сряда, 2 май 2018 г.

Японски слънчев кекс-руло


Ефектен, много вкусен и с достъпни продукти, този кекс-руло си заслужава да бъде направен и опитан.
Аз ще се помъча да опиша подробно как съм го направила, но ако искате повече информация може да напишете в Google hurricane swiss roll и ще видите, и видео за неговата направа. 
Моята рецепта ми беше предоставена от една мила дама Hatice Aliosman.
Благодаря ти, Хати, за вниманието и отзивчивостта!  


Продукти:


Приготвяне:
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци.
Жълтъците се разбъркват леко с тел. Към тях се поставят 110 мл олио и топлото прясно мляко. Добавя се и 100 г брашно смесено с нишестето. Разбърква се до еднородност.
Тази смес се разделя на две равни части. Аз претеглих сместа и получих 2 по 280 грама.
В първата купа се добавя 40 г брашно.
Във втората купа - 10 мл олио и какаото. 

Белтъците се разбиват заедно със захарта на не много плътен сняг. 
Разпределят се по равно между двете купи, като смесите се разбъркват с шпатула.

Тава с отваряем борд с размери 30/40 см се постила с хартия за печене. Борда се намазва с краве масло. 
Първо се изсипва бялата смес. Заглажда се хубаво и след това върху нея внимателно се поставя и кафявата смес. Заглажда се. 
С помощта на клечка за суши или дръжката на вилица (не с дървено шишче, защото е тънко и ефекта на шарката няма да се получи) се правят линии. Първо от дългата страна на формата, а след това и от късата. За да се получат по ,,ситни" шарки линиите се правят близко една до друга. Моите се получиха по-големи, именно че направих линиите по раздалечени. 

Кексът се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса 15-18 минути. Проверява се за готовност с дървено шишче. 
Опеченият кекс се оставя малко да поизстине във формата и след това се изважда върху скара до пълното му изстиване. 
Намазва се с течен шоколад и много внимателно се навива на руло, откъм дългата страна. 
Поставя се в хладилника да стегне шоколада.
Кексът-руло може да залеете с шоколад, а може и да го поднесете направо без никаква украса.


Аз реших да направя любимият ни крем и с него да декорирам рулото. 

Продукти за крема:
  • 400 г заквасена сметана
  • 120 г пудра захар
  • 100 г крема сирене
  • 40 г крем Оле на д-р Йоткер 
  Всички продукти се смесват и се разбиват с миксер. 


Да ви е сладко! 

18 коментара:

  1. Отговори
    1. ...и много вкусен е :)
      Благодаря ти! <3

      Изтриване
  2. Благодаря за представената рецепта, прекрасно се е получил. Какво да кажа , освен че ще се прави, записах си всичко много подробно.
    Тук си разрешавам да благодаря и за споделената рецепта за Люлякова торта, приготвих я, прекрасна е и от всички много се хареса. Разбира се, че Вашата е още по-красива, но се помъчих да се доближа до оригинала. Влиза в любимите ми рецепта.
    Поздрав! Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, много благодаря за доверието и хубавите думи!
      Радвам се, че съм полезна и моите рецепти се харесват на вашето семейство!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  3. Ииииии, кокво си направила Хриси. Съвършенство. Съгласна съм с Мария че ще се прави.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, и на теб благодаря за хубавите думи!
      Ще се радвам да споделиш и твоят сладкиш!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  4. Чудесно изглежда, Хриси! тази шарка я гледах тези дни някъде из инстаграм, че даже си я запметих да опитам. Много очарователно се получава. Твоето е УаУ! Вярно, че там където гледах снимката бяха по - изразени резките. Но като видях твоето и веднага се сетих каква точно е идеята!
    Взимам си едно парченце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи!
      Шарките наистина трябва да са по-ситни или както казваш ти - по-изразени, но на мен и така ми харесаха и в комбинация със страхотния вкус - реших да споделя рецептата.
      Поздрави и прегръдки, момиче хубаво! :)

      Изтриване
  5. Чудно, апетитно, много красиво и изкушаващо руло Криси !
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Сладкишът наистина е много изкушаващ и вкусен!
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Хриси, имам въпрос. Ако във втората част оцветя с боя, а не с какао трябвали да сложа олиото.
    Благодаря ти предварително. Искам да го направя за деня на майката който е в неделя/Грмания/.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, аз не съм оцветявала тестото, но съм виждала в Интернет такова руло с различни цветове. Според мен освен олиото, трябва какаото да се замести с брашно, защото какаото сгъстява сместа. И аз имам идея да направя цветно, но като пробвам ще споделя.
      Поздрави и ще очаквам да видя и твоят сладкиш! :)

      Изтриване
  7. Неустоимо изкушение ...
    Много ефектно, красиво декорирано и представено -
    още едно чудесно предложение в твоя стил, Хриси:
    страхотни питки, разкошни торти и шоколадови вкусотии!
    Очарова ме, сърдечни поздрави и вдъхновени майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, много ти благодаря за всички мили и хубави думи - много радващи и стоплящи сърцето!
      Сърдечни поздрави и много усмивки! :)

      Изтриване
  8. Хриси, направих рулото, но нещо обърках в частта с какаото и шарките не ми се получиха. Нищо другия път ще стане.
    Благодаря за рецептата няма да се.откажа и пак ще пробвам.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, не се отчайвай, нали си се потрудила и все пак си зарадвала близките си с нещо домашно приготвено. Следващият път ще се получат и шарките.
      Поздрави! :)

      Изтриване
  9. Ех, че красиво...сега се връщам да чета подробно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Веси!
      Рулото не само е красиво, но е и много вкусно.
      Поздрави!

      Изтриване