Продукти за мъфините:
- 125 г меко краве масло
- 125 г захар кристал
- 1 яйце + 1 белтък
- настъргана кора на 1 лимон
- 150 г брашно
- 4 с. л. прясно мляко
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- щипка сол
Продукти за крема:
- 1 жълтък
- 50 г захар
- 1 с. л. нишесте
- 200 мл прясно мляко
- 1 ванилия
- 1 с. л. краве масло
Продукти за белтъчно-медената глазура:
- 1 белтък
- 50 г захар
- 1 с. л. мед
- 30 мл вода
Приготвяне на мъфините:
Кравето масло и захарта се разбиват на пухкав крем. Добавят се яйцата и лимоновата кора.
Брашното, солта и бакпулвера се смесват в купа.
Половината от сухата смес се добавя към маслено-яйчената смес и се разбърква внимателно. Сипва се прясното мляко, разбърква се и накрая се добавя и останалото количество суха смес. Разбърква се до хомогенност.
Тестото се разпределя във формички за мъфини.
Пече се на 180 градуса, около 20 минути.
След като се охладят мъфините се издълбават с помощта на уреда за издълбаване на чушки.
Приготвяне на крема:
Смесват се жълтъка със захарта и нишестето. Разрежда се с млякото, се поставя на котлона и се вари чрез непрекъснато бъркане до сгъстяване.
Към готовият крем се добавя кравето масло и се ароматизира с ванилията.
След като крема изстине се пълнят мъфините. Върху крема се поставя издълбаното капаче.
Приготвяне на белтъчната глазура:
Захарта, меда и водата се слагат да заврат и се оставят да се сгъстят с консистенцията на течен мед.Разбива се белтъка с щипка сол и към него постепенно се прибавя горещия сироп на тънка струя, като разбиването продължава 4-5 минути, докато се получи много гъст и лъскав крем.
Глазурата се поставя в шприц и с негова помощ се украсяват мъфините.
Да ви е сладко с чаша ароматно кафе и чудесна мъфинка в ръка!
Рецептата е адаптирана изцяло от Слънчевата кухня на Ирина Купенска, като съм комбинирала две рецепти в една.
За мъфините тук.
За крема и глазурата тук.