Продукти:
за блат шифон кейк
- 100 г захар
- 125 г брашно
- 6 г бакпулвер
- щипка сол
- 65 мл олио
- 4 бр. жълтък
- 94 мл топла вода
- 4 бр. белтъци
- 63 г захар
- 2 ванилии
по рецепта на Венцислава Славчева
за белият крем
- 200 г крема сирене
- 250 г маскарпоне
- 200 г бял шоколад
- 250 мл течна сладкарска сметана
за шоколадовият крем
- 200 г течен шоколад
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 25 г какао
- 3 с. л. пудра захар
- 1 с. л. ром
още
- 16 бр. шоколадови пурички
за украсата
Приготвяне на блата шифон кейк:
В купа се смесват брашното,захарта, бакпулвера и солта.
В друга купа се поставят жълтъците, олиото, ванилията и водата. Разбиват се леко с телена бъркалка.
Белтъците + 63 г захар се разбиват до плътност.
Съединяват се течните със сухите съставки и сместа се разбива с миксер на ниска скорост 1-2 минути.
Леко се добавят белтъците до хомогенизиране на сместа.
Сместа се изсипва в тава с размери 40/30 см (тавата от печката), постелена с хартия за печене.
Заглажда се и се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 20 минути.
Платката се оставя да изстине върху хартията. Получава се много мека и еластичена платка.
Приготвяне на белият крем:
Студената сметана се разбива до плътност и се оставя на стайна температура.
Белият шоколад се разстопява на водна баня и се охлажда.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето. (трябва да със стайна температура)
Към тях се прибавя охладеният бял шоколад. Разбива се хубаво с миксер.
Накрая се добавя и разбитата сметана.
Разбърква се с шпатула до хомогенност.
Приготвяне на шоколадовия крем:
Сметаната се разбива до плътност.
Към нея се прибавя течният шоколад, който трябва като се наклони кофичката да се стича.
Рабива се добре и се добавят какаото, захарта и рома.
Сглобяване на тортата:
Платката се изравнява отстрани. Напречно се нарязва на 4 еднакви ленти.
В подходящ поднос се поставя едната лента. Намазва се с с част от белият крем. Подреждат се надлъжно 8 пурички, като между тях и отгоре се поставя от шоколадовият крем.
Покрива се с втората лента. Намазва се с шоколадов крем.
Следва третата лента. Бял крем, върху него пурички, които леко се натискат, кафяв крем и последната четвърта лента.
За по-лесно нанасяне на крема, моята препоръка е да го поставите в пош с кръгъл накрайник
Тортата се измазва с белият крем.
Оставя се на студено 3-4 часа.
Украсата се приготвя, като белият шоколад се разстопява на водна баня.
Поставя се в корнет и върху хартия за печене се поставя по-малко от него. С помощта на малка лъжичка се изтегля нагоре. Охлажда се.
Тортата се украсява с получените шоколадови фигурки и белите топченца криспи.
Вдъхновението за тази торта беше една снимка от интернет. Може и да не се получи точно такава, но поне пробвах :)
Ако и вас ви е заитригувала, направете я. Обяснението беше малко повечко, но в интерес на истината, тортата се прави сравнително бързо.
Да ви е сладко!
Приготвяне на белият крем:
Студената сметана се разбива до плътност и се оставя на стайна температура.
Белият шоколад се разстопява на водна баня и се охлажда.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето. (трябва да със стайна температура)
Към тях се прибавя охладеният бял шоколад. Разбива се хубаво с миксер.
Накрая се добавя и разбитата сметана.
Разбърква се с шпатула до хомогенност.
Приготвяне на шоколадовия крем:
Сметаната се разбива до плътност.
Към нея се прибавя течният шоколад, който трябва като се наклони кофичката да се стича.
Рабива се добре и се добавят какаото, захарта и рома.
Сглобяване на тортата:
Платката се изравнява отстрани. Напречно се нарязва на 4 еднакви ленти.
В подходящ поднос се поставя едната лента. Намазва се с с част от белият крем. Подреждат се надлъжно 8 пурички, като между тях и отгоре се поставя от шоколадовият крем.
Покрива се с втората лента. Намазва се с шоколадов крем.
Следва третата лента. Бял крем, върху него пурички, които леко се натискат, кафяв крем и последната четвърта лента.
За по-лесно нанасяне на крема, моята препоръка е да го поставите в пош с кръгъл накрайник
Тортата се измазва с белият крем.
Оставя се на студено 3-4 часа.
Украсата се приготвя, като белият шоколад се разстопява на водна баня.
Поставя се в корнет и върху хартия за печене се поставя по-малко от него. С помощта на малка лъжичка се изтегля нагоре. Охлажда се.
Тортата се украсява с получените шоколадови фигурки и белите топченца криспи.
Вдъхновението за тази торта беше една снимка от интернет. Може и да не се получи точно такава, но поне пробвах :)
Ако и вас ви е заитригувала, направете я. Обяснението беше малко повечко, но в интерес на истината, тортата се прави сравнително бързо.
Да ви е сладко!
Прекрасна, като всичките ти торти!
ОтговорИзтриванеБраво!😘❤
Много благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПоздрави и прегръдки! :) <3
Както е казала и Ивана - прекрасна е тази торта, както и всичко, до което се докоснеш, Хриси! Много често посягам наготово към твоите предложения, и винаги се радвам огромен успех. Може би и тази торта ще ти открадна, за едно събиране на приятели другата седмица. Искам обаче да попитам лесно ли се реже, или от хрупкавите пурички е затруднено нарязването?
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря ти, мила, за уважението и доверието!
ИзтриванеПуричките веднага омекват, така че не се притеснявай. Тортата е много мека и вкусна, и се получава перфектен разрез. Моят в началото не се получи идеален, но след това тортата нарязах с мокър нож и се получи идеално.
Ще се радвам да я видя и при теб!
Поздрави!
Не успях да я приготвя, нещо по-лесно и познато направих, но ще и дойде ред!
ИзтриванеИзглежда страхотно и много вкусно! Бихте ли споделили какъв бял шоколад сте използвала? На мен винаги ми жълтее след разтопяване белия шоколад, какъвто и да съм пробвала...
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавите думи!
ИзтриванеПо принцип белият шоколад след разтопяване жълтее и е доста капризен. Трябва да се разтопява много внимателно и бавно на водна баня.
Белият шоколад, който съм използвала закупих от Лидл - Fin CARRE WHITE CHOCOLATE.