неделя, 13 февруари 2022 г.

Бисквитки Сърца

 


Макар и без яйца бисквиткте са много вкусни и благодарение на лимоновата и портокалова кора ухаят чудесно. Шприцовах ги със звездовиден накрайник, като идеята ми беше да станат къдреви, но в процеса на печене се разляха. Въпреки това реших да ги споделя с вас, защото се получиха мекички и наистина многооо вкусни. 

Продукти:

  • 200 г брашно
  • 100 г захар
  • 100 г краве масло на стайна температура
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. бакпулвер (7 г)
  • 15 г кокосови стърготини
  • 1 щипка сол
  • ванилия
  • настъргана кора на 1/2 лимон
  • настъргана кора на 1/2 портокал


Приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура.
Брашното се пресява с бакпулвера. Поставя се в купата на миксера и към него се добавят захарта, кокосовите стърготини, кравето масло и ароматите. Миксера се пуска и сместа се завърта до образуване на трохи. Налива се постепенно млякото и след като всички продукти се хомогенизират, тестото е готово. Получава се около 550 г тесто.
Тестото се поставя в пош с кръгъл накрайник. (в началото съм написала, че аз го поставих в пош със звездовиден накрайник, но нямаше ефект, така че няма нужда да бъде такъв).
Върху хартия за печене се шприцоват сърчица, като се започва отгоре от едната страна на сърцето и се завършва към острата страна. След това се шприцова и другата половина на сърцето. 
От това количество тесто аз получих 15-16 сърчица. 
Бисквитките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса 13-15 минути. 
Оставят се да изстинат в тавата и след това се прехвърлят в поднос. 
За по-голяма тържественост аз ги украсих с разтопен бял шоколад и отгоре ги поръсих с розова захар на кристали. 
Да ви е сладко! 



Няма значение кой какво празнува - Трифоновден или Деня на влюбените, важното е да се уважаваме и обичаме всеки ден и час. Пожелавам любовта и топлината винаги да цари в домовете ви!

четвъртък, 3 февруари 2022 г.

Сладкиш с ябълки и крем

 


Продукти:

за кексовата смес

  • 2 яйца
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 г олио
  • 200 г брашно
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 2 големи ябълки
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1/2 ч. л. канела

за крема:
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 яйце
  • 60 г захар
  • 15 г царевично нишесте
  • 1 ванилия



Приготвяне:
Първо се приготвя крема, за да може да се охлади. 
В малка касерола с телена бъркалка се разбъркват яйцето със захарта. Прибавя се нишестето и накрая млякото на тънка струйка. Поставя се на котлона и крема се вари до сгъстяване, като се бърка постоянно. Ароматизира се с ванилията.
Покрива се със стреч фолио и се оставя да изстине. 
Ябълките се обелват, нарязват се на малки кубченца, поръсват се с лимоновият сок и канелата.
Яйцата заедно със захарта се разбиват на пяна. Към тях се прибавят млякото и олиото. След като сместа се обедини, се добавя брашното пресято с бакпулвера и ванилията. 
Накрая се слагат ябълките. 
Сместа се поставя в отваряема форма с размер 26 см, като дъното се постила с хартия за печене. 
Кремът се поставя в пош с кръгъл накрайник. Върху кексовата смес се прави спирала от средата навън с крема. 
Сладкишът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 35 минути. 
Оставя се да изстине във формата и тогава се изважда върху поднос. 
По желание се поръсва с пудра захар. 



Да ви е сладко! 

Рецептата е адаптирана от инстаграм. 

събота, 8 януари 2022 г.

Шарен кекс с лимон и кокос



 Събуждам се сутринта и в главата ми кекс, ама най-обикновен кекс ми се яде. Явно след всичките сладки, торти, рула, тиквеници и баклави, душата ми е закопняла за нещо непретенциозно и леко. И като се започна едно ровене из блога на Ивана, който изобилства от кексове и не само..., и от обикновен кекс, както ми беше мисълта се превърна в един разкошен шарен кекс. 

Продукти:

за жълтата смес

  • 5 жълтъка
  • 100 г захар
  • 100 мл прясно мляко
  • 50 мл олио
  • 150 г брашно
  • 2 ванилии
  • 8 г бакпулвер
  • настъргана кора на 1 лимон

за бялата смес
  • 5 белтъка
  • 100 г захар
  • 50 мл олио
  • 50 мл прясно мляко
  • 100 г брашно
  • 50 г кокосови стърготини
  • 8 г бакпулвер
  • шипка сол
още
  • 2-3 с. л. какао



Приготвяне:
В купа се поставят жълтъците заедно със захарта и се разбиват до крем. На тънка струйка се добавят олиото и прясното мляко. Следва брашното пресято с бакпулвера и ванилията. Накрая се добавя и настърганата кора на лимона. 
В друга купа бептъците се разбиват до плътност, заедно със захарта и солта. Прибавят се отново на тънка струйка олиото и прясното мляко. След като всичко се обедини, се добавя пресятото брашно с бакпулвера и смесено с кокосовите стърготини.
Кръгла кексова форма се намазва с краве масло и се посипва с галета. 
На дъното се изсипва половината от жълтата смес. С помощта на цедка се поръсва хубаво с какао. Поставя се половината от бялата смес, поръсва се с какао. Следва останалата жълта смес, какао и се завършва с бялата смес. 
Кексът се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса 35-40 минути. 



Да ви е сладко! 

И ако искате да се насладите на още вкусни рецепти може да разгледате тук, в разкошният блог на Ивана! 

понеделник, 27 декември 2021 г.

Хапки Празнична сладост


 Продукти:

за основата

  • 100 г захар
  • 200 г брашно
  • 160 г студено краве масло
  • щипка сол

за белият слой
  • 200 г кондензирано мляко
  • 200 г бял шоколад
  • 80 г сушени кайсии
  • 80 г стафиди
  • 80 сушени сини сливи без костилки


Приготвяне:
Всички продукти за основата се смесват и с помощта на пръстите се прави тесто, което в началото е на трохи, но след това се обединява и се получава гладко тесто. 
Разстила се в тавичка, постелена с хартия за печене с размери 24/14 сантиметра. 
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 20-25 минути или докато добие златист цвят. 
Сушените плодове, ако са по-твърди и сухи, предварително се заливат с топла вода за няколко минути. Отцеждат се и се подсушават с домакинска хартия. Нарязват се на дребно.
Белият шоколад се нарязва и се смесва с кондензираното мляко. Поставя се на котлона и се бърка до разтопяването на шоколада. Към бялата смес се добавят нарязаните сушени плодове. Разбъркват се и веднага се разстилат върху маслената основа. По желание може да се добавят и ядки. 
Сладкишът се оставя на студено да стегне. 
Нарязва се на малки квадратчета или правоъгълничета. 




Няма начин да не ви е сладко и затова ви пожелавам освен сладости да получавате много обич, прегръдки и уважение!  

сряда, 22 декември 2021 г.

Меломакарона

 




Тонове са се изписали за тези прословути гръцки сладки, но няма как да не ги отбележа и при мен. За рецептата се доверих на Maria Miteva Christou  и нейният блог My Cooking Book, която живее в Гърция и черпи опит и знания от извора. 

Сладките са лесни за изработка. Тестото е много меко и с него се работи с удоволствие. 

Предупреждение :) -  меломакароната е за хора, на които душата им се разтопява, когато си хапват сладичко. 




Продукти:

  • 190 г зехтин
  • 60 г меко краве масло
  • 100 г захар
  • 90 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора 
  • 2 с. л. бренди
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат
  • 500 г брашно


за сиропа

  • 320 г мед
  • 200 г захар
  • 250 мл вода
  • 1 пръчка канела 

Приготвяне:

Брашното се смесва със содите и се пресява. 

В купа се поставят захарта, мекото масло, зехтина, сока и кората на портокала. Разбърква се с миксер, до разтопяване на захарта. Прибавя се брендито. 

В брашното се прави кладенче и там се изсипва сместа. Бърка се с дървена лъжица до оформяне на топка меко тесто. 

От тестото се откъсва малка част, която по големина може да бъде по ваше желание. Аз ги направих с тегло 30 грама. Оформя се топче и после леко се завърта между дланите, за да добие продълговата форма. С този грамаж се получават 32 бр. меломакарона. Сладките се подреждат в тава застелена с хартия за печене. 

Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 25 минути. 

В нейният блог Мария пише, че веднага се заливат с топъл сироп, но при мен сладките леко се разкъсаха и затова аз ги изчаках да изстинат и тогава ги залях с топлия сироп. 

Всички продукти за сиропа се смесват и сиропа се вари на слаб огън 5 минути. 

Вече изстиналите меломакароните се заливат с топъл сироп. Оставят се да попият, като отвреме навреме се обръщат. 

По желание меломакароните могат да се потопят в разтопен шоколад или просто леко да се украсят с него и отгоре да се поръсят със счукани орехови ядки.



 

Ето тук може да видите рецептата и на Мария.

Да ви е сладко! 


вторник, 14 декември 2021 г.

Бисквитки с какаов пълнеж


 Продукти:

  • 1 яйце
  • 130 г захар
  • 80 г олио
  • 40 г прясно мляко
  • 10 г бакпулвер
  • 100 г царевично нишесте
  • 300 г брашно

за пълнежа:
  • 1 яйце
  • 50 г захар
  • 40 г олио
  • 15 г какао
  • 40 г смлени ядки (орехи, бадеми или други)
  • 100 г царевично нишесте



Приготвяне:
В купа се смесват яйцето, олиото, захарта и прясното мляко, Разбъркват се до хомогенизиране.
Брашното, нишестето и бакпулвера се смесват и пресяват. 
Сухата смес се прибавя постепенно към мократа. Замесва се меко тесто. Получава се 700 г тесто, което се разделя на три части. Покриват се със стреч фолио, докато се приготви пълнежа.
Яйцето, захарта, олиото и какаото за пълнежа се смесват и разбъркват. Прибавят се смлените  ядки и нишестето. Получава се доста меко тесто (270 г), което се разделя на три части.
Взема се едната част от светлото тесто и се разточва на лента с размери 42/9 сантиметра. По средата на лентата се поставя 1/3 от тестото за плънката. Завива се на руло и се нарязват бисквитки с размер 3 сантиметра. Прехвърлят се в тава са печене, постелена с хартия за печене. 
По този начин се процедира и с останалото тесто. Получават около 32-34 броя бисквитки.
    



Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 15-17 минути. 
След като са опечени бисквитките се поръсват с пудра захар. 


Бъдете търпеливи, бъдете добри и бъдете благодарни! 
Това е кратката рецепта за успех и щастие в живота. 
Светли и благословени празници! 

Рецептата е адаптирана от fattoincasadabenedetta.


събота, 11 декември 2021 г.

Маслени шишарки



Красиви, пръхкави и много идейни маслени шишарки, с които може да изненадате и зарадвате 
не само децата си, но и всички вкъщи. Изключително подходящи за наближаващите празници. 

От тази доза продукти се получават 20-21 броя сладки и мога да ви кажа да не се колебаете, а направо да замесите двойно тесто. Приготвят се много лесно, а отделно е и забавно. Може да включите в направата им спокойно децата, които ще бъдат очаровани, че и те са допринесли нещо за празничната трапеза. 

 Продукти:

  • 1 яйце
  • 75 г краве масло
  • 75 г олио
  • 100 г захар
  • 270 г брашно
  • 30 г какао
  • 10 г бакпулвер
  • 1 ванилия
  • 1/2 ч. л. канела




Приготвяне:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
В купа се смесват яйцето, кравето масло, олиото и захарта. Разбиват се за кратко, колкото да се обединят. 
Брашното, какаото, бакпулвера, ванилията,канелата и какаото се пресяват. 
Към тях се добавя течната смес. Замесва се меко тесто. Получава се 620 грама тесто. Завива се в стреч фолио и се оставя в хладилника за 1-2 часа. Спокойно може да го държите и цяла нощ. 
От охладеното тесто се откъсват топчета с тегло 28-30 грама. Оформят се на конус и с помощта на остър нож се правят нарези, които наподобяват шишарка. Нареждат се в тава постелена с хартия за печене. 
Сладките шишарки се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса 15-17 минути. 
След като изстинат шишарките може да се поръсят с пудра захар или да се минат леко със сладкарска бяла боя. 



Весели и благословени празници! 
Нека трапезата да ви е пълна с лакомства и усмивките не слизат от лицата ви! 


Идеята за рецептата е от инстаграм.