четвъртък, 25 февруари 2016 г.

Млечен хляб


Продукти:
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 с. л. заквасена сметана
  • 50 мл разтопено краве масло
  • 1 с. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 7 г суха мая или 1/2 кубче (22 г) жива мая
  • 500-520 г брашно


Приготвяне:
Маята и захарта се разтварят в топлото мляко.
Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят солта, прясното мляко, сметаната и маслото. Замесва се меко тесто.
Поставя се в купа, намазва се с мазнина, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.
Втасалото тесто се премесва леко и се оформя на руло.
Така оформеното тесто се разполага в постелена форма с хартия за печене с размери 30/10 сантиметра (кексова) и отново се поставя на топло да втаса.
Хлябът се пече на 180 градуса в предварително затоплена фурна.


Прекрасно е уханието на домашено приготвен хляб! Не се лишавайте от уюта и топлината, която носи хляба в къщи!
Да ви е сладко!


9 коментара:

  1. Страхотен е хляба, Хриси! Много обичам такива домашни хлебчета, а твоето веднага предизвиква апетита! Усмивки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Люси!
      Много уют създава домашно опечения хляб :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  2. Чудно хлебче, Хриси! Не само млечно, а и маслено. Със сигурност ухае неустоимо! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, хляба наистина е неустоим и затова реших и да го споделя с моите читатели :)
      Благодаря ти, мила и прекрасен уикенд! :)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. Няма, Вили, така е :) и затова имаме ли възможност нека винаги си замесваме домашен хляб.
      Поздрави и слънчеви почивни дни!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря ти, Инче!
      Много си мила и внимателна!
      Прегръдки, мила! :)

      Изтриване