сряда, 30 септември 2020 г.

Вкусно пиле с копър и бяло вино


 Правилно съм написала в заглавието - вкусно, много вкусно ястие се получи въпреки малкото продукти, които са вложени в него. Продукти, които има почти във всяко домакинство. И вие като мен, ако имате пиле под ръка непременно си стъкмете това лесно за приготвяне и вкусно пиле. 


Продукти:

  • 3 пилешки бутчета или пилешко месо
  • сол
  • черен пипер
  • 4-5 скилидки чесън
  • зехтин
  • съцветия копър + копър
  • 100 мл бяло вино
  • 5-6 картофа

Приготвяне:
Пилешките бутчета се разрязват на долна и горна част. Овкусяват се със сол и черен пипер. 
В плитка и по-широка тенджера се загрява зехтина заедно с целите скилидки чесън и няколко съцветия копър. Прибавят се бутчетата и се запържват до златисто. Заливат се с виното и след 2-3 минути се добавя 200 мл вода. 
Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се овкусяват със сол, черен пипер и дребно нарязан копър. Поставят се в тенджерата, която се захлупва и котлона се намалява. 
Ястието се готви до омекване на продуктите и докато остане на мазнина.

 А виновницата да си хапнем толкова вкусно е Ивана от ,,С нож и вилица в ръка" 


Приятен апетит и на вас, приятели! 



неделя, 27 септември 2020 г.

Чийзкейк с боровинки и бял шоколад

 


Продукти:

  • 350 г обикновени бисквити Petit Beurre
  • 200 г краве масло
  • 3 с. л. течна сладкарска сметана
  • 200 г бял шоколад
  • 500 г крема сирене
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г заквасена сметана
  • 30 г пудра захар
  • 8 г желатин
  • ванилия
  • кората на 1 лимон
  • сладко от боровинки
  • пресни боровинки за декорация

Приготвяне:
Бисквитите се смилат с блендер. 
Кравето масло се разтопява и прибавя към бисквитите. Разбърква се до усвояването му. Добавят се трите лъжици сметана. 
Отваряем ринг с размер 23-24 см се поставя в поднос. От вътрешната страна на борда се поставя ацетатна хартия. Бисквитената смес се изсипва в ринга и се издига по борда, като се притиска хубаво. Останалата смес се разпределя по дъното и се притиска с лъжица или чаша. Поставя се в хладилник. 

Белият шоколад се начупва и разтопява на водна баня. Оставя се да се охлади. 
Желатинът се залива с 50 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Течната сметана се разбива до меки връхчета.
Смесват се крема сиренето, заквасената сметана и пудрата захар. Разбъркват се и към тях се прибавят шоколада и разбитата сметана. (всички продукти трябва да са на стайна температура)
Желатинът се разтопява на водна баня или за секунди в микровълнова печка. Не трябва да е топъл. Прибавя се към чийз сместа и се разбърква енергично с миксер. Ароматизира се с настъргана лимонова кора и ванилия.
1/3 от сместа се разстила в бисквитената кора. Тук-там се поставя от сладкото с боровинки. Следва следващата 1/3 от сместа и пак боровинково сладко. Завършва се останалата чийз смес. 
Чийзкейкът се поставя в хладилник за няколко часа да стегне.
Освобождава се от ринга и ацетатната хартия, и се украсява с пресни боровинки и резанчета лимон.



Да ви е сладко! 

сряда, 16 септември 2020 г.

Ябълков пай с пудинг



Продукти:

  • 500 г кори за баница
  • 6 големи ябълки
  • 100 г краве масло
  • 100 г кафява захар
  • 6о мл течна сладкарска сметана
  • 1/2 ч. л. канела
  • ванилия
  • 2 с. л. ром
  • щипка сол
  • 1 пак. пудинг Ванилия

Приготвяне:
Ябълките се обелват, почистват се от сърцевината и се нарязват на кубчета. 
В тиган с незалепващо покритие се разтопява 40 г от маслото. Поставят се ябълките и се готвят до леко омекване. Посипват се със захарта и солта, и термичната обработка продължава до разтопяването на захарта. Налива се сметаната, и ябълките се ароматизират с ванилията, канелата и рома. Сместа се оставя да изстине. 

Пудингът се приготвя по указание на опаковката. 

Останалото масло се разтопява. 
Кръгла отваряема форма се размер 25-26 см се намазва с масло. 
Поставя се една кора, като краищата се оставят да висят навън. Намазва се с масло и се поставя втора кора, на която краищата също се оставят навън. Така се процедира с четири кори. Петата кора се намачква и се поставя на дъното на формата. Продължава се поставянето на още четири кори и една в средата, до изчерпване на корите. 
Върху корите се разпределя крема, а върху него се поставят ябълките. 
Висящите краища се обръщат върху пая, като се намазват с масло. 
Паят се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
Оставя се да изстине във формата и тогава се прехвърля в поднос. Прибира се в хладилник за около 1-2 часа. 
Преди сервиране ябълковият пай се поръсва с пудра захар. 




Да ви е сладко! 
Рецептата е адаптирана от тук. 


вторник, 8 септември 2020 г.

Крокети с кашкавал и шунка

 

Продукти:

  • 1 кг сварени картофи
  • 220 г кашкавал
  • 100 г шунка
  • 2 яйца 
  • 4-5 с. л. галета
  • черен пипер
  • сол
  • магданоз
  • брашно за паниране 
  • олио



Приготвяне:
Картофите и кашкавал се настъргват на едро ренде. 
Към тях се прибавят яйцата и галетата. 
Сместа се овкусява със сол, черния пипер и ситно нарязан магданоз. 
Омесва се хубаво и се поставя в хладилник, покрита със среч фолио за 1 час. 
Шунката се нарязва на тънки ленти. 
От картофената смес се оформят топки, които се разстилат върху стреч фолио на квадрат. По средата на квадрата се поставя лента шунка. Завива се на руло, което се прехвърля в тавичка с брашно. 
Така оформените крокети се пържат в повечко мазнина до златисто.
Готовите крокети се изваждат върху кухненска хартия, да се отцедят от излишната мазнина. 
Сервират се с млечно-чеснов сос или със салата по желание.



Да ви е вкусно! 



понеделник, 17 август 2020 г.

Сладки подкови

 

Продукти:

за тестото:

  • 340 г брашно
  • 150 г захар
  • 2 ванилии
  • 180 г студено краве масло
  • 4 жълтъка
  • 2-3 с. л. студена вода

за крема:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад 52%
  • 2-3 капки ром или ромова есенция


Приготвяне:
Аз замесих тестото в планетарен миксер, но може да се замеси и на ръка. 
В купа се поставят брашното, захарта, ванилията и нарязаното на малки кубчета масло. Ако замесвате тестото с миксер, той се пуска на по-слаба степен докато сместа стане на трохи. На ръка - сместа се претрива през пръстите. 
Прибавят се един по един жълтъците и ако е необходимо и водата. 
Тестото се замесва набързо, не е необходимо продължително месене. 
Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути. 
Получава се около 770 г тесто. 
От него се късат около 50 парченца с тегло 15 грама. Може и на око да ги направите, но ако искате подковите да са еднакви, е необходимо теглене. 
Парченцата тесто се правят на топче и след това се оформят на фитил с размер 7-8 сантиметра. 
Поставят се в тава, постелена с хартия за печене във форма на подкова. 
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 11-12 минути. 
Охлаждат се в тавата, където са печени и тогава се прехвърлят в поднос. 

Сметаната за крема се загрява до завиране. Залива се нарязаният шоколад и се оставя 1-2 минути. След това се сместа се разбърква, ароматизира се и се прибира в хладилник. 
След като крема се е охладил и стегнал се разбива до пухкавост с миксер. 
Кремът се поставя в пош с малък кръгъл накрайник. 
Върху половината подкови се шприцова крем и се захлупват с останалите сладки. 
Поръсват се с пудра захар. 
Да ви е сладко! 



Рецептата е адаптирана от тук. 

неделя, 16 август 2020 г.

Хрупкави соленки с маслини

 Продукти:

  • 150 г брашно
  • 70 г маслини без костилки
  • 40 г кашкавал
  • 80 г студено краве масло
  • 2 щипки сол
  • 2 щипкки черен пипер
  • 2-4 с. л. студена вода


Приготвяне:
Маслините се нарязват на колелца. 
Кашкавалът се настъргва на дребно ренде. 
Брашното се поставя в купа и към него се добавят студеното масло нарязано на малки кубчета, черния пипер и солта. Сместа се претрива през пръстите до получаване на пясъчно тесто. 
Прибавят се кашкавала и маслините и водата, която може да варира от 2 до 4 с. л., и се замесва тесто. Тестото не се меси много. Само се прехвърля до обединяване на продуктите. 
Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник за 1 час. 
Охладеното тесто се разточва на тънко, през стреч фолио. 
Изрязват се кръгчета с размер 6 см, които се подреждат в тава, постелена с хартия за печене. 
Соленките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути или до леко зачервяване. 
Получават се около 40 бр. хрупкави и много вкусни соленки. 
Приятен апетит! 


Рецептата е адаптирана от тук.

събота, 1 август 2020 г.

Пълнени картофи


Продукти:
  • 4-5 бр. картофи 
  • сол
  • олио
  • 2 с. л. крема сирене
  • 1 с. л. краве масло
  • 100 г пушен бекон
  • черен пипер
  • 100-120 г кашкавал


Приготвяне:
Картофите се надупчват с шишче. Посоляват се и се намазват хубаво с олио. 
Поставят се в тава и се запичат на 170 градуса до готовност. 
Опечените картофи се разрязват на две части. 
Издълбават се, като се оставя малко от вътрешността на картофите. 
Издълбаната част се поставя в купа и към нея се добавят кравето масло, крема сиренето и нарязаният на дребни кубчета бекон. Сместа се разбърква и се овкусява с черния пипер. 
Издълбаните картофи се нареждат в тава. 
Напълват се със сместа и отгоре се поставя настърганият кашкавал. 
Картофите се връщат във фурната и се запичат до зачервяване на 190 градуса. 

Да ви е вкусно! 


Сърдечно благодаря на прекрасната Ася Чакърова за предоставената вкусна рецепта!