Продукти:
- 400 г обикновени бисквити Petit Beurre
за крем Муслин
- 500 мл прясно мляко
- 130 г захар
- 40 г брашно
- 40 г царевично нишесте
- 4 жълтъка
- 2 ванилии
- 250 г меко краве масло
още
Приготвяне:
От прясното мляко се отделя около 100 мл. Останалото мляко с половината захар и ванилията се загряват до завиране.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Охладеният крем се разбива с миксер за 3-4 минути и постепенно към него се добавя мекото краве масло. Разбива се до пухкавост.
Върху стреч фолио се нареждат топнати за 3-4 секунди в прясното мляко, смесено с рома, бисквити - 3 броя на късата страна и 5 на дължина. Между редовете на дължина се оставя разстояние около един пръст, за по добро оформяне на рулото.
Намазва се с 1/4 от крема, нареждат се втори ред с бисквити, следва крем, бисквити и пак крем. По средата на средният ред се нареждат озахарените череши.
С помощта на фолиото от двете страни бисквитите се надигат към центъра, за да се получи триъгълник. ( ох, трудно и объркващо обяснение :) )
Рулото се завива във фолиото и се оставя за няколко часа, да доомекнат бисквитите и вкусовете се обединят.
Рулото се освобождава от фолиото и се измазва с останалият крем.
По желание може да го поръсите с натрошени бисквити и течен карамел.
Рулото е плътно и както казва моят мъж с ретро вкус. И когато правиш и искаш да опиташ много рецепти от новата мода в сладкарството, понякога се връщаш към старият вкус, с любов към човека до теб.
Да ви е сладко!
P.S. След публикация на рулото в групите имаше коментари на хората, които са правили рулото преди години и искам да допълня техният опит - когато се сглобява рулото, може да се нарежат смокини от сладко или любимо ваше сладко. А моята идея, която не изпълних, е върху крема да се разпръснат крокан и стафиди.
Жълтъците с останалата захар се разбиват до побеляване. Брашното се пресява заедно с нишестето и се прибавят към жълтъците. Разбърква се до хомогенност и се разрежда с отделеното мляко. Към сместа се излива горещото мляко. По този начин сместа се темперира. Връща се отново на котлона и се вари 4-5 минути, като се бърка постоянно с телена бъркалка. Крема става много гъст.
Изсипва се върху плосък съд, покрива се плътно със стреч фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
Охладеният крем се разбива с миксер за 3-4 минути и постепенно към него се добавя мекото краве масло. Разбива се до пухкавост.
Върху стреч фолио се нареждат топнати за 3-4 секунди в прясното мляко, смесено с рома, бисквити - 3 броя на късата страна и 5 на дължина. Между редовете на дължина се оставя разстояние около един пръст, за по добро оформяне на рулото.
Намазва се с 1/4 от крема, нареждат се втори ред с бисквити, следва крем, бисквити и пак крем. По средата на средният ред се нареждат озахарените череши.
С помощта на фолиото от двете страни бисквитите се надигат към центъра, за да се получи триъгълник. ( ох, трудно и объркващо обяснение :) )
Рулото се завива във фолиото и се оставя за няколко часа, да доомекнат бисквитите и вкусовете се обединят.
Рулото се освобождава от фолиото и се измазва с останалият крем.
По желание може да го поръсите с натрошени бисквити и течен карамел.
Рулото е плътно и както казва моят мъж с ретро вкус. И когато правиш и искаш да опиташ много рецепти от новата мода в сладкарството, понякога се връщаш към старият вкус, с любов към човека до теб.
Да ви е сладко!
P.S. След публикация на рулото в групите имаше коментари на хората, които са правили рулото преди години и искам да допълня техният опит - когато се сглобява рулото, може да се нарежат смокини от сладко или любимо ваше сладко. А моята идея, която не изпълних, е върху крема да се разпръснат крокан и стафиди.
Прекрасно. Кремът е страхотен.
ОтговорИзтриванеЩе ми се парченце :)
Благодаря, Иле! Радвам се, че рулото ти е харесало!
ИзтриванеПоздрави!
Христина тук всичко винаги е много вкусно. Предполагам че и това бисквитено руло също. Желая ти приятен и слънчев ден.
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеХубави пролетни дни!
Хриси, с това руло ме връщаш 20 год назад. Прекрасна ретро рецепта. Непременно ще го направя.
ОтговорИзтриванеЧестита първа пролет. Много слънце и усмивки ти желая.
Поздрави Катя
Благодаря, Кате!
ИзтриванеИ аз се върнах доста години назад :)
Слънчеви пролетни дни!
Благодаря за разкошната рецепта,много ми хареса и ще се опитам да я направя,но се страхувам,че няма да ми се получи триъгълника,защото не разбрах много добре как се прави.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Наде!
ИзтриванеЩе се опитам да ти обясня и тук, Погледни снимката на колажа, средният ред е където са наредени черешките. Подхващаш с ръце, с помощта на фолиото страничните редове и ги събираш над черешките. След това дооформяш триъгълника с ръце. Не е сложно, само не забравяй да оставиш между редовете място, поне един пръст, за да има място за оформяне на триъгълника.
Успех и ще се радвам да споделиш и твоето руло!
Хриси, благодаря за рецептата, отдавна я търсех! Направих рулото и наистина е то. Прегръдки!
ОтговорИзтриванеКате, радвам се, че съм била полезна!
ИзтриванеДа ви е сладко!
Прегръдки, момиче мило!
Ех, сега да имаше пред мен парченце...
ОтговорИзтриване