понеделник, 7 май 2018 г.

Голяма питка


Продукти:
  • 400 мл прясно мляко
  • 150 г кисело мляко
  • 10 г суха мая
  • 3 яйца - 1 жълтък за намазване на питката.
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 5 с. л. олио
  • 1.100 г брашно
  • 80-90 г меко краве масло


Продукти:
Брашното се пресява в дълбока купа. Прави се кладенче, в което се поставят солта, захарта, маята, топлите млека, олиото и яйцата. Замесва се меко тесто. Поставя се в голяма купа, намазана с олио. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса. 

За да се получи хубава питка, като делих тестото на части ги теглих на кантарче. 
Тестото се получи 1.800 г. Разделя се на две равни части. 
Взема се едната част и се разделя на две. 
Разточва се на правоъгълник с размери 40/25 см. Кората се намазва с омекналото краве масло и се навива откъм дългата страна на руло. 
Рулото се нарязва на 8 триъгълника, които се нареждат от външната страна на тава с размер 36 см, постелена с хартия за печене. 
По този начин се постъпва и с втората част. 


От отделеното тесто, което препоръчвам докато се работи с първото, да е покрито със стреч фолио, се отделя 250 г за средата на питката. 
Останалото тесто се разделя на две и всяка част на три. Аз получих  6 топки по 110 грама.
Топките се разточват на кръг с размер 22 см и се нареждат на две места по три, като между тях се намазва с масло. Най-отгоре кръговете не се мажат. 
Кръговете се разделят на 8 сектора. 
По средата на всеки сектор се прави разрез и в него се промушва острата част. 
Така получените листенца се нареждат в тавата. 


От тестото, което отделихме за средата се отрязва малко. Разточва се леко и се минава с ролер за тесто. Разполага се върху топката и топката се поставя в средата на питката.
Плитката за украсата се прави от отрязаните крайчета на рулата.
  
Питката се оставя на топло да втаса. 
Намазва се с жълтък, разреден с няколко капки прясно мляко и олио. 


Питката се пече на 160 градуса с вентилатор 30-35 минути.

Получава се една наистина огромна и впечатляваща питка, която се дели на конци, мирише на масълце и е уникално вкусна.


Да ви е сладко! 

Ето и още снимки на питката без украса.




5 коментара:

  1. Хриси,
    понякога имам нужда от точно такава питка / за много хора /, но понеже не правя често и човек загубва както се казва тренинг.Ще използвам твоята рецепта при нужда, прекрасна питка се е получила.Аз обикновено ползвам или прясно или кисело мляко за по - лесно и по - бързо.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Наистина, по-рядко ни се налага да направим големи питки и понеже питката стана много сполучилива я публикувах, именно да ни е в помощ за по-специални случаи.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Хриси, чудесна питка за вкуса не се съмнявам но аз ще те питам за кекс-рулото. С какво да заменя крем оле защото не можах тук да намеря. Имам пудинг, нишесте и крем парадайс който не се вари. Благодаря ти предварително за отговора и стискай палци да се справя.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате!
      Спокойно можеш да замениш крем Оле с Парадайз. Когато нямам Оле, използвам Парадайз и нямам никакъв проблем.
      Пожелавам ти успех, но аз знам, че ще се справиш перфектно!
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Изкушаваш сега с тази питка, така обичам, но лято иде:))

    ОтговорИзтриване