- 4 жълтъка
- 100 г захар
- 250 мл прясно мляко
- 200 мл течна сладкарска сметана
- 100 г шоколад
- 80 г течен шоколад
- 3-4 капки ром или ромова есенция.
- 2 пакетчета (*80 г) Crispi (с бял и тъмен шоколад)
Приготвяне:
Жълтъците се разбъркват с част от млякото с телена бъркалка.
Останалото мляко се загрява заедно със захарта до завиране. Изсипва се към жълтъците и се връща на котлона. Сместа се готви до леко сгъстяване. НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИРА.
Към топлата смес се добавят шоколадите и се разбъркват до разтопяването им.
Може да използвате шоколад по желание. В моят случай аз съм използвала млечен шоколад, но вие ако обичате по плътен шоколадов вкус, използвайте черен.
Оставя се да изстине.
Ароматизира се с ром или ромова есенция.
Течната сметана се разбива до плътност. Прибавя се към шоколадовата смес и се разбърква до хомогенност.
Криспитата се нарязват с помощта на нож. Добавят се към сладоледената смес. Разбърква се хубаво и се изсипва в кутия.
Сладоледът се поставя във фризер до пълното му замразяване.
Сладоледът не става на кристали и няма нужда от допълнително разбъркване, но в този случай не е лошо след около час престой във фризера, да се разбърква, заради крисрипо, за да не падне на дъното на кутията.
От тези продукти се получава 900 г сладолед.
Да ви е вкусно, разхлаждащо и весело!
Невероятна красота!А вкусът е уникален!Имах щастието да го опитам,поднесен от самата Кулинарка.Благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за високата оценка!
ИзтриванеЗа мен беше радост да опитате от сладоледа!
Поздрави и прегръдки!