четвъртък, 26 юли 2018 г.

Салата с печени зеленчуци


Лятото е сезона на пресните зеленчуци и трябва максимално да се възползваме от тях, и да не пропускаме дори и ден консумацията им.
Това е любимата и почти всекидневна салата на нашето семейство. Хубавото е, че може да се изпекат зеленчуци за няколко дена и след това само нареждаме салатата и овкусяваме.
По принцип няма точни продукти, но все пак нека посоча някои от тях, като може и да се импровизира.

Продукти:

  • патладжани
  • тиквички
  • домати
  • краставици
  • сол
  • зехтин
  • балсамов оцет
  • чесън
  • маслиново песто
  • сирене


Приготвяне:
Патладжанът се нарязва, посолява и се оставя около 15-20 минути, ако евентуално е от сорта на горчивите, да се отцеди. Измива се и е готов за скарата. 
Тиквичките се нарязват напречно.
На загрята скара патладжана и тиквичките се изпичат. Посоляват се.

В плато или подходяща чиния се подреждат част от печените зеленчуци, кръгчета домати и нарязана краставица. Поставя се плочка сирене и на няколко места от маслиновото песто. 
Салатата се овкусява със зехтин, пресован чесън, балсамов оцет и по желание се поръсват магданоз и копър. 


Домашно маслиново песто може да си приготвите като пасирате 200 г черни маслини без костилки и на порции добавяте 40-50 мл зехтин. Пестото се пасира докато стане на крем. Съхранява се в затворено бурканче в хладилник. 


Добър апетит! 




4 коментара:

  1. Чудесна, много лесна и вкусна салата Хриси.Прекрасна за лятото и есента когато изобилстват градинските зеленчуци.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам гриловани зеленчуци. Често подобна салата би заменила основно хранене през летният сезон. Много красиво си аранжирала и снимала, Хриси! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате!
      Салатата ни е любима и наистина замества едно основно хранене.
      Поздрави и усмихнати дни, мила! :)

      Изтриване