Нямаше как да подмина уханният розов храст на комшиите и да не си набера няколко шепи от нежните листенца. Голямо ми беше двоумението дали да направя сироп или разкошното сладко на Ивана (още не е късно) от тях, но реших да експериментирам и да пробвам да направя сорбе. Сорбето надделя и защото исках да няма топлинна обработка.Отделно като се залее топка сорбе с вода и става превъзходен ароматен и разхлаждащ сироп. И за да е пълен разкоша към уханните листенца прибавих и ягоди.
Продукти:
- 150 г листенца от розов храст
- 300 г ягоди
- 1.200 л вода
- 1.500 кг захар
- сока на 1/2 лимон
Приготвяне:
Уханните листенца се измиват, поръсват се с една шепа захар и леко се претриват.
Към тях се прибавят пасираните ягоди и водата.
Сместа се оставя на студено за 24 часа.
Прецежда се и към отварата се прибавя захарта и сока на лимона. Бърка се отвреме на време, до разтопяване на захарта. Получава се гъст сироп.
И вече е ваш избор дали ще си гребнете от кутията и си подсладите с ледено сорбе или към ароматната топка ще налеете вода, ще прибавите резенче лимон и стрък мента и се разхладите с една невероятна напитка.
Весело и слънчево лято, приятели!
Бъдете здрави и се наслаждавайте на всяка прекрасна минута!
Много красив и уханен пост!
ОтговорИзтриванеЗапази ми 2 топки сорбе! :)
Прегръдка!
Веднага ти скривам две топки... :) <3
ИзтриванеХриси,
ОтговорИзтриванечудесно, много ароматно сорбе с рози се е получило.Ще го пробвам, имам розов цвят.
Поздрави !
Ели, много се радвам, че сорбето те е впечатливо!
ИзтриванеПоздрави!
Фантазия и красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеПрегръдки и усмивки! :)