18 юни е денят, в който преди 4 години благодарение на моята сестра
Ивана отворих вратите на моята кухня и започнах да споделям с всички вас това, което обичам да правя и ме прави щастлива.
В блогърството има много трудни моменти, не всичко се получава както ти се иска, не винаги можеш да направиш хубави снимки, но когато вложиш любов към храната и крайният резултат не закъснява. И въпреки трудните моменти, блогърството ми даде уникални и специални моменти около храната, доведе ме до запознанства с много интересни хора, който споделят същата страст към кулинарията.
...Но ако ви нямаше вас моите читатели и последователи, дали ентусиазмът би ме напуснал!!! ...
Благодаря на всички вас за коментарите, за хубавите думи и пожелания, чрез които ми давате подкрепа, сила и смисъл да продължавам напред!
Днес е ден за празнуване и затова черпя с най-вкусната и уникална сладоледена торта!
Продукти:
за блата
- 1 яйце
- 60 г кисело мляко
- 50 мл олио
- 50 мл горещо кафе
- 50 мл ликьор Бейлис
- 175 г захар
- 150 г брашно смес за кекс София Мел
- 25 г какао
- 1/2 ч. л. бакпулвер
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат
за бейлис сладоледа
- 5 жълтъка
- 300 мл прясно мляко
- 150 г захар
- 250 мл течна сладкарска сметана
- 50 мл бейлис
за шоколадовият сладолед
- 5 жълтъка
- 300 мл прясно мляко
- 100 г захар
- 50 г черен шоколад
- 50 г течен шоколад
- 250 мл течна сладкарска сметана
за украсата
- 50 г шоколад
- какао
- целувки
- листенца маточина
Приготвяне на блата:
Яйцето се смесва с киселото мляко и олиото и се разбърква с тел. Добавят се бейлиса и горещото кафе.
В купа се смесват брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата.
Прибавя се течната смес и се разбърква.
Сместа се поставя във форма с размер 26 сантиметра.
Блатът се пече на 180 градуса 20 минути.
Оставя се да изстине върху скара.
Приготвяне на бейлис сладоледа:
Прясното мляко се затопля заедно със захарта, до нейното разтваряне. Изсипва се към разбърканите жълтъци. Връща се на котлона, бърка се постоянно до леко сгъстяване на сместа. Не трябва да завира, за да не се пресече. Добавя се бейлиса и кремът се оставя да изстине напълно.
Течната сметана се разбива до плътност.
Изстиналият яйчен крем се прибавя към сметаната. Разбъква се с шпатула внимателно до хомогенност.
Приготвяне на шоколадовият сладолед:
Приготвя се по същият начин както бейлис сладоледа само, че вместо бейлис, към горещият крем се прибавят шоколадите. Разбъркват се до стопяването им.
Сглобяване на тортата:
Отваряем ринг се поставя в поднос, като от вътрешната страна се поставя ацетатна лента. (може да си изрежете ленти от джобове за документи).
На дъното се поставя блата и върху него се излива шоколадовата смес. Поставя се за около 2-3 часа във фризер.
Върху шоколадовият слой се поставя бейлис сместа. Заглажда се и с помощта на сладкарски гребен се правят шарки.
Тортата се поставя във фризер за цяла нощ.
Украсява се с разтопен шоколад, какао и целувчени розички.
Да ви е сладко!
Бъдете здрави, приятели, и нека дните ви бъдат изпълнени с много смях и обич!