 декември 2021 г.

Хапки Празнична сладост


 Продукти:

за основата

  • 100 г захар
  • 200 г брашно
  • 160 г студено краве масло
  • щипка сол

за белият слой
  • 200 г кондензирано мляко
  • 200 г бял шоколад
  • 80 г сушени кайсии
  • 80 г стафиди
  • 80 сушени сини сливи без костилки


Приготвяне:
Всички продукти за основата се смесват и с помощта на пръстите се прави тесто, което в началото е на трохи, но след това се обединява и се получава гладко тесто. 
Разстила се в тавичка, постелена с хартия за печене с размери 24/14 сантиметра. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути или докато добие златист цвят. 
Сушените плодове, ако са по-твърди и сухи, предварително се заливат с топла вода за няколко минути. Отцеждат се и се подсушават с домакинска хартия. Нарязват се на дребно.
Белият шоколад се нарязва и се смесва с кондензираното мляко. Поставя се на котлона и се бърка до разтопяването на шоколада. Към бялата смес се добавят нарязаните сушени плодове. Разбъркват се и веднага се разстилат върху маслената основа. По желание може да се добавят и ядки. 
Сладкишът се оставя на студено да стегне. 
Нарязва се на малки квадратчета или правоъгълничета. 




Няма начин да не ви е сладко и затова ви пожелавам освен сладости да получавате много обич, прегръдки и уважение!  

сряда, 22 декември 2021 г.

Меломакарона

 




Тонове са се изписали за тези прословути гръцки сладки, но няма как да не ги отбележа и при мен. За рецептата се доверих на Maria Miteva Christou  и нейният блог My Cooking Book, която живее в Гърция и черпи опит и знания от извора. 

Сладките са лесни за изработка. Тестото е много меко и с него се работи с удоволствие. 

Предупреждение :) -  меломакароната е за хора, на които душата им се разтопява, когато си хапват сладичко. 




Продукти:

  • 190 г зехтин
  • 60 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 90 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора 
  • 2 с. л. бренди
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 500 г брашно


за сиропа

  • 320 г мед
  • 200 г захар
  • 250 мл вода
  • 1 пръчка канела 

Приготвяне:

Брашното се смесва със содите и се пресява. 

В купа се поставят захарта, мекото масло, зехтина, сока и кората на портокала. Разбърква се с миксер, до разтопяване на захарта. Прибавя се брендито. 

В брашното се прави кладенче и там се изсипва сместа. Бърка се с дървена лъжица до оформяне на топка меко тесто. 

От тестото се откъсва малка част, която по големина може да бъде по ваше желание. Аз ги направих с тегло 30 грама. Оформя се топче и после леко се завърта между дланите, за да добие продълговата форма. С този грамаж се получават 32 бр. меломакарона. Сладките се подреждат в тава застелена с хартия за печене. 

Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути. 

В нейният блог Мария пише, че веднага се заливат с топъл сироп, но при мен сладките леко се разкъсаха и затова аз ги изчаках да изстинат и тогава ги залях с топлия сироп. 

Всички продукти за сиропа се смесват и сиропа се вари на слаб огън 5 минути. 

Вече изстиналите меломакароните се заливат с топъл сироп. Оставят се да попият, като отвреме навреме се обръщат. 

По желание меломакароните могат да се потопят в разтопен шоколад или просто леко да се украсят с него и отгоре да се поръсят със счукани орехови ядки.



 

Ето тук може да видите рецептата и на Мария.

Да ви е сладко!