понеделник, 17 ноември 2014 г.

Турски бюрек


Тази рецепта беше представена от Валентина Кисьова в кулинарните групи. Впечатли ме присъствието на прясно мляко в рецептата, освен това бюрека изглеждаше много апетитно и както беше написала и самата Валя: пухкав и мекичък отвътре, топящ се в устата и хрупкав отвън. Горещо ни го препоръча и сега аз също горещо ви го препоръчвам. :)



Продукти:
  • 1 пакет (500 г) кори за баница
  • 125 г краве масло
  • 100 мл олио
за плънката:
  • 2 яйца
  • 300 г сирене
  • 2-3 с. л. кисело мляко
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
за заливката:
  • 250 мл прясно мляко
  • 4 яйца

Приготвяне:
Моите кори бяха Тракийски, които са по-дебели от другите, но въпреки това се получи много вкусна баница. По рецепта е турски бюрек, но за мен си е направо баница. 
В намазана тава се редят три кори, като помежду тях се маже с олио. Слага се от плънката, следват пак три кори, плънка и т. н. до изчерпване на продуктите, като се завършва с кори. 
Бюрека се нарязва на квадрати, полива се с горещото краве масло и накрая отгоре се разлива заливката, приготвена от леко разбитите яйца и прясното мляко. 
Бюрека се пече на 180 градуса около 30 минути. 
Изважда се от фурната, обръща се върху три купички и се покрива с кърпа. Престоява така около 15-20 минути и след това може да се съберете цялото семейство около масата и си хапнете сладко, сладко. :)



петък, 14 ноември 2014 г.

Пълнен джоб от свинско месо


 Малко продукти и бързо приготвяне - това е визитката на тези вкусни ,,джобчета''.

Продукти:
  • 6 бр. свински дебели пържоли без кокал
  • 250 г гъби манатарки
  • 6 парченца топено сирене Чедър
  • черен пипер
  • сол

за панировката:
  • 2 яйца
  • галета
  • 1 с. л. червен пипер
  • брашно

Приготвяне:
Прави се разрез по средата на пържолите, но не до края. Оформя се своеобразен джоб. Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер и се начукват леко с дървено чукче. Може да използвате и подправки по ваше желание.
Гъбите се бланшират в малко мазнина.
В обособеният джоб се поставят бланшираните гъби и парченца топено сирене. ,,Джобът'' се затваря с помощта на клечки за зъби.
Панира се първо в брашно, следват яйцата и накрая галетата, примесена с червения пипер.
Панираните ,,джобчета'' се поставят в тава застелена с хартия за печене и поръсена с малко олио. Поръсват се отгоре с малко мазнина и тогава се поставят във фурната.


Пекат се на 200 градуса около 20-25 минути.




Сервирайте с гарнитура по желание или както аз съм ги сервирала с печени картофени мидички и моркови.
Да ви е сладко!

Рецепта на картофените мидички по желание на мой читател:
Картофите се обелват и се разрязват на две. С остър нож всяка половина се разрязва до долу, като единия край остава неразрязан.  Посоляват се със сол. Може да се овкусят също с розмарин, ситно нарязан чесън или подправки по желание.
Голяма тава се застила с хартия за печене. Намазва се с олио. Всяка една мидичка се ,,овъргалва'' в мазнината и се нарежда в тавата. Не се слага вода.


Пекат се на 200 градуса до зачервяване.
Когато картофите са пресни не се белят.


сряда, 12 ноември 2014 г.

Руло с ябълки


Една от първите ми публикации в блога беше Руло с праскови. Преди няколко дена моята сестра Ивана Кръстева от ,,С нож и вилица в ръка'' ни представи същото руло само, че с пълнеж от настъргани ябълки. Тя ми даде много хубава идея и ето днес аз също съм на вълна пандишпан, ябълки и канела :)
Експеримента ми се получи повече от добър. Много леко, ароматно и вкусно руло, окачествено у дома подобаващо с допълнително изядените парчета.

Продукти за рулото:
  • 6 яйца
  • 6 с. л. захар
  • 6 с. л. брашно
  • 1 с.л. какао
  • 1 ванилия

Продукти за пълнежа:
  • 3 големи ябълки
  • 5-6 с. л. захар 1 ч. л. канела
  • 125 г краве масло

Приготвяне:
Ябълките се обелват и се нарязват на тънки резенчета. Поставят се в малка тенджерка, поръсват се със захарта и канелата, добавя се вода, колкото леко да ги покрие и се варят на котлона до омекване на ябълките.

Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Ароматизира се с ванилията. Прибавя се пресятото брашно и сместа се разбърква внимателно с шпатула до обединяване на продуктите. Разделя се на две еднакви части. В едната част се поставя пресятото какао.

Кравето масло се разтопява и се излива в голямата тава на фурната. Върху него се подреждат отцедените ябълкови резенчета.


Двете пандишпанови смеси се поставят в два поша. Ако нямате пош, може да използвате полиетиленовите джобове, които използваме за документи. Взема се поша с бялата смес и се прави линия върху ябълките, следва линия с кафявата смес, после бяла и т. н. докато свършат и двете смеси и се запълни тавата.


 Взема се дървено шишче и с него се правят линии по дължина на тавата, като посоките се сменят.


Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 180 градуса и се пече около 12-14 минути или до леко покафеняване на пандишпана.

Хартия за печене се посипва с 2-3 с. л. кристална захар, примесена с 1/2 ч. л. канела.
Изпечената смес се обръща върху хартията с плънката нагоре.
Навива се внимателно на руло и се оставя да се охлади.


Кафе, сладкиш и шепа усмивки имате от мен за добро настроение и прекрасен ден!





неделя, 9 ноември 2014 г.

Торта с точени овесени блатове


Много ме заинтригуваха тези овесени точени блатове като ги видях при чаровната Милена Поптолева от WKUSNOUHANIE. Не им се чудих дълго и тортата беше направена и в моята кухня. Спазила съм рецептата на Миленка с изключение на леки промени в крема и украсата на тортата. Нямах толкова орехи да я покрия, но затова пък имах белтъци и решението беше взето (за голяма радост на съпруга ми, който е любител на шама).

Продукти за блатовете:
  • 50 г кафява захар
  • 50 г захар кристал
  • 100 мл олио
  • 1 ч. ч. фини овесени ядки
  • 1 яйце
  • 1 ч. ч. топло прясно мляко
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • около 3 ч.ч. брашно

Продукти за крема:
  • 1 л прясно мляко
  • 2 пак. пудинг с вкус на сметана
  • 8 с. л. захар
  • 150 г меко краве масло
  • 3 с. л. пудра захар
Продукти за белтъчната глазура:
  • 4 белтъка (120 г)
  • 300 г захар
  • 80 мл вода

Приготвяне на блатовете:
Към топлото прясно мляко се прибавят олиото и двата вида захар. Разбърква се с лъжица до разтопяване на захарта. Добавят се овесените ядки, канелата, леко разбитото яйце и бакпулвера. Постепенно към сместа се прибавя пресятото брашно и накрая се омесва с ръце.
Тестото се разделя на 6 равни части. Оставят се половин час да починат.


На две хартии за печене се очертава по един кръг с размер 26 см в диаметър.



Взема се едната част от тестото
и се разточва в очертания кръг.



Пече се в предварително загряла фурна на 180 градуса 7-8 минути или до леко покафеняване на блата.
Докато се пече първият блат се разточва втория на другата хартия.
Като се опече блата се изважда от фурната и веднага се отделя от хартията, която се използва за следващата част от тестото. След като се опекат всички блатове се оставят да изстинат.



Приготвяне на крема:



Пудинга се разтваря с част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта се поставя на котлона да заври. Към заврялото мляко се прибавя пудинга и се бърка до сгъстяване. Готовият крем се оставя да изстине. За да изстине по-бързо, крема се изсипва в поднос или тавичка и се покрива плътно със стреч фолио, за да не хване коричка. Можете да видите тук.
Мекото краве масло заедно с пудрата захар се разбива с миксер. На порции към него се прибавя изстиналия пудинг, като се разбива до хомогенност.

Сглобяване на тортата: 
В отваряема форма с размер 26 см се поставя единият блат, върху него се разстила крем, следва блат, пак крем и така до изчерпване на продуктите, като се завършва с крем.
Тортата се покрива със стреч фолио и се поставя на студено най-добре за една нощ.

Приготвяне на белтъчната глазура:
Сварява се сироп от захарта и водата за 4-5 минути. Белтъка се разбива с щипка сол на пяна. На тънка струйка горещият сироп се прибавя към белтъка, като разбиването продължава на големи обороти на миксера. Глазурата се разбива до плътна консистенция.

Тортата се освобождава от подвижния ринг и се поставя върху поднос. Покрива се отстрани и отгоре с глазура. Глазурата се поставя в пощ със звездовиден накрайник и тортата се украсява.
Накрая загрейте фурната на горен реотан и сложете тортата за секунди, леко да се запечатат белтъците и да получат лек загар.


Не се колебайте и си създадете това удоволствие! 
Прекрасен ден и повече усмивки! :)


четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Щрудел Златна есен


Есента е пъстра с посипаните навсякъде разноцветни листа, приятна с лекият ветрец, носещ мирис на приближаващата зима, уханна на ябълки и круши примесени с канела и най-вече уютна в топлият и спокоен дом.



Продукти:
  • 2 ябълки
  • 1 круша
  • 1 дюля
  • 400 г бутер тесто
  • 5-6 с. л. захар
  • 1 ч. л. канела
  • 2 листа индрише
  • 1 шепа стафиди
  • 8-10 бр. обикновени бисквити
  • 1 жълтък

Приготвяне:
Ябълките и крушата се обелват и се нарязват на много ситно. Дюлята се настъргва на едро ренде. Плодовете се поставят в купа и към тях се прибавят захарта, канелата, стафидите и нарязаното на ситно индрише. Всичко се обърква.
Бутер тестото се поставя върху хартия за печене и се разточва леко. (Не правете като мен, да разточите тестото и да оформите щрудела върху масата. Трудно ще го прехвърлите върху хартията и щрудела се деформира :)Човек дори и да знае някои неща понякога греши). В средата на тестото се натрошават половината от бисквитите. Върху тях се поставя плънката от плодовете, като се оформя на руло. Натрошават се и останалите бисквити.


От двете страни на плънката тестото се нарязва на ленти с размер 2 сантиметра. Лентите се преплитат върху плънката.


 Щрудела се запечатва хубаво от двата края с тестото. Намазва се внимателно с помощта на четка със жълтъка.
Поставя се с хартията в голяма тава и се пече на 180 градуса за 25-30 минути.




Добър апетит с прекрасният есенен вкус и аромат!


вторник, 4 ноември 2014 г.

Свинска кавърма с картофено пюре

.

Продукти за кавърмата за 3 порции:
  • 600-650 г свинско месо
  • 3 глави лук
  • 8-9 печени пиперки
  • 400 г домати от консерва
  • сол
  • магданоз
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио

Продукти за картофеното пюре:
  • 1 кг картофи
  • 50 г краве масло
  • сол

Приготвяне на картофеното пюре:
Картофите се обелват и нарязват на дребно. Покриват се с вода и се сваряват. Отцеждат се от водата и още топли се пасират.  Пюрето се посолява, прибавя се кравето масло и се разбърква.

Приготвяне на кавърмата:
Месото се нарязва на хапки. Поставя се в тефлонов тиган и се запържва до кафеникава коричка. Прибавят се лука и нарязаните печени пиперки и също се запържват. Изсипват се намачканите домати и ястието се готви до оставане на мазнина. Най-накрая кавърмата се посолява и се подправя с черния пипер, чубрицата и магданоза.

Част от изстиналото картофено пюре се разпределя по дъното и стените на малки гювечета.
Кавърмата се поставя в гювечетата.


Отгоре кавърмата също се покрива с малък слой пюре.
От останалото пюре се взема по-малко и с влажни ръце се оформят листенца. Поставят се отгоре, като се започва от средата. По този начин се получава красиво цвете.
Един жълтък се разрежда с малко прясно мляко и с мека четка се намазват листенцата.
Гювечетата се поставят в загряла фурна на 200 градуса и се запичат до леко покафеняване на пюрето.



С тази рецепта впечатлих наши гости, които останаха очаровани не само от оригиналният вид, но и от чудесното съчетание на кавърмата със запеченото пюре.
Опитайте и вие, и да ви е сладко!


понеделник, 3 ноември 2014 г.

Бисквити с фъстъчено масло



Мотаe се едно бурканче фъстъчено масло в хладилника, мръзне и зъзне, и никой не му обръща внимание. но като надничам тук и там и ето... Мария Митева от My Cooking Book Blog публикувала едни сладури с фъстъчено масло и не само аз се усмихнах, ами и бурканчето фръц-фръц: ,,Вече станах главен герой''.



Продукти:
  • 115 г захар
  • 80 г кафяв захар
  • 105 г меко масло
  • 150 г фъстъчено масло
  • 1 яйце
  • 190 г брашно
  • 3/4 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сол

Приготвяне:
Маслото и двата вида захар се разбиват с миксер. Добавя се разбитото с вилица яйце и след малко се прибавя и фъстъченото масло. Разбиването продължава до получаването на пухкава смес.
Брашното, двата вида сода и солта се смесват в купа или се изсипват на плот, и към тях се прибавя маслената смес. Меси се, докато се усвои напълно брашнената смес. Тестото се увива в стреч фолио и се поставя в хладилник. Тук чаровната Мария Митева пише, че най-добре е тестото да отлежи в хладилника 24 часа или минимум 2 часа. Аз го изчаках 2 часа и след това започнах да го разделям на 32 части (по рецептата на Мария), но ми се видяха големи бисквитките и ги оформих с големината на голям орех. Получиха се 40 броя.
Топчетата се овалват в кристална захар и се подреждат в голяма тава, постелена с хартия за печене. Всяко едно топче отгоре с помощта на вилица се притиска леко на кръст, като преди това вилицата се топва в какао.  Ако имате от старият модел вилица, използвайте нея, шарките стават по-хубави.

Бисквитите се пекат на 180 градуса 12-15 минути или до леко покафеняване. Отначало биквитите са меки, но след като изстинат стават твърди и хрупкави. Изчакайте леко да се охладят и тогава ги прехвърлете в поднос.



Благодаря на Мария Митева и нейният блог My Cooking Book Blog за чудесната рецепта, а на вас да ви е сладко!