четвъртък, 30 юли 2020 г.

Шоколадов сладолед с Crispi




Продукти:
  • 4 жълтъка
  • 100 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г шоколад
  • 80 г течен шоколад
  • 3-4 капки ром или ромова есенция.
  • 2 пакетчета (*80 г) Crispi (с бял и тъмен шоколад) 


Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват с част от млякото с телена бъркалка. 
Останалото мляко се загрява заедно със захарта до завиране. Изсипва се към жълтъците и се връща на котлона. Сместа се готви до леко сгъстяване. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА. 
Към топлата смес се добавят шоколадите и се разбъркват до разтопяването им. 
Може да използвате шоколад по желание. В моят случай аз съм използвала млечен шоколад, но вие ако обичате по плътен шоколадов вкус, използвайте черен. 
Оставя се да изстине.
Ароматизира се с ром или ромова есенция. 
Течната сметана се разбива до плътност. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква до хомогенност. 
Криспитата се нарязват с помощта на нож. Добавят се към сладоледената смес. Разбърква се хубаво и се изсипва в кутия. 
Сладоледът се поставя във фризер до пълното му замразяване. 
Сладоледът не става на кристали и няма нужда от допълнително разбъркване, но в този случай не е лошо след около час престой във фризера, да се разбърква, заради крисрипо, за да не падне на дъното на кутията. 


От тези продукти се получава 900 г сладолед. 
Да ви е вкусно, разхлаждащо и весело!  

сряда, 29 юли 2020 г.

Ретро руло с малини


Продукти:
за платката
  • 5 яйца М
  • 60 г захар (5 с. л.)
  • 80 г брашно (4 с. л.)
  • ванилия
за крема
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 60 г захар
  • 20 г брашно 
  • 20 г царевично нишесте
  • 125 г меко краве масло
  • 2-3 с. л. пудра захар
  • ванилия 
  • шоколадови капки
  • малини

за меренге
  • 2 белтъка
  • 80 г захар



Приготвяне:
на платката
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. 
Прибавя се пресятото брашно и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.                                 
Сместа се изсипва в тава с размери 35/30 см, постелена с хартия за печене.
Платката се пече на 180 градуса 12 минути. Оставя се да изстине заедно с хартията.

на крема
В купа се смесват жълтъците, захарта, нишестето и брашното. Разбърква се и се разрежда с част от млякото. Останалото мляко се поставя на котлона да заври. Прибавя се към горната смес и се връща на котлона. Кремът се вари до сгъстяване. Ароматизира се с ванилията. Получава се доста гъст крем, който се изсипва върху плосък съд и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да изстине напълно.
Мекото краве масло се разбива с пудрата захар.
Изстиналият крем се поставя в купа и се разбива хубаво с миксер. Към него на порции се прибавя от кравето масло. Кремът се разбива до пухкавост.

Сглобяване на рулото:
Платката се освобождава от хартията и се обръща на плота, частта която е била на хартията да бъде отдолу.
Рулото се намазва с крема. Заглажда се хубаво и равномерно, и се поръсва с шоколадовите капки и малини.
Навива се откъм по-дългата страна. Оставя се върху подност в хладилник, да стегне.

Докато рулото стяга, се разбива меренге.
Белтъците се смесват със захарта и се поставят на водна баня. Разбъркват се отвреме-навреме и след като захарта се е разтопила се отместват от котлона.
Разбиват се с миксер до плътност и лъскавина.

Рулото се изравнява, като се изрязват двата края на рулото.
С помощта на лъжица меренгето се разпределя върху рулото. Рулото се минава с домакинска горелка и се украсява с малини. 


Да ви е сладко! 

понеделник, 20 юли 2020 г.

Печени мариновани свински ребра


То за ребра ги купихме, пък се оказа една голяма мръвка, която имаше само 1-2 кокалчета и малко хрущялчета. И семейният съвет реши, че ще се пекат цели и мариновани. И след като обсъдихме маринатата, мисля, че не сгрешихме. Ребърцата се получиха ароматни, сочни и много вкусни.

Продукти:

  • 1.200 г свински ребра

за маринатата:
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 ч.л. кимион
  • 1 с. л. сол без връх
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • 2 ч. л. захар Мусковадо
  • 2 с. л. балсамов оцет
  • 50 мл олио
  • черен пипер

Приготвяне:
Лука се нарязва и се поставя в блендер. Към него се поставят и останалите продукти за маринатата. Всичко се блендира. 
Гърдите се поставят в тава и хубаво се намазват с маринатата. Тавата се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника за 1 нощ. 
На другият ден маринованите гърди се поставят върху лист алуминиево фолио и хубаво се завиват. За по сигурно се увиват в още един лист фолио. 
Така приготвеният пакет се поставя в тава. Не се налива вода. 
Поставя се в предварително загрята фурна на 130 градуса и се пекат 3 часа. 
Докато фурната си върши работата, в сезона на ремонтите, вие може да си боядисате стените, да си сварите сладкото от боровинки, да замесите питка 😊... а най-добре и за предпочитане е да се излегнете на шезлонга с книга в ръка. 

След като минат трите часа, ребърцата се освобождават от фолиото и се оставят още десетина минутки във фурната хубаво да се зачервят. 
В отделената мазнина при печенето на ребрата, може да запържите 1 с. л. брашно и разредите с вода или бульон, и ще получите вкусен сос, идеалена притурка към месото. 


Приятен апетит! 

четвъртък, 2 юли 2020 г.

Сладоледен терин Орео



Продукти:
  • 4 яйца
  • 120 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 200 г бисквитки Орео 


Приготвяне: 
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. 
Жълтъците се разбиват със захарта до леко побеляване. 
Прясното мляко се загрява и се налива при жълтъците, чрез непрекъснато разбъркване. 
Сместа се връща на котлона и се готви до завиране и леко сгъстяване. 
Охлажда се. 
От бисквитките Орео се отделят 7 бр. за формата на терина. Останалите бисквитките се разполовяват. Кремът се отделя и се поставя при млечно-яйчният крем, а хрупкавата част се натрошава на едро. 
Белтъците се разбиват на сняг и се прибавят към крема. 
Сметаната се разбива до плътност и тя се прибавя към крема. Разбърква се до хомогенност. 
Накрая се добавят начупените бисквитки. 

Отдолу на формата се поставят отделените цели бисквитки. Върху тях се разпределя пухкавата смес и се заглажда. Формата се поставя във фризер за няколко часа. 
Когато терина е напълно замръзнал се обръща върху поднос. За по-лесно обръщане, може формата леко да я затоплите с топла вода. 

В зависимост колко е голяма формата ви, може от сместа да ви остане. Поставете я в кутия и след това я замразете, а ако ви е по-удобно и лесно, направо цялата смес поставяте в кутия и получавате един невероятен сладолед Орео. 
Ние в къщи имахме празник и аз реших да оформя сладоледа малко по тържествено и се получи този наистина красив сладоледен терин. 


 Да ви е сладко и разхлаждащо!

неделя, 28 юни 2020 г.

Печено пиле на барбекю



Този път готви моят мъж ... гледал човека клип из Интернет и с такъм ентусиазъм ми обяснява за препечената коричка на пилето, че няма как да му секна въодушевлението и мерака да се изяви, и той в кухнята. Веднага отстъпвам мястото и само гледам отстрани, как с размах се вихри из кухнята и покрай барбекюто в двора.

Продукти:
  • 1 пиле около 1.200 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • зехтин
  • 3-4 скилидки чесън


Приготвяне:
След като мъжа ми изми пилето, му отряза крилата, за да не пречат при печенето. 
След това го разряза през гръдната час и го постави разперено в една найлонова кесия. Начука пилето внимателно с дървено чукче, направено от моя милост преди 40 и повече години и го посоли. 
В купичка постави зехтин, червен пипер, черен пипер и счукани скилидки чесън. 
С тази марината намаза цялото пиле и отиде в градината да накладе барбекюто. 
Каза, че понеже ще пече цяло пиле, му трябва повече жарава. 
След като барбекюто беше доволно пълно със жарава, намаза скарата с парче сланина. Постави пилето първо да се пече с кожата нагоре. 


Периодично го обръщаше и в същото време следеше барбекюто да не се разгаря много, за да може да се пече по-бавно.



Докато пилето се печеше, аз подготвих зеленчуци за гарнитура. 
Опеченото пиле съпруга го постави в тава и после го похлупи с още една тава, за да се задуши. 
Накрая опече и зеленчуците. 


За мен остана да направя салата и да му благодаря за вкусната вечеря ... а забравих да спомена и за ,,облизването" на пръстите. 


Колко малко му трябва на едно семейство, за да има сговор и любов ... един мил жест, една малка помощ в домакинството, една усмивка и едно благодаря. 

вторник, 23 юни 2020 г.

Печен чийзкейк с череши



Ако сте пропуснали да видите и направите предишният чийзкейк с череши и поръска, сега ви го предлагам с почти индентични продукти, но в нова визия и малко по различна технология при приготвянето.

Продукти:
за основата:
  • 250 г брашно
  • 50 г лешници
  • 20 г какао
  • 100 г кафява захар
  • 170 г студено краве масло
  • щипка сол

за крема:
  • 350 г череши без костилки
  • 120 г захар
  • 3 яйца
  • 500 г заквасена сметана
  • 200 г крема сирене
  • 100 мл течна сладкарска сметана
  • ванилия
  • 25 г какао 
  • 1 пак. пудинг Ванилия (37 г)

за украсата:
  • 200 г заквасена сметана
  • 30 г пудра захар
  • 30 г крем Оле на д-р Йоткер 



Приготвяне:
Лешниците се смилат в блендер. 
В купа се поставят брашното, какаото, захарта, солта и нарязаното на кубчета масло. Сместа се намачква с ръце до образуването на маслени трохи. 
Отваряема форма с размер 26 см се постила с хартия за печене. 
Сместа се изсипва в нея и се разпределя (притиска) към борда и дъното на формата. Основата се надупчва с вилица. Формата се поставя в хладилник. 

Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, захарта, течната сметана и яйцата. Разбърква се и се добавя сухият пудинг. Бърка се до хомогенност. Кремът се разделя на две равни части.
В едната се поставя ванилията, а в другата - какаото. 

Върху основата на чийзкейка се поставя първо кафявият крем и отггоре се разпределя и белият. 
Подреждат се черешите. 
Чийзкейкът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 50 минути. След като изтекат тези минути фурната се изключва, вратата се отваря и чийзкейка се оставя вътре още 20 минути. 
Изстива на стайна температура и след това се поставя за няколко часа в хладилник. 

Чийзкекът и така е много красив, но все пак, ако решите да го украсите, като моя, смесете всички продукти, които са за украсата и ги разбийте с миксер. Получава се много вкусен крем, който се поставя в пош със звездовиден накрайник и по края на чийзкейка се шприцоват розички. 


Не пропускайте и с този разкошен чийзкейк да допълните вашата колекция от рецепти с череши. Ще останете много очаровани от вкуса и вида му. 

Да ви е сладко! 





четвъртък, 18 юни 2020 г.

Крем Дипломат



6 години блог, 6 години вълнения, трепети и търсене на нови вкусове и рецепти, и претворени стари в ново амплоа.
6 години нови запознанства, нови приятели и приятни часове сред всички вас.
6 години натрупване на емоции, усмивки и щастливи мигове.
И всичко това благодарение на вас, мили приятели и последователи.
Благодаря ви от все сърце за всеки един коментар, за доверието и уважението към мен и моя блог!
И за да ни са сладки дните, големи усмивките и топло на душата и сърцето, почерпете се с най-вкусният и пухкав крем!

Продукти:
  • 600 мл прясно мляко 
  • 3 яйца
  • 150 г захар
  • 15 г желатин
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 2 ванилии
  • 1 бурканче сладко от ягоди
  • 100 г (12 бр.) бишкоти
  • 150 мл прясно мляко за топене на бишкотите



Приготвяне:
Ягодовото сладко се поставя в цедка, да се отделят плодчетата ягоди от сиропа.  
Желатинът се залива с 60 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Прясното мляко се затопля до завиране заедно със 100 г от захарта. 
Жълтъците се разбъркват с телена бъркалка. Към тях на тънка струя се налива прясното мляко. Сместа се връща се отново на котлона и с постоянно бъркане, се вари 2-3 минути. Добавя се желатина и се разбърква до разтварянето му. Ароматизира се с ванилията. Оставя се да изстине. 

Белтъците се разбиват на сняг с останалата 50 г захар. Добавят се към изстиналият крем. Разбърква се внимателно със шпатула. 

Течната сметана се разбива до плътност. Прибавя се към крема. 

На дъното на чаши се поставя малко от крема. Върху него се поставят парченца бишкоти напоени с прясно мляко. Поставят се плодчетата ягоди и се завършва с крем. 
Чашите се поставят в хладилник за 1-2 часа. 

Отделеният сироп от сладкото се разрежда с малко вода и при сервиране крема се залива с него. 


Да ви е сладко!