сряда, 6 март 2019 г.

Портокалов кекс с шоколадов сос


Парченце пухкав кекс с портокалов аромат, в съчетанието на шоколадов сос и разкошна шоколадова глазура, може да те отведе в неподозирано щастие и радост!

Продукти:
за кекса
  • 4 яйца
  • 300 г захар
  • 130 мл олио
  • 180 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 270 г брашно
  • 10 г бакпулвер 
  • 2 ванилии
  • настъргана кора на 1 портокал
  • настъргана кора на 1/2 лимон

за шоколадовият сос
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 100 г краве масло
  • 2 с. л. какао

за шоколадовата глазура
  • 265 г захар
  • 95 г вода
  • 40 г какао
  • 56 г течна сметана
  • 9 г желатин
  • 50 г тъмен шоколад 


Приготвяне:
В купа се пресяват брашното, бакпулвера и ванилията.
Яйцата + захарта се разбиват до побеляване. На тънка струйка се прибавя олиото и след това портокаловият сок. 
Поетапно се добавя брашното и се разбърква внимателно до хомогенност. 
Накрая се добавят настърганите кори. 

Сместа се излива в кръгла кексова форма.
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 50 минути. 
Оставя се във формата около 10 минути и след това се изважда, и напълно охлажда върху решетка. 

Охладеният кекс се връща във формата и с помощта на молив се правят дупки.

Шоколадовият сос се приготвя като всички продукти се смесят и съда се поставя на котлона, до завиране.  Сосът се бърка постоянно. 
Топлият сос се излива в получените дупки. 

Кексът се оставя да изстине напълно и се обръща върху поднос.  


Шоколадова заливка: 
Желатинът се залива с 40 мл студена вода. 
В метална купа се поставят захарта, водата, сметаната и какаото.  Купата се поставя на котлона до завиране, като се бърка постоянно. 
Добавя се набъбналият желатин. 
С полученият сос се залива начупеният шоколад. Разбърка се до разтопяване на шоколада. Глазурата се прецежда и с част от нея се залива кекса.
Глазурата се получава в по-голямо количество от необходимото за заливка на кекса. С останалата може да залеете торта.
Гарнира се с резанчета портокал.


Да ви е сладко!


4 коментара:

  1. Еха, Хриси, снимките ти са много, много изкушаващи! Страхотни цветове и силен акцент към шоколада. Разкош! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Кате!
    Комплиментите към снимките са ми много скъпи ... лесно е да изпека сладкиш, ама като се стигне до снимки и ме ,,втриса" :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Не издържах на вкусните снимки, направих го, получи се,моите трима мъже са възхитени и са благодарни, че се уча от Вас!Благодаря Ви!!!
    Мария :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Мария, за доверието!
      Радвам се, че не само снимките са ,,вкусни" :)
      Поздрави!

      Изтриване