събота, 28 април 2018 г.

Люлякова торта


Продукти:
за желатиновият слой
  • 400 мл вода
  • 100 г захар
  • 10 г желатин
  • 1 шепа люляков цвят + още клонки 
  • листенца маточина (мента)
  • 1 резанче лимон
  • 1/2 щипка сол
  • лилава хранителна боя

за белият крем
  • 250 мл прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 100 г бял шоколад
  • 13 г желатин
  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • лилава хранителна боя

за блата
  • 1 яйца
  • 60 г кисело мляко
  • 50 мл олио
  • 100 мл топло кафе
  • 175 г захар
  • 150 г брашно
  • 1 с. л. (25 г) какао
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 1/2 ч. л. бакпулвер


Приготвяне:
Желатинът се залива с 40 мл студена вода и се оставя да набъбне.
Измитите цветчета на люляка се заливат с 400 мл вода. Прибавя се лимона и се слага на котлона. Щом заври се изключва и се оставя на огъня около 1-2 минути. Прецежда се и се отделят 350 мл течност. В нея се поставя захарта и на върха на клечка за зъби от лилавата боя.  Добавя се и желатина и се бърка до разтварянето му. Накрая се поставя и солта. 
В кръгла кексова форма се налива 1/3 от течността.  Оставя се в хладилника да стегне.

Върху желатиновият слой се нареждат люляка и листенцата маточина (мента). Налива се останалата 2/3 от желатиновата смес. Формата отново се поставя в хладилника. 


Докато стяга желатиновият слой се приготвя белият крем. 
Желатинът се залива с 40 мл студена вода и се оставя да набъбне. 
Жълтъците се разбиват със захарта и млякото. Поставят с на котлона и преди да заври сместа се отместват. Бъркат се постоянно. Прибавя се дребно нарязаният шоколад и се разбърква до неговото разтваряне. Добавя се желатинът и сместа се оставя да се охлади. (трябва да е леко топла). 
Сметаната се разбива на ръка с тел и като започне леко да се сгъстява се прибавя към млечната смес. По желание сместа може да се оцвети леко с лилава боя. 
Изсипва се внимателно върху желатиновият слой. Формата отново се поставя в хладилника.


Следва да се приготви и блата за тортата. 
Захарта, брашното, какаото и двата вида сода се смесват в купа.
Яйцето, киселото мляко и олиото се разбиват в друга купа. Към тях се добавя кафето. 
Към течната смес се прибавя сухата и сместа се поставя в кръгла форма с размер 22 см. 
Пече се на 180 градуса 20 минути. 
Блатът се оставя хубаво да изстине върху решетка. 
След като е изстинал в средата се прави отвор с помощта на чаша. 
Блатът се поставя върху белият крем. 


Формата се поставя в топла вода (не гореща) за секунди и като видите, че крема се отлепя от стените, веднага се изважда от водата и тортата се обръща върху поднос.


Да ви е сладко! 

четвъртък, 26 април 2018 г.

Мокър кекс


Рецепта стара, да не казвам колкото света. И колкото и да е обикновен кекса, толкова и необикновено вкусен се оказва с вкараният сироп в меката като душичка сърцевина.
Ако в миналото сте пропуснали или забравили този кекс, сега е момента да си го припомните и подсладите дните си.


Продукти:
за кекса

за сиропа
  • 200 мл прясно мляко
  • 150 г захар
  • 100 г краве масло
  • 2 с. л. (40 г) какао


Приготвяне:
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавят се водата, олиото и ванилията. Разбърква се и накрая се добавя пресятото брашно.
Сместа отново се разбърква до хомогенизиране на продуктите. 
Изсипва се в кръгла кексова форма. 
Кексът се пече 35-40 минути на 180 градуса на вентилатор.  
Оставя се леко да поизстине във формата и след това кекса се изважда, и се доохлажда върху решетка. 
Изстиналият кекс се връща отново във формата. С молив се правят дупки върху кекса.

Всички продукти за сиропа се смесват в малка касерола. Преди години сиропа го правих с вода вместо с прясно мляко, но сега промених малко технологията. Няма да има проблем и с вода да го направите. Касеролата се поставя на котлона и се бърка постоянно. Като заври сиропа се маха от огънят. 
Още горещ с лъжица се излива в дупките на кекса. 
Обръща се върху поднос и се поръсва с пудра захар. 


Да ви е сладко!


Хубави слънчеви дни, приятели! 


вторник, 24 април 2018 г.

Шоколадови бонбони с карамелен пълнеж


Продукти:
  • 200 г млечен шоколад
  • 3 с. л. карамелен сос
  • 50 г едро смлени бадеми
  • златна прахообразна боя
  • силиконова форма за бонбони


Приготвяне:
Започва се с намазаване на формата с боята. С четка за рисуване се взема по малко от боята и се нанася по дъното, и стените на всяка капсулка. (На снимките не си личи златното по бонбоните, но в действителност са много красиви в златната си окраска. Фотографията не е шега работа и не е за всеки :) )
Шоколадът се разтопява на водна баня. Ако обичате черен шоколад, може да използвате такъв. 
С четка за рисуване се нанася от шоколадът по дъното и стените на формичките.  Формата се поставя в хладилник да стегне шоколада и след това процедурата се повтаря. 
Карамеленият сос го приготвям по тази рецепта, поставям го в бурканче и го съхранявам в хладилника, и при нужда ми е под ръка. Заради ниската температура соса не е течен, а леко втвърден карамел. 
Три лъжици от него + едро смлените бадеми са достатъчна плънка за 20 бонбона, но все пак зависи и от големината на формата. 
След като и повторният шоколад се е стегнал, с малка лъжичка се поставя от карамела, който както писах се смесва с бадемите. 
Отгоре се разпределя и останалият шоколад. Формичката се потупва в плота, за да се разпредели шоколада навсякъде, а излишният се премахва като се мине по формата с шпатула. 
Формата се поставя в хладилник да стегнат бонбоните и след това се изваждат.  


Да ви е сладко! 

Идеята за тези прекрасни бонбони са на още по-прекрасната Теодора Атанасова - Сладко с Теди! Благодаря ти, мила!

Ето и една идея за чудесен подарък :)


Луксозни бадемови бонбони 

Чийз бонбони

Бонбони Рафаело














неделя, 22 април 2018 г.

Бухти с извара


 Продукти:
  • 250 г извара
  • 1 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол (ако изварата е солена, не слагайте сол)
  • 2 яйца
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 150 г брашно + още малко
  • олио 


Приготвяне:
Изварата се поставя в купа. Към нея се прибавят яйцата, солта, захарта и содата, която е угасена с лим. сок. Всичко се обърква с лъжица. 
Прибавя се брашното. Получава се доста гъста каша, която се оставя да престои 10-15 минути. 
В чиния се поставя малко брашно. 
От тестото се загребва с малка лъжица и се поставя в брашното. Леко се овалва в него и по този начин се приготвят и останалите бухтички.  
Бухтичките се пържат на маслена баня в средно загрято олио. 


Ще се учудите колко бърза и вкусна закуска ще сервирате на масата, а в замяна ще получите усмивки и благодарности. 

От тази доза се получават малко количество бухтички, но все пак са достатъчни за закуска на тричленно семейство. 


Да ви е сладко! 

четвъртък, 19 април 2018 г.

Мехлем от невен


От 12 век насам невенът, чието латинско име е Calendila, вирее в европейските градини. Родината на лечебното растение е Египет. Заслужава си да го отглеждаме дори само заради красивите му цветове. Един поглед към него рано сутрин и прогнозата за времето става излишна. Ако цветоввете са му разтворени, това предвещава хубаво време през целият ден, а ако са затворени, задава се дъжд.
Целебната сила на растението е била използвана още от древните римляни. Днес най-често се използва за лекуване на рани и изкълчвания.
Мехлемът с невен, използван за лечебни, както и за козметични цели се приготвя много лесно и по няколко начина. Може да се приготви със зехтин, с пчелен восък и масло от маточина, но сега ще ви предложа една от най-разпространената версия - със свинска мас.

Необходими са ви:
  • 50 г пресни цветове от невен
  • 400 г свинска мас

Приготвяне:
Свинската мас се поставя в метален съд и се залива с 500 мл вода. Поставя се на котлона да заври. Сместа се оставя на студено. След като маста се втвърди, водата остава отдолу и се излива. 
Към маста се поставят цветовете невен и се готвят, буквално пържат около 10 минути. 
Мехлема се охлажда и престоява с цветовете 12 часа. 
На другият ден отново се затопля и прецежда. 
Готовият мехлем се изсипва в сухи бурканчета или кутийки от крем.
Съхранява се в хладилник. 



вторник, 17 април 2018 г.

Бобена салата


Продукти:
  • 500 г сварен бял боб
  • 3-4 печени червени пиперки
  • 1 малка главичка стар лук
  • 2 стръка пресен лук
  • 3-4 кисели краставици
  • сушени мариновани домати
  • зелени и черни маслини без костилки
  • магданоз
  • сол 
  • зехтин
  • бял балсамов оцет


Приготвяне:
Свареният боб се поставя в дълбока купа. 
Лукът се нарязва на полумесеци, или както казва един голям естет на храната от кулинарните групи - на миглички :), печените чушки и сушените домати - на ивици, киселите краставички и маслините - на колелца.
Всички нарязани продукти се прибавят към боба.


Салатата се овкусява със сол, зехтин и бял балсамов оцет.
Разбърква се леко и внимателно, за да останат цели бобените зърна.
Накрая поръсете салатата с нарязан магданоз и наЗдраве! 


Салатата търпи импровизации, но в този вариант е много балансирана и вкусна. 


Приятен апетит! 






понеделник, 16 април 2018 г.

Козуначена торта с кондензирано мляко и ягоди


Продукти:
  • 600 г козунак
  • 150 г меко краве масло
  • 200 г подсладено кондензирано мляко
  • 200 г крема сирене
  • 250 мл течна сладкарска сметана

  • 200-250 мл прясно мляко
  • 3 с. л. захар
  • 500 г ягоди


Приготвяне:
Студената течна сметана се разбива до плътност. 
Към кравето масло се прибавя кондензираното мляко и се разбива. Добавя се крема сиренето и сместа се разбива до гладкост с миксер. 
Прибавя се сметаната и се разбърква с шпатула.

Отваряем ринг се фиксира върху поднос с размер 22 сантиметра. 
Козунакът се нарязва на филии с дебелина 2 см и част от тях се нареждат на дъното на ринга. Сиропирват се с част от подсладеното прясно мляко. Поставя се 1/4 от крема и се заглажда. Върху крема се подреждат нарязаните ягоди, като от даденото количество се оставят за украса. 
Следват пак козуначени резани, крем, ягоди, козунак и се завършва с крем, като не се забравя всеки ред козунак да се сиропира. Сиропирането е взависимост от твърдостта на козунака. Ако е по изсъхнал се сиропира повече и обратно, ако е по мек, не е необходимо много сиропиране. 
От кремът трябва да се остави няколко лъжици за измазване на борда на тортата, след нейното освобождаване. 
Тортата се оставя на студено за няколко часа, най-добре е за една нощ.


Тортата се освобождава от ринга. Отстрани се измазва с останалият крем и се украсява с ягоди. 


Да ви е сладко с тази изключително вкусна и сочна торта!