неделя, 17 януари 2021 г.

Торфен сладкиш



Този вкусен какаов сладкиш е много популярен сред естонските домакини. 
Тъмнокафявите маслени трохи, които наподобяват торф, откъдето и произлиза името му, в съчетание с нежна изварена плънка е много лек, въпреки количеството масло, не е много сладък и е идеален сладкиш за любителите на изварата. 

Продукти:

  • 250 г студено краве масло
  • 400 г брашно
  • 3 с. л. какао (40 г)
  • 100 г захар

за пълнежа:
  • 4 яйца
  • 200 г захар
  • 500 г кремообразна извара
  • 100 г заквасена сметана
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. нишесте



Приготвяне:
В купа се поставя брашното, какаото и захарта. Разбърква се и се добавя нарязаното на малки кубчета масло. С помощта на ръце сместа се прави на трохи. 

Яйцата се разбиват заедно със захарта за кратко. Към тях се прибавят изварата, заквасената сметана, ванилията и нишестето. Сместа се разбърква до хомогенност. 

2/3 от трохите се разпределят във форма с подвижно дъно с размер 24 сантиметра, без да се притискат. Върху тях се поставя пълнежа с изварата. 
Отгоре сладкишът се поръсва с останалите трохи. 
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса 50-60 минути. 
Опеченият сладкиш се оставя във формата хубаво да изстине и тогава покрай стените се минава с нож, и ринга се отваря. 



Да ви е сладко! 

С благодарност на Тили за чудесната рецепта! 







вторник, 12 януари 2021 г.

Картофени топки пълнени с кайма



 Продукти:

  • 1.200 г картофи
  • 500 г кайма
  • 1 глава лук
  • 250 г кашкавал
  • 2 яйца
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • олио

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в малко олио. Прибавя се каймата и се запържва до готовност. Овкусява се с черен пипер и магданоз, и се оставя да изстине.
Картофите се обелват и настъргват на едро ренде. 
Кашкавалът също се настъргва.
Картофите леко се посоляват и се добавят яйцата. В този момент картофите леко се оводняват и трябва да се изцедят с ръце. 
Към тях се добавя половината кашкавал и се овкусяват с черен пипер. 
Взема се чаша с обло дъно и вътрешността се покрива със стреч фолио. 
Поставят се 2 с. л. от картофената смес, която се разпределя по дъното и стените. Поставя се и малко от кашкавала и 2 с. л. от каймата. Притиска се хубаво и отгоре се покрива с още от картофената смес. С помощта на фолиото се оформя топка. 
Картофените топки се нареждат в тава, постелена с хартия за печене. 
С четка леко се намазват с олио. 
Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса 45-50 минути. 



Добър апетит! 

понеделник, 28 декември 2020 г.

Празнична Коледна торта

 


Продукти:

за блатовете

  • 2 яйца
  • 120 г кисело мляко
  • 100 мл олио
  • 290 г брашно
  • 350 г захар
  • 50 г какао
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 200 мл горещо кафе

за крема
  • 300 г крема сирене
  • 250 г маскарпоне
  • 300 г бял шоколад
  • 200 г заквасена сметана 20 %
  • 60 г пудра захар

за украсата

Приготвяне на блатовете:

Брашното, захарта, какаото, бакпулвера и содата се смесват в голяма купа. Разбъркват се с телена бъркалка до хомогенност на продуктите.
В друга купа се поставят яйцата, разбъркват се с тел, добавят се киселото мляко и олиото. 
Мократа смес се прибавя към сухата. Разбърква се отново и се излива горещото кафе. Сместа се разбърква до хомогенност.
Сместа се разпределя по-равно в две форми с размер 19 см. 
Блатовете се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса 30-35 минути. 
След като изстинат се разрязват на по два блата. Общо се получават 4 блата. 

Приготвяне на крема:
Всички продукти трябва да са със стайна температура. 
Белият шоколад се разтопява на водна баня и се оставя да се охлади.
Крема сиренето се смесва с маскарпонето и пудрата захар. Разбърква се с лъжица (не с миксер). Прибавя се охладеният шоколад и вече може да разбъркате с миксер. Накрая се добавя заквасената сметана. 

Сглобяване на тортата:
В подходящ поднос се фиксира отваряем ринг с размера на блата. От вътрешната страна се поставя ацетатно фолио. Поставя се единият блат и върху него 1/4 от крема, следва блат, крем и така до всички блатове, като се завършва с крем. Тортата се заглажда и се поставя на студено за 3-4 часа. 
Тортата се освобождава от ринга и се декорира. 
Елховите клонки се измиват и подсушават. Върху тях с четка се поставя по-малко айсинг, който наподобява сняг. Също така може да ги намажете с белтък и да ги поръсите с кокосови стърготини. 
Един портокал се нарязвана тънки резанчета, които се нареждат върху хартия за печене. Изсушават се във фурната на 50 градуса или на радиатора на парното. 
Топченцата криспи се оцветяват с прахообразна златна боя. 
Шоколадовата глазура може да видите тук. ... и накрая заработва вашата фантазия 😊



Създайте си едни вълшебни и сладки празници! Усмихнете близките си хора и им покажете колко много ги обичате! 
Весели и благословени празници! 



неделя, 27 декември 2020 г.

Коледно пънче с боровинки

 


Весели и благословени празници, изпълнени с много топлина, любов и уют, споделени с най-любимите хора! 
Нека в домовете ви цари мир, хармония, благослов и най-вече здраве! 
Бъдете позитивни, усмихнати и много обичани! 

Продукти: 

за платката

  • 6 яйца L
  • 100 г захар
  • 90 г брашно
  • 30 г какао

за крема
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г бял шоколад
  • 150 мл течна сладкарска сметана
  • пресни или замразени боровинки

за сиропа
  • 100 г захар
  • 100 мл вода
  • ванилия
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

за украсата
  • 150 г бял шоколад

Приготвяне:
Брашното се смесва с какаото и се пресява.
Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Към тях се прибавя брашното с какаото и внимателно се разбъркава с шпатула. 
Сместа се изсипва в тава с размери  40/30 см  върху хартия за печене. 
Платката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса 12 минути. 
Охлажда се върху хартията. 

Захарта за сиропа се смесва с водата и се вари 2-3 минути. Прибавят се солта, ванилията и лимоновия сок. Оставя се да изстине.

Течната сметана се загрява до завиране. Залива се начупеният шоколад. Оставя се около 1 минута и тогава се разбърква с лъжица до еднородност. След като изстине се поставя в хладилника за 1-2 часа.
Ганашът се разбива с миксер до пухкавост и се добавя маскарпонето. Разбива се за кратко. 

Платката се освобождава от хартията. Сиропира се с помощта на четка. 
От крема се оставя 3-4 с. л. и с останалият се намазва платката. Заглажда се и се разпръскват боровинките. 
Платката се навива на руло и се оставя на студено да стегне. 

Рулото се подравнява от двете страни. Отрязват се диагонални парчета и се закрепят отстрани на рулото. Цялото пънче се намазва с отделеният крем. Доукрасява се с парченца шоколад. 

Украсата от шоколад за пънчето е хубаво да я направите няколко часа преди да приготвите рулото. 
Белият шоколад се разтопява на водна баня. Изсипва се върху хартия за печене и се разстила с шпатула. Върху него се поставя оше една хартия и се навива на руло. Оставя се на студено да стегне. След това, като се развива рулото, шоколада се начупва и с него се украсява рулото, което наподобява кора на дърво. 



Весели и сладки празници! 

Тук може да видите и Коледно пънче Гараш

неделя, 29 ноември 2020 г.

Вкусна разядка с извара


Много вкусна разядка подходяща за гарниране на печени меса, за предястие или просто намазана върху препечена филийка. Лесна и бърза за приготвяне. Пробвайте и споделете впечатленията си! 

 Продукти:

  • 300 г извара
  • 200 г майонеза
  • 200 г крема сирене
  • 2 сварени яйца

Приготвяне:
В купа  се смесват изварата, майонезата и крема сиренето. Сместа се разбърква.
Яйцата се настъргват и прибавят при другите продукти. 
Разядката се разбърква до еднородност.. 
По желание може да се подправи с пресован чесън. 
Оформя се на топки с помощта на лъжица за сладолед и се гарнира с лимон и варено яйце. 

Приятен апетит! 





петък, 27 ноември 2020 г.

Родопска картофена салата



 Продукти:

  • 1/2 кг картофи
  • 100-120 г сирене
  • 200 г майонеза
  • 5-6 кисели краставички
  • 10-12 бр. маслини без костилки
  • 2-3 сварени яйца
  • пресен лук
  • магданоз

Приготвяне:
Картофите се сваряват, обелват и както са топли се намачкват с преса или вилица. 
Сиренето се настъргва на едро ренде.
Краставичките се подсушават и нарязват на ситно.
Маслините се нарязват на шайбички. 
Към намачканите картофи се прибавят подготвените продукти. Добавя се майонезата и всичко се разбърква. 
Яйцата се обелват и настъгват на едро ренде. Прибавят се към салатата. 
Всичката смес се разбърква и ако е необходимо се посолява. 
Преди поднасяне се добавя нарязаните пресен лук и магданоз. 
Салатата се оформя върху плато и се поднася с 😊. 



Приятен апетит! 
Рецептата е адаптирана от тук


понеделник, 2 ноември 2020 г.

Тиквен тарт с кори за баница



Преди време публикувах ябълков тарт с кори за баница, на който неведнъж се наслаждаваме у дома. Сега в сезона на тиквите, реших да импровизирам и го направя с тиква. И като замириса в къщи на тиквеник, реших и да го облея с малко сироп. Дали тарт, дали тиквеник и аз не знам как да го нарека, само мога да ви кажа, че направите ли го, насреща ще получите голямо одобрение и усмивки. От мен идеята, а на вас оставям да създадете в къщи уют, топлина и любов. 
 
Продукти:
  • 500 г кори за баница
  • 100 г краве масло
  • 50 мл олио
  • 500 г изчистена тиква
  • 120 г стафиди
  • 1 ч. л. канела
  • 2 с. л. ром

за заливката
  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 1 ч. л. с връх нишесте
  • ванилия

за сиропа
  • 300 мл вода
  • 250 г захар
  • щипка сол
  • 1 ч. л. лимонов сок

Приготвяне:
Стафидите се поръсват с рома и малко вода. Оставят се да омекнат и поемат аромата на рома  около 30 минути. 
Тиквата се настъргва на едро ренде и се смесва с канелата. 
Кравето масло се разтопява и се смесва с олиото. 
Взема се една кора и се намазва с мазнина. Върху нея се поставя втора кора, която също се намазва. Върху нея се наръсва тиква и стафиди. Корите се свиват на хармоника и се подреждат в тавата от печката. 
Така се процедира и с останалите кори. 
Готовата тарта се намазва с останалата мазнина. 



Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 170 градуса. Тартата се пече 45 минути или до хубаво зачервяване. 
Докато тартата се пече, се приготвя заливката. 
Яйцата се смесват със захарта и леко се разбиват с телена бъркалка. Добавят нишестето, сметаната, прясното мляко и ванилията. Сместа се разбърква. 
След като тартата хубаво се е запекла се залива с млечната смес и се връща във фурната за още 10 минути. 
Изважда се и се охлажда в тавата. 
Приготвя се сиропа, който се вари 3-4 минути. Накрая се прибавят солта и лимоновият сок. Охлажда се. 
За да остане тартата хрупкава се залива студена със студен сироп. Готова е за консумация след около 1 час. Тогава тартата е поела сиропа, омекнала е отдолу и в средата, а отгоре е хрупкава. 
Насладете се на макс!