неделя, 28 юни 2020 г.

Печено пиле на барбекю



Този път готви моят мъж ... гледал човека клип из Интернет и с такъм ентусиазъм ми обяснява за препечената коричка на пилето, че няма как да му секна въодушевлението и мерака да се изяви, и той в кухнята. Веднага отстъпвам мястото и само гледам отстрани, как с размах се вихри из кухнята и покрай барбекюто в двора.

Продукти:
  • 1 пиле около 1.200 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • зехтин
  • 3-4 скилидки чесън


Приготвяне:
След като мъжа ми изми пилето, му отряза крилата, за да не пречат при печенето. 
След това го разряза през гръдната час и го постави разперено в една найлонова кесия. Начука пилето внимателно с дървено чукче, направено от моя милост преди 40 и повече години и го посоли. 
В купичка постави зехтин, червен пипер, черен пипер и счукани скилидки чесън. 
С тази марината намаза цялото пиле и отиде в градината да накладе барбекюто. 
Каза, че понеже ще пече цяло пиле, му трябва повече жарава. 
След като барбекюто беше доволно пълно със жарава, намаза скарата с парче сланина. Постави пилето първо да се пече с кожата нагоре. 


Периодично го обръщаше и в същото време следеше барбекюто да не се разгаря много, за да може да се пече по-бавно.



Докато пилето се печеше, аз подготвих зеленчуци за гарнитура. 
Опеченото пиле съпруга го постави в тава и после го похлупи с още една тава, за да се задуши. 
Накрая опече и зеленчуците. 


За мен остана да направя салата и да му благодаря за вкусната вечеря ... а забравих да спомена и за ,,облизването" на пръстите. 


Колко малко му трябва на едно семейство, за да има сговор и любов ... един мил жест, една малка помощ в домакинството, една усмивка и едно благодаря. 

8 коментара:

  1. Щипка любов, това му трябва на човек. Чудесно се е справил.
    Браво на майстора!
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, и аз си облизах пръстите, Хриси.
    Поздравления за Майстора.
    И моят човек ми каза, че така се пече пиле на скара и сега ще му напомня!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Ще предам поздравите на майстора. А ти напомни на твоят човек, че да си хапнете сладко, сладко :)
      Поздрави!

      Изтриване
  3. То хубаво и пилето и ентусиазма на Дарката, ама сложи му и името на снимката де! Заслужил е човека малко блогърска слава! :)
    Прегръдка и честит ви празник! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) трябваше да го снимам как се ,,туткаше" около пилето, ама пропуснах момента :) Дано му дойде скоро пак ентусиазъма поне за скарата и да го увековеча със снимка.
      Благодаря!

      Изтриване
  4. Чудесен начин за пиле на барбекю, Хриси! Благодаря за рецептата, ще се възползвам от нея скоро! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Рецептата не е кой знае каква, но важното е да запечатаме ентусиазма на мъжете в кухнята :)
      Прегръдки, мила!

      Изтриване