Много ме заинтригуваха тези овесени точени блатове като ги видях при чаровната
Милена Поптолева от WKUSNOUHANIE. Не им се чудих дълго и тортата беше направена и в моята кухня. Спазила съм рецептата на Миленка с изключение на леки промени в крема и украсата на тортата. Нямах толкова орехи да я покрия, но затова пък имах белтъци и решението беше взето (за голяма радост на съпруга ми, който е любител на шама).
Продукти за блатовете:
- 50 г кафява захар
- 50 г захар кристал
- 100 мл олио
- 1 ч. ч. фини овесени ядки
- 1 яйце
- 1 ч. ч. топло прясно мляко
- 1 ч. л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
- около 3 ч.ч. брашно
Продукти за крема:
- 1 л прясно мляко
- 2 пак. пудинг с вкус на сметана
- 8 с. л. захар
- 150 г меко краве масло
- 3 с. л. пудра захар
Продукти за белтъчната глазура:
- 4 белтъка (120 г)
- 300 г захар
- 80 мл вода
Приготвяне на блатовете:
Към топлото прясно мляко се прибавят олиото и двата вида захар. Разбърква се с лъжица до разтопяване на захарта. Добавят се овесените ядки, канелата, леко разбитото яйце и бакпулвера. Постепенно към сместа се прибавя пресятото брашно и накрая се омесва с ръце.
Тестото се разделя на 6 равни части. Оставят се половин час да починат.
На две хартии за печене се очертава по един кръг с размер 26 см в диаметър.

Взема се едната част от тестото
и се разточва в очертания кръг.
Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса 7-8 минути или до леко покафеняване на блата.
Докато се пече първият блат се разточва втория на другата хартия.
Като се опече блата се изважда от фурната и веднага се отделя от хартията, която се използва за следващата част от тестото. След като се опекат всички блатове се оставят да изстинат.
Приготвяне на крема:
Пудинга се разтваря с част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта се поставя на котлона да заври. Към заврялото мляко се прибавя пудинга и се бърка до сгъстяване. Готовият крем се оставя да изстине. За да изстине по-бързо, крема се изсипва в поднос или тавичка и се покрива плътно със стреч фолио, за да не хване коричка. Можете да видите тук.
Мекото краве масло заедно с пудрата захар се разбива с миксер. На порции към него се прибавя изстиналия пудинг, като се разбива до хомогенност.
Сглобяване на тортата:
В отваряема форма с размер 26 см се поставя единият блат, върху него се разстила крем, следва блат, пак крем и така до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.
Тортата се покрива със стреч фолио и се поставя на студено най-добре за една нощ.
Приготвяне на белтъчната глазура:
Сварява се сироп от захарта и водата за 4-5 минути. Белтъка се разбива с щипка сол на пяна. На тънка струйка горещият сироп се прибавя към белтъка, като разбиването продължава на големи обороти на миксера. Глазурата се разбива до плътна консистенция.
Тортата се освобождава от подвижния ринг и се поставя върху поднос. Покрива се отстрани и отгоре с глазура. Глазурата се поставя в пощ със звездовиден накрайник и тортата се украсява.
Накрая загрейте фурната на горен реотан и сложете тортата за секунди, леко да се запечатат белтъците и да получат лек загар.
Не се колебайте и си създадете това удоволствие!
Прекрасен ден и повече усмивки! :)