понеделник, 23 юли 2018 г.

Питка за кръщение


Продукти:


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа. Прави се кладенче и в него се поставят солта, захарта, маята, олиото, яйцата и топлите млека. Замесва се тесто и се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

От тестото се отделя 660 г. 
Останалото тесто се разделя на две еднакви части. Взема се едната част и се разточва на правоъгълник с размери 48/25 сантиметра. Кората се намазва с меко краве масло и се навива на руло. Нарязва се на 8 триъгълника. Така се процедира и с останалата част. Триъгълниците се нареждат в тава с размери 36 см, постелена с хартия за печене.


 В средата на тавата се поставя ринг с размери 10 сантиметра.

Отделеното тесто се разделя на 6 равни части. Оформят се топчета, които се разточват на кръг с размер 22 см. Поставят се на две места по три кръгове, като между тях се маже с меко краве масло. Всеки кръг се разрязва на 8 сектора. Между триъгълника се прави разрез и острата част се промушва в дупката. Така се оформят листенцата, които се разполагат във вътрешната част на питката. 
Питката се оставя на топло да втаса.
Намазва се с отделеният жълтък, разреден с капки олио и прясно мляко.  
Поставя се украсата, която е направена от отрязаните краища на рулата, като тестото се омесва с още брашно. 


Питката се пече на 160 градуса 35-40 минути.

В средата на опечената питка се поставя купичка с мед, за сладък живот на кръщелника.



4 коментара:

  1. Тази погача е достойна за всякакъв празничен повод.Ще изпробвам рецептата при подходящ случай.
    Поздрави Хриси !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Ще се радвам да видя и твоето изпълнение на питката!
      Поздрави! :)

      Изтриване