понеделник, 17 август 2020 г.

Сладки подкови

 

Продукти:

за тестото:

  • 340 г брашно
  • 150 г захар
  • 2 ванилии
  • 180 г студено краве масло
  • 4 жълтъка
  • 2-3 с. л. студена вода

за крема:
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад 52%
  • 2-3 капки ром или ромова есенция


Приготвяне:
Аз замесих тестото в планетарен миксер, но може да се замеси и на ръка. 
В купа се поставят брашното, захарта, ванилията и нарязаното на малки кубчета масло. Ако замесвате тестото с миксер, той се пуска на по-слаба степен докато сместа стане на трохи. На ръка - сместа се претрива през пръстите. 
Прибавят се един по един жълтъците и ако е необходимо и водата. 
Тестото се замесва набързо, не е необходимо продължително месене. 
Увива се в стреч фолио и се поставя в хладилник за 30 минути. 
Получава се около 770 г тесто. 
От него се късат около 50 парченца с тегло 15 грама. Може и на око да ги направите, но ако искате подковите да са еднакви, е необходимо теглене. 
Парченцата тесто се правят на топче и след това се оформят на фитил с размер 7-8 сантиметра. 
Поставят се в тава, постелена с хартия за печене във форма на подкова. 
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 11-12 минути. 
Охлаждат се в тавата, където са печени и тогава се прехвърлят в поднос. 

Сметаната за крема се загрява до завиране. Залива се нарязаният шоколад и се оставя 1-2 минути. След това се сместа се разбърква, ароматизира се и се прибира в хладилник. 
След като крема се е охладил и стегнал се разбива до пухкавост с миксер. 
Кремът се поставя в пош с малък кръгъл накрайник. 
Върху половината подкови се шприцова крем и се захлупват с останалите сладки. 
Поръсват се с пудра захар. 
Да ви е сладко! 



Рецептата е адаптирана от тук. 

1 коментар: