петък, 8 март 2019 г.

Бонбони Гараш



Честит празник, мили дами!
Пожелавам ви безброй усмивки, много щастие, здраве, късмет, хубави емоции и винаги да сте обичани от човека, когото обичате!

Продукти:
  • 4 белтъка (120 г)
  • 150 г захар
  • 150 смлени орехови ядки
  • 100 г млечен шоколад 
  • 100 г шоколадов кувертюр
  • прахообразна златна боя 


Приготвяне:
Белтъците заедно със захарта се разбиват до побеляване и леко сгъстяване. Сместа не трябва да е плътна. 
Прибавят се смлените орехи. 
Сместа се изсипва в тава постелена с хартия за печене и се разстила на дебелина около 1/2 см. 
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-12 минути. 
Платката трябва да е мека след изпичане и леко лепкава. 
Оставя се да изстине и след това се ,,раздробява" с ръце. 
Оформят се топчета, които се поставят в хладилника за 1-2 часа.


Шоколадът се разстопява на водна баня. Охладените бонбони се топват в шоколада и се нареждат върху хартия за печене.
И последни щрихи към сладкото удоволствие, нанасяне на златната боя с четка за рисуване.
От тази доза се получават 22 бонбона с приблизително тегло - 20 грама.


Весел и щастлив празник, дами!
Бъдете обичани! :)



сряда, 6 март 2019 г.

Портокалов кекс с шоколадов сос


Парченце пухкав кекс с портокалов аромат, в съчетанието на шоколадов сос и разкошна шоколадова глазура, може да те отведе в неподозирано щастие и радост!

Продукти:
за кекса
  • 4 яйца
  • 300 г захар
  • 130 мл олио
  • 180 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 270 г брашно
  • 10 г бакпулвер 
  • 2 ванилии
  • настъргана кора на 1 портокал
  • настъргана кора на 1/2 лимон

за шоколадовият сос
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 100 г краве масло
  • 2 с. л. какао

за шоколадовата глазура
  • 265 г захар
  • 95 г вода
  • 40 г какао
  • 56 г течна сметана
  • 9 г желатин
  • 50 г тъмен шоколад 


Приготвяне:
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и ванилията.
Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. На тънка струйка се прибавя олиото и след това портокаловият сок. 
Поетапно се добавя брашното и се разбърква внимателно до хомогенност. 
Накрая се добавят настърганите кори. 

Сместа се излива в кръгла кексова форма.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50 минути. 
Оставя се във формата около 10 минути и след това се изважда, и напълно охлажда върху решетка. 

Охладеният кекс се връща във формата и с помощта на молив се правят дупки.

Шоколадовият сос се приготвя като всички продукти се смесят и съда се поставя на котлона, до завиране.  Сосът се бърка постоянно. 
Топлият сос се излива в получените дупки. 

Кексът се оставя да изстине напълно и се обръща върху поднос.  


Шоколадова заливка: 
Желатинът се залива с 40 мл студена вода. 
В метална купа се поставят захарта, водата, сметаната и какаото.  Купата се поставя на котлона до завиране, като се бърка постоянно. 
Добавя се набъбналият желатин. 
С полученият сос се залива начупеният шоколад. Разбърка се до разтопяване на шоколада. Глазурата се прецежда и с част от нея се залива кекса.
Глазурата се получава в по-голямо количество от необходимото за заливка на кекса. С останалата може да залеете торта.
Гарнира се с резанчета портокал.


Да ви е сладко!


петък, 1 март 2019 г.

Питка за Баба Марта


Честита Баба Марта!
Баба Марта днес разнася пълна кошница с цветя
и на всеки на ръката връзва някаква мечта!
Баба Марта с усмивка посрещни и мартеничка си вържи!
Нека тя със здраве те дари, с любов и нежност озари!


Продукти:
  • 300 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 10 г суха мая
  • 5 с. л. олио
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 2 яйца -1 жълтък за намазване на питката
  • 40-50 г меко краве масло
  • 900-950 г брашно

за украсата
  • 100 мл вода
  • 1 с. л. сол
  • брашно

Приготвяне:
Брашното се пресява. Прави се кладенче и в него се поставят маята, млеката (топли), солта, захарта, олиото и яйцето+белтъка. Замесва се меко тесто. Прехвърля се в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да ватаса. 
Питката се приготвя в тава с размер d 28 см и h 8 сантиметра.  
От тези продукти се получава 1.600 кг тесто. 
Отделя се 250 г от тестото за средата на питката. 
От останалото тесто се отделя 600 г за листата на питката. Разделя се на 3 по 200 г всяка топка. 
Останалото тесто също се разделя на три равни части. 
Всяка част се разточва на кръг с d 24 см, като между пластовете се намазва с меко краве масло. Кръгът се поставя в тавата за печене на питката. Разрязва се на осем сектора, като разреза не е до край. 


Ъглите на всеки получен триъгълник се завиват към външната страна на тавата. 



Трите топки, които са за листенцата, се разточват на кръгове с d22 см. Нареждат се един върху друг, като помежду тях се намазва с краве масло. Кръгът се разрязва на 8 сектора. Всеки получен триъгълни се разрязва леко през средата и върхът се промушва през разреза. 
Получените листенца се нареждата в тавата. 


В средата се поставя топката, която отделихме в самото начало. 
Питката се оставя да втаса. 

През това време се замесва тестото за украсата. Количеството брашно не съм посочила, (пропуснах да го претегля), но трябва да се получи твърдо тесто. 
Част от него се оцветява с червена сладкарска боя. 
Оформя се мартеницата. 

След като питката е втасала се намазва с разреденият жълтък с няколко капки олио и прясно мляко. 


Поставя се украсата.


Питката се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. 



Питката направих от все сърце за сладките дечица от яслената група на ДГ ,,Ран Босилек" гр. Габрово. 
Нека да са здрави, бели, румени, засмени, като мартеничките червени!  


събота, 16 февруари 2019 г.

Шоколадови блокчета


Формата, която си купих е за лед, но моята фантазия като заработи, че чак ме изумява :) И какво може да се разположи в силиконова форма, освен шоколад ... и пак шоколад, а между тях да полегне лешникова пуричка.

Продукти:
(продуктите са за 10 блокчета, като от кафявият шоколад ще ви остане)
  • 100 г черен шоколад
  • 100 г млечен шоколад
  • 150 г бял шоколад
  • 70 мл течна сладкарска сметана
  • 5 лешникови пурички


Приготвяне:
Черният и млечен шоколад се натрошават. 2/3 се разстопява на водна баня. Отмества се от огъня и се добавя останалият шоколад. Разбърква се до гладкост и лъскавина на шоколада. 
Във формичките се поставя малко шоколад и се разстила с помощта на четка. Формата се поставя в хладилника до стягане на шоколада. Процедурата се повтаря. 
Белият шоколад се разстопява на водна баня. Към него се налива сметаната и се бърка до хомогенност. Сместа трябва да е леко течна. Поставя се в пош или хартиен корнет. 
От белият шоколад се поставя в кафявите черупки. 
Пуричките се нарязват с дължината на малките форми и се поставят върху белият шоколад. 
Върху тях се поставя още от белият шоколад. 
Завършва се с кафяв шоколад. 
Формата се поставя на студено до пълното стягане на шоколада. 
Шоколадовите блокчета се изваждат внимателно от формите. 
Украсяват се по желание. 


Да ви е сладко! 

четвъртък, 14 февруари 2019 г.

Питка за Трифоновден


Продукти:
за тестото

  • 200 мл прясно мляко
  • 200 г кисело мляко
  • 10 г суха мая 
  • 3 яйца - 1 жълтък
  • 5 с. л. олио
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 750-800 г брашно

за пълнежа
  • 60-70 г крема сирене
  • 100 г сирене


Приготвяне:
В топлото прясно мляко се поставя маята, захарта и 2 с. л. брашно. Оставя се сместа да шупне.
В купа се пресява брашното. Прави се кладенче и се поставят яйцата, солта, олиото и шупналата смес. 
Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 
Втасалото тесто леко се примесва и се разточва на правоъгълник върху поръсен с брашно плот. Кората се нарязва на правоъгълници с приблизителен размер 10/6 сантиметра. От тестото се отделя малко за украса. 
Средата на всеки правоъгълник се намазва с малко крема сирене и се поставя от сиренето. Похлупва се и се навива на охлювче. 


Всички охлювчета се нареждат в голямата тава на печката, върху хартия за печене. 
Питката се оставя да втаса. 
През това време се подготвя украсата от лозови листа и клонки, които се изрязват с ножче. 
След като питката е втасала се намазва с отделеният жълтък, разреден с малко прясно мляко и олио. 


Питката се украсява и се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса.  Пече се 30 минути. 


Приятен апетит! 

сряда, 13 февруари 2019 г.

Шоколадови бонбони Сърце


 Домашните бонбони са внимание, уважение, обич и любов към хората, за които са направени. Радостта, която доставяме с тях е несравнима. Тя е усмивка, слънчев лъч в очите и топлина в душата.

Продукти:
(продуктите са ориентировъчни, в зависимост от големината на формите)



Приготвяне:
2/3 от нарязаните шоколади се поставят на водна баня до разстопяването им. Добавя се останалият шоколад и се бърка до получаването на гладка и лъскава смес. 
В силиконови формички се поставя малко от шоколада и вътрешността се намазва с помощта на четка. Формата се поставя в хладилник, до стягане на шоколада. Поставя се втори слой шоколад.
От бадемовият марципан се взема малко и се поставя в шоколадовата черупка, като се притиска леко и заглажда. 
Завършва се отново с шоколад. 
Формата се поставя в хладилник, до хубаво стягане на шоколада.
Бонбоните се изваждат внимателно от формата и се украсяват с бял шоколад и златна боя. 


Да ви е сладко!  


събота, 9 февруари 2019 г.

Екзотична сбричолата


Е, какво може да се каже за един от най-хубавите италиански десерти, освен да го аплодираме и му се насладиме. Сбричолатата се приготвя с различни плънки, които са обвити в хрупкава и ароматна коричка. Този път реших да я разнообразя с плодове от компот за коктейли, в който присъстват парченца банани, ананас, череши, грозде, круши. Щом опра до италианска кухня и веднага надничам в блога на Ивана ,,С нож и вилица в ръка", където рецептите са автентични и точни. И така... именно оттам вземах базовата рецепта за тази разкошотийка.


Продукти:
за маслените трохи
  • 300 г брашно
  • 120 г студено краве масло
  • 110 г захар
  • 1 яйце 
  • 1 жълтък
  • 1 к. л. бакпулвер
  • настъргана кора на 1 лимон
  • щипка сол

за плънката
  • 300 г отцедени плодове от компот за коктейли
  • 250 г рикота
  • 40 г пудра захар
  • 40 г филирани бадеми


Приготвяне:
В купа се пресява брашното, солта и бакпулвера. Към тях се прибавят яйцето, жълтъка, захарта, лимоновата кора и нарязаното на дребни кубченца масло. Обърква се с ръце до получаването на маслени трохи, които се прибират в хладилник за 1 час. 

Към рикотата се прибавя пудрата захар и се разбърква с лъжица. 

Правоъгълна форма за кекс се покрива с хартия за печене. 
Изсипват се половината трохи и от тях се прави борд по стените с височина 2 см. Разполага се рикотата и върху нея се поставят плодовете. Поръсва се с част от филираните бадеми и сладкиша се покрива с останалите трохи. За финал се поставят и останалите бадеми. 
Сладкишът се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 30-35 минути. 
Сбричолатата се изважда от формата напълно изстинала, в противен случай има опасност да се счупи.

Да ви е сладко и усмихнато с наближаващо пролетно настроение!


Ако сладкиша ви е харесал, освен в блога на Ивана, може да погледнете и други мои рецепти за сбричолати.

Сбричолата с течен шоколад
Сбричолата с лимонов крем и череши