вторник, 28 септември 2021 г.

Пиле лютика


Продукти:

  • 4 бр. пилешки бутчета
  • 2 кг червени чушки
  • 3-4 бр. глави лук
  • 3-4 бр. домати
  • 1 глава чесън
  • олио
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • люти чушки



Приготвяне:
Чушките се опичат и обелват. Почистват се от дръжките и семенната част, и се накъсват на ивици. 
Пилешките бутчета се разрязват на две. Измиват се и се подсушават с домакинска хартия. 
По принцип олиото се загрява и в него се запържват бутчетата, колкото да се запечатат. Аз подходих по друг начин. Сложих бутчетата на скарата, леко да се запекат. Посоляват се.
Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. 
И сега приложих начина на карамелизиране на лука на бабата на моя мъж. Лукът се поставя в съд с незалепващо покритие и се готви до леко покафеняване, като се разбърква редовно. След това се налива олиото и се поставят половината нарязани скилидки чесън. . Разбърква се и се добавят чушките. След 4-5 минути се прибавят обелените и нарязани на дребно домати. Ако обичате люто тук е момента да се поставят и лютите чушки. Зеленчуците се прехвърлят в глинен гювеч. Върху тях се нареждат пилешките бутчета. Поръсват се с останалите нарязани скилидки чесън, магданоз
и черният пипер. В зависимост от доматите, ако е необходимо се налива малко пилешки бульон или вода. 
Гювечът се поставя във фурната на 190 градуса. След като ястието започне да се пече, фурната се намаля на 120 градуса. Готви се до омекване на месото и лютиката остане на мазнина. 


От мен приятен апетит и слънчеви есенни дни! 
 

събота, 18 септември 2021 г.

Обърнат смокинов сладкиш

 



Продукти:

  • 120 г меко краве масло
  • 130 г захар
  • 3 яйца на стайна температура
  • 120 мл прясно мляко
  • 220 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • ванилия
още:
  • 70 г краве масло
  • 80 г кафява захар
  • смокини


Приготвяне:
Смесват се 70 г краве масло с кафявата захар в малка касерола и се поставят на котлона до разстопяване на захарта. Изсипва се във форма с диаметър 26 сантиметра.
Смокините се измиват и разрязват на две. Подреждат се плътно върху маслото със захарта. 

Мекото краве маско се разбива заедно със захарта до побеляване. Прибавят се едно по-едно яйцата. Следва пресятото брашно с бакпулвера и ванилията, като се редува с прясното мляко. 
Кексовата смес се излива върху смокините и се заравнява. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 40 минути. След като изтекат минутите проверете за готовност с дървено шишче, което трябва да излезе чисто. 
Изпеченият сладкиш се обръща веднага в подходящ поднос. 



Приятен апетит! 


понеделник, 6 септември 2021 г.

Бонбони с фъстъчено масло

 


Продукти:

  • 200 г фурми без костилки
  • 60 г  (2 с. л.) фъстъчено масло
  • 50 г мед
  • 100 г обикновени бисквити
  • какао
  • шоколадови топчета криспи

Приготвяне:
Фурмите се заливат с 500 мл гореща вода и се оставят 15-20 минути да омекнат. По възможност се премахва люспата им. 
Към тях се прибавят фъстъченото масло и меда. Сместа се поставя в нутрибулет или блендер и се пасира до лепкава каша. 
Бисквитите се смилат. Прибавят се към горната смес, която хубаво се обърква. 
Сместа се оставя около 30 минути и след това се оформят бонбоните. 
Аз направих два вида бонбони. Едните бяха само с фъстъчената смес оваляни в какао. 
За вторият вид се взема 16 грама от сместа, разплесква се между дланите и в средата се поставя топче криспи. Оформя се бонбон и след това се овалва в какао. 
Получават се около 20 бр. бонбони. 
Рецептата може да търпи различни варианти. Бисквитите могат да бъдат пълнозърнести, с овесени ядки или вашите любими. 
За любителите на ядките - накълцани орехи или бадеми още повече ще допълнят вкуса на бонбоните. 
Развихрете си въобръжението и действайте. Надали има по-лесен начин да си подсладим деня и то здравословно. 



Да ви е сладко! 


четвъртък, 2 септември 2021 г.

Пай със смокини

 


Продукти:

  • 100 г краве масло със стайна температура
  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 270 г брашно
  • 8 г бакпулвер
за поръската
  • 50 г студено краве масло
  • 50 г захар
  • 100 г брашно
  • ванилия
за пълнежа
  • 300-400 г пресни смокини
  • 2-3 с. л. сладко от кайсии или смокини



Приготвяне:
Тестото за пая може да го замесите на ръка или в миксер. Аз използвах миксер.
В купата на миксера се поставят маслото, захарта и яйцето. Разбиват се за кратко, колкото да се обединят продуктите.
Брашното се смесва с бакпулвера и ванилията, и се пресява. (заради различната големина на яйцата, може да има малко разлика в брашното + - 20 грама)
Пресятото брашно се прибавя на порции към маслената смес. 
След като тестото се е оформило на мека топка, се прехвърля в намазана с масло форма с подвижно дъно или с отваряем ринг с диаметър 26 - 28 см. 
С помощта на ръце тестото се разстила, като се издига борд висок около 3 сантиметра. 
Дъното на пая се надупчва с вилица и намазва със сладкото. 
Смокините се разполовяват и нареждат плътно една до друга. 
Продуктите за поръската се смесват и с пръсти се претриват, докато станат на трохи. Разпределят се върху смокините.
Паят се пече в предварително затоплена фурна на 180 градуса 40-45 минути. 
Преди сервиране се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко!
Успешен и пълен с позитивни мисли, и вълнуващи емоции месец Септември, приятели! 

неделя, 13 юни 2021 г.

Печени пуешки бутчета

  


Продукти:

  • 4 бр. пуешки бутчета
  • 2 моркова
  • 1 глава лук
  • 1 голям картоф
  • 2-3 скилидки чесън
  • китка магданоз
  • сол
  • черен пипер на зърна
  • 3-4 с. л. олио 
за запичането на бутчетата:
  • 200 мл бира
  • 2-3 скилидки чесън
  • краве масло 
  • горчица
  • щипка мащерка
  • червен пипер
  • смлян черен пипер



Приготвяне:
Измитите бутчета се поставят в тенджера под налягане. Към тях се добавят нарязаните на едро лук, моркови и картофа, чесъна, черният пипер, олиото и магданоза. Посолява се и се залива с вода. Бутчетата се варят около 1 час. 
Внимателно се изваждат и се поставят в глинен гювеч. Намазват се с горчица и се поръсват с червен и черен пипер, машерка. Върху всяко бутче се поставя бучка краве масло. 
Покрай бутчетата се наливат 3-4 черпака от бульона, в който са врели бутчетата и бирата. 
Поставя се капака на гювеча и ястието се запича на 200 градуса 20-30 минути. 
Премахва се капака и отново се поставят бучки краве масло върху бутчетата. Запичат се до златисто. (моите бутчета изглеждат на снимката загорели, но не бяха :) )

Бульонът в който са врели бутчетата се прецежда. Зеленчучите се пасират и разреждат или с бульона, или със соса, в който са се пекли бутчетата. И в двата случая се получава уникално вкусен сос. 
С останалият бульон задушете ориз и поднесете бутчетата с него и вкусният сос. 



Приятен апетит! 

Рецептата е адаптира от тук

неделя, 6 юни 2021 г.

Палачинки с кисело мляко

 


Цял живот няма да стигне на човек да научи елементарни за някои хора неща ... така е и с тези палачинки. Винаги съм ги правила с прясно мляко, но след като преди време реших да пробвам рецептата на невероятната чаровница и много добра кулинарка Ася Чакърова с кисело мляко и няма връщане назад. Уникални са тези палачинки - мекички, пухкави и много вкусни. Доверете ми се и няма да съжалявате! 

Продукти:

  • 1 кофичка (400 г) кисело мляко
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 2 ч. ч. брашно (400 г)
  • 250 мл студена вода
  • олио
  • краве масло

Приготвяне:
Яйцата се счупват в купа и се разбъркват с телена бъркалка.
Към киселото мляко се добавя содата и се изчаква да шупне. Прибавя се към яйцата. 
Добавят се солта и захарта. 
Постепенно се прибавят като се редуват брашното и водата. Сместа трябва да бъде с консистенцията на боза. За по-фини и тънки палачинки е необходимо сместа да не е много гъста. 
Тиган с тефлоново покритие се загрява и намазва с олио с помощта на силиконова четка. 
С черпак на дъното на тигана се разстила на тънък пласт от палачинковата смес. След като палачинката се е зачервила, се обръща. 
Готовите палачинки още топли се намазват с краве масло. 
Поднасят се с любимо сладко. На снимката е мед от борови връхчета. 
Палачинките са идеални и за палачинкови торти - солени или сладки. 



Приятен апетит! 

вторник, 27 април 2021 г.

Козунак Кръфин

 


Много идеен, красив, различен и вкусен козунак. Понякога трябва да излезем от стереотипа, да се огледаме встрани и да пробваме нещо ново. Миналата година вдъхновена от козунаците Кръфин създадох такава питка, сега е времето и на разкошният козунак. 

Продуктите, които използвах и начина на направа на самото тесто са тези, с които правя козунаците си от миналата година. Тестото е уникално, лесно се работи с него, много е вкусно и се получават прословутите ,,конци". Не се колебайте, приятели, запрятайте ръкави и за празниците у вас ще ухае на топлина, уют и любов! 

Продукти:

  • 650 г брашно
  • 3 яйца - 1 жълтък, който отделяме за намазване на козунаците, като теглото на останалото количество яйца трябва да е 150 г
  • 200 мл прясно мляко
  • 130 г захар
  • 7 г суха мая
  • 60 г краве масло
  • 60 г олио
  • 1 равна ч. л. сол
  • 1/2 ампула ром или аромат по желание
  • 2 ванилии
още:



Приготвяне:
От тази доза тесто се получават два козунака Кръфин с размери d19 см и h10 сантиметра. 
Брашното се пресява.
Прясното мляко се затопля и в него се разтваря солта.
Яйцата се разбиват заедно със захарта до пухкавост. Към тях се добавя прясното мляко и ароматите. Течната смес се поставя в контейнера на хлебопекарната. Отгоре се добавя брашното и върху него - маята. 
Хлебопекарната се пуска на програма ,,тесто", която меси 20 минути. Изключва се и тестото се оставя в контейнера 1-2 часа. Тестото трябва да се отпусне, не е нужно да втасва напълно. 
Кравето масло (60 г) се смесва с олиото и се затопля до тяхното обединяване. Оставя се да изстине. 
Хлебопекарната се включва на ново на програма ,,тесто" и се започва прибавянето по-малко на мазнината към тестото. Ако случайно тестото не е успяло да усвои мазнината, програмата за месене се пуска на ново. 
Тестото се оставя в хлебопекарната за 15-20 минути.
През това време се подготвят формите за печенето на козунаците. 
Формите са с размер d19 см и h8 сантиметра. Понеже козунака се получава по-висок, от вътрешната страна на борда се поставя хартия за печене, която е с по-голяма височина. Дъното на формата също се покрива с хартия за печене. 
Тестото се получава 1.230 г, което се разделя на две равни части или по 0.615 грама. 
Взема се едната част от тесто и се разточва на правоъгълник с размер 60/40 сантиметра.
Кората се намазва с 30 г меко краве масло и се поръсва с екстри по желание. Аз единият козунак го направих с портокалови корички и шоколадови капки, а другият с портокалови корички и стафиди. 
От дългата страна на правоъгълника се навива на руло, което се разрязва на две по неговата дължина. Получават се две части, като всяка се навива на руло. 



Взема се едното руло, поставя се във формата и върху него се поставя второто руло. 
По този начин се процедира и с останалото тесто. 



Формите се покриват със стреч фолио и се поставят в затоплена фурна на 50 градуса да втасат. 
Към отделеният жълтък се прибавят няколко капки прясно мляко и козунаците се намазват с мека четка. 
Козунаците се пекат в предварително затоплена фурна на 150 градуса 40 минути. Ако сметнете за необходимо, след известно време  формите се покриват с алуминиево фолио. 



Доста време отнема правенето на домашни козунаци, но си заслужава всяка една минута, която отделяме, защото няма нищо по-вкусно и сладко от приготвеното с любов, собствени ръце и сърце. 



Весели, благословени и споделени празници! 
Бъдете здрави, бъдете щастливи и най-вече усмихнати и обичани!